Annonce
Østjylland

Sparerunde: Vi er tæt på at tisse i bukserne for at holde varmen

For regionsrådsmedlem Hanne Roed (R) er det en streg i regningen, at regionen nu må aflyse en lang række planlagte tiltag som eksempelvis forskning og efteruddannelse. Men det er nødvendigt for at få økonomien til at hænge sammen. Arkivfoto: Mette Mørk

Udvikling og forskning får ringere vilkår i Region Midtjylland, som skal spare over 200 millioner kroner på dette års budget.

Annonce

Regionen: Når man bruger for mange penge på det ene, så må man jo spare på det andet.

I Region Midtjylland vælter patienterne ind, og samtidig stiger udgifterne til hospitalsmedicin. Det er to af årsagerne til, at regionen lige nu står med et merforbrug på 207 millioner kroner, som skal spares på budgetterne i indeværende år.

Det får nu regionspolitikerne til at træde på bremsen i forhold til en lang række projekter, som der ellers var sat penge af til.

Eksempelvis bliver puljen til sundhedsvidenskabelig forskning skåret ned med 15 millioner kroner. Derudover bliver puljen til indkøb af nyt medicoteknisk udstyr som eksempelvis scannere og andet sygehusgrej reduceret med 41 millioner kroner.

Hanne Roed fra Radikale Venstre tilsluttede sig ligesom resten af regionsrådet spareplanen, men kun fordi hun ikke kunne se nogen anden vej:

- Jeg er rigtig ærgerlig over, at vi bliver nødt til at skære på de fremadrettede tiltag og de puljer, som skulle holde hånden under nødlidende afdelinger. Vi rammer alt det, der skulle få os bedre ind i fremtiden. Vi er betænkelig tæt på at tisse i bukserne for at holde varmen her, synes Hanne Roed.

4 trin: Sådan finder man 207 millioner kroner

Region Midtjylland skal finde 207 millioner kroner til at dække merforbruget i 2018.

Og det sker således:


  1. I alt skal der spares 56 millioner kroner på en række puljer, hvor de afsatte penge endnu ikke er brugt. Det er penge, som skulle gå til eksempelvis efteruddannelse, strålebehandling og forskning.
  2. Derudover finder Regionsrådet yderligere 51 millioner ved at smække kassen i for anskaffelser af nyt medicoudstyr samt visse drift- og vedligeholdelsesprojekter.
  3. For det tredje betyder et forhandlingssammenbrud med tandlægerne om en ny overenskomst, at der er kommet et lovdiktat, som ventes at reducere regionens udgifter til tandlægebehandling med cirka 25 millioner koner.
  4. Hvis du har været kvik med lommeregneren, vil du vide, at der efter de første tre trin stadig mangler 75 millioner kroner. De penge forventer regionen så at sige kommer af sig selv. Erfaringsmæssigt opstår der gennem året nemlig altid en række mindreforbrug på hospitalerne, og det mindreforbrug ventes at blive stort nok til at bringe balance i regnskabet.
Annonce

Efterlyser buffer

Det er administrationen i Region Midtjylland, der har sammensat sparekataloget, og når alt kommer til alt, så er det et nådigt et af slagsen.

Mange af de tiltag, som nu skæres væk, er nemlig ekstra aktiviteter og investeringer ud over den daglige drift. Altså er der isoleret set tale om en sparerunde, som ikke vil koste stillinger.

- Vi står i en situation, hvor pengene skal findes på 2018-budgettet, så vi kan ikke rigtig gøre så meget andet end at samle de penge sammen, som ikke er brugt endnu. Og jeg synes, at det her er en af de mere skånsomme måder at gøre det på, sagde Jacob Isøe Klærke fra SF på onsdagens regionsrådsmøde.

Venstres formand, Carsten Kissmeyer, efterlyste, om ikke det i fremtiden ville være klogt at holde en slat penge i baghånden, så man har noget polstring, når uforudsete udgifter melder sig.

- Vi fodrer jo grisen med dens egen hale her. Det er værd at overveje, om vi ikke fremover skal holde en halv eller kvart procent af budgettet i reserve, så vi ikke kommer i en situation som nu, hvor vi bare flytter smerten rundt på forskellige afdelinger.

Det forslag blev straks grebet af regionsrådsformand Anders Kühnau (S), der lovede, at han gerne ville være med til at drøfte muligheden for at operere med en økonomisk buffer i fremtiden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Børn og unge hårdt ramt: Omkring 30 smittede og 300 børn er sendt hjem fra århusianske skoler og dagtilbud

coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Annonce