Annonce
Navne

Spillerne elsker ham: Christophe Lukunku er en mand med et stort hjerte

Christophe Lukunku sammen med bestyrelsen og en del af spillerne i FC Habesha. Foto: Martin Jensen
42-årig århusianer kom fra Congo hertil som syvårig. Nu binder han 12 nationaliteter sammen på en sjov og lærerig måde i fodboldklubben FC Habesha.

NOMINERET: Humøret er højt, og på det blå gulv folder de sig ud med fodbolden.

- Vi er et lidt specielt folkefærd, siger Christophe Lukunku med et smil.

Den 42-årige århusianer med oprindelse i Congo er et samlingspunkt for den flok, der er mødt op denne dag i hallen på Hasle Skole. Det er årets sidste træning, og  normalt foregår det udendørs. Men i dag skal der også hygges, når træningen er overstået.

Annonce

12 nationaliteter kan tælles i FC Habesha, som er navnet på den klub, som gruppen stiftede for et års tid siden, efter at den i tre år havde eksisteret som et lukket hold i fodboldklubben Fuglebakken i Aarhus.

- Vi er her selvfølgelig for at spille fodbold, men i virkeligheden er det bare vores samlingspunkt. Vi styrker integration, inklusion og det enkelte individs udvikling. Det sociale er udgangspunktet for at udnytte kvaliteterne ved et multikulturelt fællesskab og for at skabe netværk for både etniske danskere, flygtninge og indvandrere, forklarer Filmon Kahsai.

Han er klubbens formand og en blandt flere, der har foreslået Christophe Lukunku som Årets Ildsjæl.

Stærkt sammenhold

Klubben har spillere med disse baggrunde: malisk, camerounsk, somalisk, irakisk, etiopisk, palæstinensisk, marokkansk, eritreansk, syrisk, ghanesisk, afghansk, congolesisk, argentinsk, spansk, gambiansk og dansk.

- Christophe Lukunku gør et kæmpe arbejde for at etablere et stærkt sammenhold og et godt fællesskab mellem spillerne, og det er en meget stor udfordring på grund af de mange forskelligheder, siger Filmon Kahsai.

- Chrstophe Lukunku står altid til rådighed med sine kompetencer og støtter de unge i vores forening helt frivilligt. Han er et dejligt menneske med et stort hjerte, mener Mohamed Mohamed, som er en af fodboldspillerne. Han er 36 år og arbejder med it.

- Selv er jeg kommet ind på en god vej i livet på grund af fodbold. Ellers kunne jeg være havnet i kriminalitet, siger Christophe Lukunku, der begyndte i Aarhus KFUM og flyttede til AGF, inden han som senior var i forskellige klubber, blandt andet Åbyhøj og Vorup.

Annonce

Alle har noget at give

Klubben har lige nu 36 medlemmer og er netop rykket fra serie 5 til serie 4, men det er ikke afgørende. De bruger en bane ved Skjoldhøjskolen.

- Vi skal lære af hinanden, og hver enkelt nationalitet har noget at give. Vi vil rigtig gerne have etniske danskere med, og heldigvis har vi flere. Vi har brug for at lære noget om danske skikke og kultur. For eksempel kan de etniske danskere lære os at møde op til tiden, og de har nogle uskrevne værdier, som de måske ikke selv tænker over, men som vi kan hente hos dem. Hvis vi ikke har danskere med, bliver det her for let et lukket forum, og det stik modsatte er planen med det, forklarer Christophe Lukunku og fortsætter:

- Vi vil gerne være en slags mentorer for nye medlemmer, støtte dem og tage dem med hjem for at lære dem gode vaner. Det vigtige er, at vi ser dem som mennesker, siger Christophe Lukunku.

Annonce

Megasjovt

Benjamin Rian, 22 år, er en af danskerne, der er kommet til.

- Jeg havde en ven her, som fik mig med. Der manglede struktur på holdet, og her er Christophe god til at gå ind, og vi spiller meget bedre sammen, efter at han er kommet. Det er megasjovt. Her er hygge, fællesskab og god energi, siger Benjamin Rian, der har spillet fodbold i Stavtrup og AGF.

Annonce

Mange fra Eritrea

Thamer Negash er 22 år og født og opvokset i Danmark med rødder fra Eritrea. Nu studerer han virksomhedsøkonomi på Aarhus Universitet.

- For få år siden kom en del flygtninge hertil fra Eritrea. Dem ville vi gerne hjælpe ved at tage dem ind i klubben og lære dem værdier igennem fodbold. De kom fra helt andre kår. Vi har fået fire-fem stykker ind, og vi skal have flere. Her er stor åbenhed, og man er velkommen uanset niveau, siger Thamer Negash og pointerer, at der er en stærk stamme på fodboldholdet.

- Når vi varmer op, sker det efter forskellige rytmer fra landene, der er repræsenteret, siger Thamer Negash.

Annonce

Ni søskende

Christophe Lukunku er født i Congo og kom til Danmark, da han var syv år, fordi hans far blev nødt til at flygte. Han har ni søskende, er uddannet pædagog, har læst udviklingspsykologi og arbejder lige nu som konsulent i Viborg Kommune.

- Vi endte i Danmark, fordi congoleserne havde svært ved at opspore os her, siger Christophe Lukunku, hvis far stadig lever.

Annonce

Formanden

Formand Filmon Kahsai er 34 år, socialpædagog og arbejder på Holmstrupgård.

- Jeg kom til Danmark fra Eritrea i 1998 og har altid været optaget af forskellighed. Klubbens navn Habesha betyder "Mennesker med blandet blod" og bruges både i Eritrea, Etiopien, Somalia og blandt arabere, forklarer han og fortsætter:

- Efter at vi er begyndt som selvstændig klub, rekrutterer vi flere medlemmer, og meningen er, at medlemmerne skal spejle sig i hinanden. Af danskerne kan vi lære at overholde mødetider og aftaler, at have respekt og tale ordentligt til hinanden. Nogle blandt os kan have en lidt voldsom måde at udtrykke sig på og har brug for at opleve danskernes ro og stabilitet. Spillerne er blevet meget bedre til at håndtere kampene og får ikke så mange røde kort som tidlligere. Det er god læring og erfaring for os, siger Filmon Kahsai. Klubben kan også tælle en kvinde i bestyrelsen; Sara Reda med oprindelse i Eritrea er næstformand.

Simon Houmann Østergaard på 33 år og sælger. Han er med i bestyrelsen og ven fra barndommen med Filmon Kahsai.

- Vi lærer af hinanden, og jeg lærer af dem. Jeg fryder mig over den spontanitet, der er her. Det er både sjovt og afslappet, siger han.

Nominerede til Årets Ildsjæl

Prisen "Årets Ildsjæl" uddeles for 12. gang af Aarhus Kommunes afdeling for kultur- og borgerservice sammen med Vestjysk Bank og Århus Stiftstidende. Vinderen modtager 25.000 kroner til sin forening.

Disse fem er nomineret til "Årets ildsjæl":

Lauge Perto Østergaard fra figurspilsforeningen 40K Aarhus

Metin Lindved Aydin fra Aarhus Syd Taekwondo og Egenvirksomhed.nu, som hjælper mennesker fra passiv forsørgelse til egen virksomhed.

Huda Chaaban fra foreningen Palæstina Film Festival og Yallah.dk

Christophe Lukunku fra fodboldfællesskabet FC Habesha

Bente Toft fra Varmestuestrik Danmark - Aarhus Depotet

Prisen overrækkes fredag 11. december kl. 15 i Vestjysk Bank, Åboulevarden 67, Aarhus - hvis coronareglerne tillader det.

Se også Fc Habesha på Facebook

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten her

Aarhus For abonnenter

Lærere på Søndervangskolen sender mistillidserklæring til egen ledelse: Bør sendes hjem fra skolen

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Se video: Radikale Venstre snød foran i køen: - Nu er jeg begyndt at filme jer, for jeg gider ikke høre på det længere

Kultur For abonnenter

Populær komiker er flyttet til Risskov: Optager ny 80'er-serie i Aarhus

Sport

Pragtpræstation: Skanderborg Aarhus spillede fremragende og smed TTH ud af Arena

Sport

Et gennembrud i denne sæson: Skanderborg Aarhus forlænger med ung stregspiller

Sport

Han havde egentlig sagt stop for fodbolden: Lørdag skal Malte Færge igen spille derby

Aarhus For abonnenter

Her vil byrådet skabe vild natur: Men hov - naturen her er allerede vild

Navne

Nu går arbejdet i gang: Måske ny hjælp at hente til diabetespatienter

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er det her Østjyllands næste Michelin-stjerne? Derfor er svaret lige nu, nej

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Debat

Hvor langt vil Venstres Christian Budde gå, når det gælder frihed: Vi drømmer om at smide tøjet - må vi det?

Aarhus For abonnenter

Brandmand ramt af kræft og blodpropper: - Det er ufatteligt, at jeg ikke kan blive undersøgt for PFOS-forgiftning

Aarhus

Fortsat mystik om skiltning på Kongevejen: Efter bøderegn kommer klagerne

Annonce