Annonce
Aarhus

Sparerunde på vej: Den vil kunne mærkes, men bliver ikke katastrofal

Borgmester Jacob Bundsgaard fortæller her om den kommende sparerunde og kommentrerer spørgsmål om skattestigninger og fyringer. Foto: Axel Schütt

Aarhus Kommune skal ud i en mellemstor sparerunde, der ifølge borgmesteren vil kunne mærkes, men ikke bliver katastrofal.

AARHUS: Aarhus Kommune kommer ikke uden om en sparerunde næste år og de kommende år.

- Det er stadig nødvendig med en sparerunde, fordi vi ikke har fået den udligningsreform, vi havde håbet på. Men der er både noget, der trækker ned og noget, der trækker op på det kommende budget, fortæller borgmester Jacob Bundsgaard (S).

Det positive er, at økonomiaftalen mellem regeringen og KL tæller op ad for Aarhus. Der kommer også lidt flere skatter i kommunekassen, både fordi vi bliver flere indbyggere, og fordi vi samlet set tjener lidt mere end ventet. Modsat får kommunen mindre ind i det såkaldte beskæftigelsestilskud, så tabet stiger fra 200 til 280 mio. kr.

Overordnet set skal kommunen derfor spare for 241 mio. kr. i 2019 stigende til 273 mio. kr. i 2022.

Annonce

Sparekatalog 22. august

Det kommer til at ske på den måde, at der 22. august offentliggøres et katalog med spareforslag for samlet 300 mio. kr., som kommunens direktører er blevet bedt om at udarbejde. Ud fra dette katalog skal byrådets partier gennem forhandlinger vælge, hvor besparelserne skal findes.

Borgmesteren taler dog både om besparelser og om et lille råderum at forhandle om til nye aktiviteter. Råderummets størrelse er ikke gjort endeligt op.

Over de fire år vil kommunens samlede økonomi øges med 1,2 milliarder kroner, fordi vi bliver flere borgere, og fordi der er såkaldte budgetmodeller, så der automatisk afsættes penge per nyt barn, der skal passes eller gå i skole og per hver ny ældre, der skal have pleje.

Det er dette serviceniveau, der skal skæres i for at finde de 241 mio. kr næste år.

- Det bliver en mellemstor sparerunde, der helt sikkert vil kunne mærkes mange steder, men det er ingen katastrofe, siger Jacob Bundsgaard.

Skatten i ro

Overvejer du en skattestigning for at afbøde serviceforringelser?

- Nej, for problemet er, at det er meget dyrt at gennemføre en skattestigning. Dels er mange statstilskud betinget af, at skatten ikke sættes op, og dels vil staten indkræve en del af en eventuel skattestigning. Endelig skal vi være solidariske med de øvrige kommuner, som under et skal holde skatten i ro, ellers mister vi tilskud. Så det er reelt ikke et instrument, man kan anvende, mener Jacob Bundsgaard.

Det meste af økonomien er bundet op på lønninger. Kan vi se frem til fyringer?

- Selv om vi ikke kan garantere, at ingen bliver berørt, vil der ikke blive tale om større fyringsrunder. Samlet set vil vi være flere ansatte om fire år. Men vi får ikke helt så mange nye medarbejdere, som vi ellers skulle have haft på grund af væksten. Så den oplevede hverdag vil være, at der bliver lidt færre ressourcer til driften.

Samtidig peger borgmesteren på, at kommunen vil fortsætte arbejdet med at effektivisere kommunen for ad den vej at finde besparelser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Leder For abonnenter

Hykleri: Mail-sagen giver et vigtigt indblik i dansk politik

”Det vil være godt, hvis Venstre vil være med til at tage ansvar.” Sådan lød det fra finansminister Nicolai Wammen fredag eftermiddag i forbindelse med forhandlingerne om udligningsreformen. Han sagde altså med andre ord, at Venstre ikke tager ansvar, fordi partiet vil i en anden retning end den, Socialdemokratiet har fået kritik for af talrige socialdemokratiske borgmestre i det meste af landet. Søndag aften og efter at både Nicolai Wammen, som står i spidsen for den kommunale udligningsreform, og indenrigsminister Astrid Krag havde kritiseret Venstre for Christiansborg-fnidder, landede en mail, som udstiller Socialdemokratiets hykleri. Mailen, der var sendt fra Socialdemokratiets presseafdeling, blev offentliggjort i Jyllands-Posten og viste, hvordan man har planlagt ”angreb på Venstre”. Det skal ske både i de traditionelle medier og på sociale medier. Mailen udstiller noget, vi godt vidste. Den giver et indblik i, hvordan politik fungerer, men problemet er, at det kommer lige efter en ordkløveragtig kritik mod Venstre i en så vigtig sag som udligningsreformen. Fnidder og ordkløveri er hverdag i politik, men åbenlyst hykleri er heldigvis ikke. Det bør have konsekvenser, når politikere gør ting, der er med til for alvor at skade demokratiet og som puster til politikerleden. Vi vil se, at S virkelig tager afstand og mener, at mailen ikke er noget ”der skaber et godt forhandlingsklima” om noget så vigtig som udligningsreformen. Ikke bare i en generel mail til alle partierne, som den Nicolai Wammen sendte mandag.

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Byudvikling For abonnenter

Det kan koste kommunen dyrt at sige nej til nedrivning af bevaringsværdige ejendomme

Annonce