Annonce
Kultur

'Spil død' tager favntag med unges angst: Det er noget vi alle har

Forestillingen 'Spil død' handler om angst. Stykkets hovedpersoner Kasper Daugaard Poulsen og Mette Gadeberg Gregersen skal forsøge at vinde spillet 'Game of Life - Teen Version' ved hjælp af overlevelsesstrategierne: Angrib, flygt eller spil død. Pressefoto: Hvid Støj

"Spil død" er en ny forestilling for unge fra det Aarhus-baserede teater Hvid Støj. Forestillingen tager livtag med den angst, der i dag rammer et voksende antal unge.

AARHUS: Inden for tre måneder blev en håndfuld børn og unge i Charlotte Ladefogeds familie og vennekreds ramt af angst. Det fik den århusianske instruktør og leder af børne- ungdomsteateret Hvid Støj Sceneproduktion til at dykke ned i den tilstand, der i dag rammer et stigende antal børn og unge. Faktisk er antallet af unge, der bliver diagnosticeret med angst tredoblet i løbet af de seneste ti år.

- Det blev jeg utrolig chokeret over, og det begyndte at arbejde i mig. Hvad er der på spil her? Jeg snakkede med en far, der fortalte, at hans dreng var gået helt kold til en eksamen. Hans hjerne "spillede død", som faren udtrykte det. Det udtryk fik mig til at tænke; jamen det er jo det, der sker. Vores krybdyrhjerne har tre muligheder, når vi bliver meget bange - flygt, angrib eller spil død, siger Charlotte Ladefoged, der med støtte fra blandt andet Statens Kunstfond gik i gang med at lave en forestilling om angst for unge i alderen 13 år og opefter.

Forestillingen har fået navnet "Spil død", og her er vi menneskers handlemønstre oversat til et brætspil.

- Livet er som et spil, hvor der er en masse uskrevne regler. Der er en masse, man skal som ung og barn, uanset om man vil det eller ej. Samtidig er der et enormt pres fra omverdenen på de unge. De har ét forsøg i valget af uddannelse, så er løbet kørt. Mange går i angst over, hvordan de skal kunne vælge rigtigt første gang. Hele scenen er lavet som et stort brætspil, og vi har etableret et gameshowunivers, som et billede på det konkurrencesamfund, de unge er oppe imod, forklarer Charlotte Ladefoged.

Annonce

Spil død

Det århusianske børne-ungdomsteater Hvid Støj sceneproduktion har skabt forestillingen "Spil død" for unge om angst.

Forestillingen er støttet af Statens Kunstfond, Bikubenfonden, BUPL's Solidaritets- og kulturpulje, Aarhus Kommune, Åbne Scene, Godsbanen, Aarhus, Octicon Fonden, Spar Nord Fonden, Wilhelm Hansen Fonden og Funch-Fonden.

"Spil død" er for alderen 13+.

Hvid Støj og Center for Psykologisk Behandling til Børn og Unge (CEBU) har været i dialog om produktion og undervisningsmateriale.

Forestillingen spiller på Åbne Scene, Godsbanen, Aarhus, 25. og 27. oktober. Billetter fåes via www.yourticket.dk.

Hvid Støj har lavet undervisningsmateriale til forestillingen i dialog med Center for Psykologisk Behandling til Børn og Unge (CEBU). Teaterleder Charlotte Ladefoged håber, at forestillingen kan være med til at skabe en større forståelse fra omgivelserne i forhold til angst. Pressefoto: Hvid Støj

Alle kender angsten

Forestillingen fokuserer på tre typer af angst: Præstationsangst, generaliseret angst, det vil sige angst for krig og sygdomme, samt social angst, hvor man kan være bange for at dumme sig.

- Vi går ikke ind i hvorfor, for der kan være mange forskellige grunde til angst. For os handler det om at vise angsten, og hvordan det føles inden i. Hvordan den kan hæmme én fuldstændig, og den ensomhed, det kan give, siger Charlotte Ladefoged.

Hun understreger, at forestillingen både er morsom og tragikomisk, for det er ikke intentionen at skræmme nogen af tilskuerne.

- Vi viser, at angst er noget, vi alle har. Men når den bliver livshæmmende, er det noget skidt. Vi spiller ind i den universelle følelse, som alle kan genkende. Som når man står til en fest og gerne vil tale med en, men ikke tør. Det er vigtigt, at dem, der sidder med angst, føler sig mødt. Hvis vi kan få skabt en forståelse fra omgivelserne, så er vi nået i mål, siger Charlotte Ladefoged, der håber, at forestillingen kan sætte gang i en god snak derhjemme.

Også for børn

Forestillingens to hovedpersoner spilles af danser og performer Kasper Daugaard Poulsen og skuespiller Mette Gadeberg Gregersen, der skal forsøge at vinde spillet Game of Life - Teen Version ved hjælp af overlevelsesstrategierne: angrib, flygt eller spil død.

- Jeg har valgt nogle spillere, som er meget fysiske, for de skal kunne vise angsten, siger Charlotte Ladefoged.

"Spil død" er tænkt som en turnerende forestilling, derfor skal den præsenteres på den kommende Aprilfestival, der er landets største børneteaterfestival.

Til foråret kommer Hvid Støj med en forestilling om samme emne på Bora Bora, som er møntet på et yngre publikum i alderen 7-12 år, for der er børn helt ned i seksårsalderen som lider af angst.

Forestillingen for 13+ bliver i disse dage vist for skoleklasser i Aarhus. Torsdag og lørdag er der adgang for publikum på Åbne Scene på Godsbanen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce