Annonce
Favrskov

Sparer syv minutter: Fire millioner til smutvej til motorvejen

Byrådet i Favrskov Kommune har netop frigivet fire millioner kroner til etableringen af en shunt ved motorvejstilkørslen i Søften. Når den er færdig, kan bilister smutte til og fra vejen mod Hinnerup udenom rundkørslen. Arkivfoto: Axel Schütt
Nu sættes der snart gang i arbejdet med at lave en såkaldt shunt ved motorvejen i Søften. Det giver lettere adgang til og fra motorvejen, hvis man kommer fra Hinnerup.
Annonce

Favrskov: Byrådet i Favrskov bevilgede på byrådsmødet forleden fire millioner kroner til anlæg af en shunt til Østjyske Motorvej på Århusvej i Søften.

Projektet består af et 200 meter langt højresvingsspor langs Århusvej, der føres videre som en shunt uden om rundkørslen til tilkørselsrampen, hvor trafikken fra henholdsvis rundkørsel og shunt fletter sammen.

Oprindeligt lavede Vejdirektoratet projektet med en shunt som en midlertidig løsning, der skal medvirke til en bedre trafikafvikling på Århusvej mod Østjyske Motorvej, fordi Vejdirektoratet forventer en permanent løsning på de trafikale problemer i motorvejskrydset og tilslutningsanlægget, når E45 bliver udbygget til seks spor. Men det har lange udsigter, fordi Vejdirektoratet lige nu er i gang med en VVM-undersøgelse for en udvidelse af E45 mellem Aarhus S og Aarhus N. Transportministeriet har i foråret 2019 meddelt, at man ikke ønsker at tage stilling til shunt-projektet, før VVM-undersøgelsen er færdigt i 2020.

Derfor har politikerne i Favrskov besluttet selv at lave en shunt ved Søften for at få forbedret trafikforholdene nu. Vejdirektoratet har givet tilladelse til, at kommunen selv laver arbejdet.

Cykelstien flyttes ud bag højresvingssporet, og ved rundkørslen omlægges cykelstien, så cyklister kan krydse shunten og rampen sikkert.

Annonce

Sparer syv minutter

Når de lokale politikere vil bruge penge på en shunt, skyldes det, at 25 procent af trafikken på Århusvej i retning mod Aarhus kører fra Søften til E45 i sydlig retning. Ifølge Vejdirektoratet vil en shunt reducere den samlede forsinkelse om morgenen fra klokken 7.15 til 8.15 med 133 timer pr. dag. Det svarer til cirka syv minutters tidsbesparelse i gennemsnit pr. trafikant om morgenen.

Trafikanter, der skal mod syd på E45, vil få den største tidsbesparelse, fordi de kan køre uden om køen, når de nærmer sig rundkørslen. De øvrige trafikanter vil også få en tidsbesparelse, fordi man fjerner en fjerdedel af trafikken ind i rundkørslen på Århusvej.

En anlægslov for en udvidelse af E45 mellem Aarhus S og Aarhus N forventes at blive vedtaget i 2021. Derefter vil der gå fem-syv år, før en udvidelse af E45 til seks spor - med et nyt Aarhus Nord-kryds og tilslutningsanlæg - kan stå færdig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

René blev tilbageholdt for ikke at gå med mundbind: Hvor går grænsen for vagternes beføjelser?

Aarhus For abonnenter

Søns misbrug har kostet Bente og Søren penge, søvn og tårer: - Man føler sig magtesløs og mistænkt for at være dårlige forældre

Annonce