Annonce
Sport

Speedwaylandstræner sigter mod dansk guld ved par-VM

Sportxpress/Ritzau Scanpix
Personlig succes er lagt til side, når Danmark i weekenden går på jagt efter det første VM-metal i speedway siden 2015. Landstræneren tror på dansk guld.

Kan man blive en god speedwaykører af at spille golf? Formentlig ikke.

Men spillet med de hårde bolde har alligevel spillet en rolle i det danske holds opladning til weekendens finale ved par-VM i speedway.

Onsdag var landstræner Hans Nielsen, hovedkørerne Leon Madsen og Niels-Kristian Iversen samt U21-kører Frederik Jakobsen sammen med resten af deres team en tur på golfbanen i Polen for at varme op til weekendens dyst om VM-metal i russiske Togliatti.

Netop kammeratskabet på det danske landshold i speedway er en af de fordele, der taler for, at Danmark kan hente sin første VM-medalje i speedway siden sølvet ved det hedengangne hold-VM i 2015.

Det siger landstræner Hans Nielsen.

- Jeg synes, at vi har en rigtig god stemning på hele holdet, og det er vigtigt for at kunne præstere.

- Et parmesterskab går ud på at samarbejde på og uden for banen. Kørerne bliver nødt til at tage hensyn til hinanden på banen, så de kan give hinanden den nødvendige plads og hjælp med at bremse modstanderne.

- Danskere er generelt gode i parkørsel, fordi de har blik for hinanden. I den stærke polske liga ser man tit, at kørerne kun kører for sig selv i stedet for holdet og hinanden. Der er vores kørere anderledes, og det er til vores fordel, siger landstræneren.

Hos bookmakerne er værtsnationen Rusland, der også er forsvarende mester, favorit til VM-guldet sammen med altid stærke Polen.

Hans Nielsen kan dog ikke se, hvorfor danskerne ikke skulle kunne måle sig med dem.

- Folder vi vores potentiale ud, kan vi sagtens køre med på deres niveau. Vi kan ligeså godt vinde guldet. Vi har Leon Madsen, som har været i superform i år indtil videre, siger landstræneren med henvisning til, at Madsen er delt nummer et i den individuelle VM-serie.

- Vi har også Niels-Kristian Iversen, som godt nok har kæmpet lidt mere med farten i år, men i semifinalen var han jo den bedste af alle kørere. Så vi har et stærkt hold, og vi går efter guldet, siger Hans Nielsen.

Par-VM-finalen køres modsat de fleste speedwayløb over to dage. Det udjævner held og tilfældigheder, men kræver også mere stabilitet. Sidste år lå Danmark nummer tre efter førstedagen, men en katastrofal andendag sendte Danmark væk fra podiet.

- Man kan ikke rigtig lære noget af sådan en oplevelse, hvor rigtig meget gik imod os. Sådan er speedway engang imellem, og jeg er sikker på, at det ikke sker for os igen i år, siger Hans Nielsen.

U21-kører Frederik Jakobsen er med som reserve. Reglerne foreskriver dog, at han skal køre mindst et heat både lørdag og søndag.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Gaslugt fra restaurant: Politi og brandvæsen rykket talstærkt ud til Jægergårdsgade

Aarhus

Så skete det igen: Kvinde snydt af falsk bank-sms

Annonce