Annonce
Aarhus

Sparerunde i Aarhus nærmer sig: Nyt forslag vil samle skoler i store distrikter

Rådmand for Børn og Unge, Thomas Medom (SF), skal finde de allerfleste besparelser i kommunen, fordi han er ansvarlig for det største budgetområde. Han foreslår en markant ændring af skoleområdet. Foto: Axel Schütt

Samtlige folkeskoler i Aarhus berøres af et nyt forslag fra rådmanden for Børn og Unge om sammenlægning af skoledistrikter i Aarhus.

AARHUS: Når kommunen onsdag fremlægger et sparekatalog med spareforslag for samlet 300 millioner kroner, vil mindst et af forslagene vække stor opmærksomhed. Det er forslaget om fuldstændig at ændre det århusianske skolekort.

Rådmanden for Børn og Unge Thomas Medom foreslår, at skoledistrikterne for de nuværende 46 folkeskoler skal ændres og slås sammen to og to eller tre og tre.

Konsekvensen af spareforslaget vil blive større skoledistrikter med to-tre skoler, der fortsat ligger på de eksisterende matrikler, men som kun har én fælles ledelse. Det er samme model, man i forvejen kender fra dagtilbudsområdet, hvor dagtilbudsledere er ledere for en gruppe af dagtilbud i et geografisk område. Dermed vil kommunen især kunne spare penge på ledelseslaget.

- Vi skal i Børn og Unge finde besparelser for 110 millioner kroner, og mit ønske er, at den størst mulige del af besparelsen skal findes længst væk fra børnene. Med større skoledistrikter og ændringer i den centrale ledelse og i det administrative niveau på skoleområdet vil en tredjedel af besparelsen kunne findes på ledelse og administration, forklarer Thomas Medom (SF).

Folkets skole

Hvori ligger præcist besparelsen ved større skoledistrikter?

- Den ligger i en fælles ledelse og administration. Og i en mere effektiv klassedannelse, siger rådmanden.

Han uddyber i et læserbrev i Stiftstidende onsdag, at man ved at sammenlægge og sammensætte skoledistrikter på en anden måde vil kunne skabes en folkeskole i Aarhus, som i højere grad lever op til idealet om at være folkets skole. Hvor børn med forskellig social, økonomisk og etnisk baggrund mødes.

Forespurgt om det så betyder, at alle eleverne skal blandes anderledes inden for to-tre skoler i de kommende større skoledistrikter svarer Thomas Medom:

- Nej, vi lægger ikke op til, at alle skal flyttes. Man bliver gående på sin nuværende skole, så det er ikke så drastisk, som det lyder.

Men er tanken, at man fremover f.eks. vil samle indskoling og udskoling på hver sine matrikler?

- Nej, det ligger der ikke noget om i forslaget. Men omvendt blokerer det heller ikke for ideen. Det vil være op til den enkelte skoledistrikt, om man vil gøre det. Med større distrikter får skolerne en bedre økonomi og flere muligheder på den lange bane.

Annonce

"Det er irriterende"

Hvad er dit bedste argument for dette spareforslag?

- Jeg tror, at de fleste forældre vil tænke som mig, at det er irriterende, at der skal spares på skolerne igen, og at de hellere vil betale lidt mere i skat for at undgå det. Det bedste argument for større skoledistrikter er, at vi dermed finder en del af besparelserne længst muligt væk fra børnene.

En mere effektiv klassedannelse berører vel netop børnene. Skal klasser så slås sammen?

- Nej, vi lægger ikke op til klassefusioner. Men for kommende skolestartere kan man i større distrikter bedre fylde klasserne op. Så ja, klassekvotienten vil stige. Vi har allerede i dag mange klasser med et elevtal på 24-25 elever og det vil vi få flere af. Det er lidt af et tab, men det giver et økonomisk bedre råderum og skolerne kan prioritere to-lærerordninger eller holddeling.

Er område-modellen og dermed områdecheferne også berørt af spareforslaget?

- Nu kommer vi tæt på nogle menneskers job, så det er mest fair, at jeg ikke kommenterer det før onsdag, når planen kommer ud.

Annonce

Stillinger på højkant

Hvis en tredjedel af besparelserne på 110 mio. kr. findes på administrationen skal I omvendt finde 73 mio. kr. på noget andet, hvilket?

- Det er der, hvor det ikke er så sjovt. Det kan næsten kun blive på pædagoger, pædagogmedhjælpere og lærere, siger rådmanden.

Endelig nævner Thomas Medom, at der kan blive tale om særlige forandringer i vestbyen for at løse integrationsopgaven.

- Om det bliver med skolelukninger, kan jeg ikke sige endnu, men vi bliver også nødt til at bygge nye skoler i Aarhus på grund af befolkningsvæksten, tilføjer børn- og ungerådmanden.

Spareforslaget offentliggøres af Aarhus Kommune onsdag eftermiddag. Ud fra sparekataloget skal partierne finde besparelser i hele kommunen for 241 mio. kr. næste år stigende til 273 mio. kr. i 2022.

Læs mere om sparekataloget onsdag på stiften.dk

Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

CureVacs vaccine opfylder ikke kriterier i afgørende studier: Den er kun 47 procent effektiv

Annonce