Annonce
Aarhus

Spektakulært kunstværk på vej: Holzer vil sætte Gellerup på verdenskortet

Jenny Holzer foran sin installation til Guggenheim Museum i New York i 1990. Pr-foto
Amerikansk kunstner skal udsmykke det kommunale hus Blixens. Penge er på vej, men nogle mangler.
Annonce

AARHUS: Med en lysende og farverig skulptur til loftet ved hovedindgangen til det store kommunale hus Blixens i Gellerup vil den amerikanske kunstner Jenny Holzer sætte den århusianske bydel på det kunstneriske verdenskort.

Holzer har blandt andet skabt værker til Den Spanske Trappe i Rom, Louvre i Paris samt Rockefeller Centre og Times Square i New York. Hun er repræsenteret på museer verden over.

Og hun var med, da Aarhus var Europæisk Kulturhovedstad i 2017. Her skabte hun et lysværk på facaden af Aarhus Teater flere dage i marts. Det uheldige var, at vejret var regn- og stormfuldt de aftener, det blev vist, så kun meget få oplevede værket.

På samme tid var hun med i en udstilling med titlen "Begær/Lust" på Randers Kunstmuseum sammen med Christian Lemmerz som en del af syv midtjyske musers samlede udstilling "De syv dødssynder".

Annonce

Mangler stadig penge

Med 200.000 kroner fra Den Jyske Kunstfond som den seneste donation er værket til Gellerup godt på vej, men endnu ikke i mål. Tidligere er der kommet penge fra Statens Kunstfond og Axel Muusfeldts Fond. Desuden er der en egenfinansiering fra Aarhus Kommune, en del af Blixens byggesum.


- Vi er nu et godt stykke over halvvejs med finansieringen af Jenny Holzers værk.

Silke Calmer Dinesen


- Vi er nu et godt stykke over halvvejs med finansieringen af Jenny Holzers værk, der bliver lavet til stedet, oplyser Silke Calmer Dinesen. Hun er project manager hos Creator Projects, som har fået opgaven med udskmykningen og i øvrigt også står bag et andet spektakulært værk i Aarhus: Pipilotti Rists store lysværk på DMJX, journalist- og mediehøjskolens nye bygninger i Helsingsforsgade 6.

I Blixens mødes værker af to af de fremtrædende kunstnere fra det europæiske kulturår i Aarhus side om side. Blixens har i forvejen et par værker af tyskeren Katharina Grosse, der i 2017 vakte furore i Aarhus, fordi hun malede Mindeparken pink og hvid. Det udløste voldsom debat.

Jenny Holzer skabte dette lysværk på Aarhus Teaters facade i 2017, da byen var Europæisk Kulturhovedstad. Foto: Kim Haugaard

Kunstner og konsulenter

  • Jenny Holzer er 70 år og bor og arbejder i Hoosick, New York. Hendes fokus er at skabe ord og ideer til det offentlige rum, ofte med LED-lys. Holzer tilhører den feministiske gren af en generation af kunstnere, der opstod omkring 1980. De er på udkig efter nye måder at gøre fortælling eller kommentarer til en del af visuelle objekter.
  • Jenny Holzer har mdtaget mange hædersbevisninger, blandt dem er Guldløven ved Vendig Biennalen i 1990. Hun er blandt andet repræsenteret på Guggenheim Museerne i New York og Bilbao.
  • Kunstudsmykningen af Blixens er lavet med bistand fra kunstnerisk konsulent Jens Erik Sørensen, direktør og kunstkonsulent Simon Friese, Creator Projects, og projektleder, Silke Calmer Dinesen, Creator Projects.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Fik bøde på 3.000 kr. for at bære skudsikker vest: Politiet fortsætter pres på bandemedlemmer

Alarm 112

Bøderegn for brud på corona-regler: 14 sigtet for at samles på netcafé

Annonce