Annonce
Fødselsdage

Spillevende rocklegende med socialt hjerte

Bruce Springsteen fotograferet for et par uger siden ved premieren for hans 19. studiealbum Western Stars på Toronto International Film Festival. Foto: Mario Anzuoni/Reuters / Ritzau Scanpix
Bruce Springsteen definerede sin tid og kulturen i 70'erne og 80'erne men har siden formået at forblive en fortsat aktiv og relevant rejsende i rock'n'roll.

70 Tilnavnet "The Boss" forpligter. Men rock-ikonet Bruce Frederick Joseph Springsteen, der mandag 23. september fylder 70 år, kan bære det.

Kælenavnet stammer fra de unge år under kampen for at få gang i karrieren, hvor han var den, der tog imod hyren og fordelte den i bandet. I 1972 skrev han kontrakt med Columbia Records om debutalbummet, "Greetings from Asbury Park, N.J.". Allerede dengang spillede han sammen med musikere, der senere blev hans legendariske E Street Band.

Få år efter blev "Born to Run" hans store internationale gennembrud. I de følgende år udbyggede han sin position med numre som "Nebraska" og "Born in the U.S.A.".

Sangene knæsatte hans ry som en ægte sanger og musiker med en enorm gennemslagskraft. Det gælder ikke mindst på scenen, hvor han er berømt for svedige og samtidigt intime maratonkoncerter.

Som sangskriver er han original og bevæger sig problemløst mellem genrerne. Den melodiøse og hårdtslående rock er fundamentet. Men Bossen henter gerne inspiration fra folk, country og soul.

Hans opvækst under fattige kår med en fordrukken far i New Jersey har han formået at omsætte til stærke sange med enorm solidaritet med undersiden af den amerikanske medalje. Men de er ikke kommet uden en pris. Hans baggrund har også resulteret i svære og tilbagevendende depressioner højt op i årene.

I 1990'erne opløste han sit E Street Band. Men i 1999 var det tid til genforening. En mere end et år lang "reunion tour" fjernede al tvivl om, hvorvidt Springsteen & Co. fortsat havde noget at byde på.

Bossen har gennem årene hyppigt markeret sig som kritisk kommentator af sociale og politiske tilstande i hjemlandet og været aktiv på demokraternes side i valgkampene.

Barack Obama har udtalt, at han blev præsident, fordi han ikke kunne blive Bruce Springsteen. I 2016 tildelte han Springsteen Presidential Medal of Freedom - den højeste udmærkelse til civilpersoner i USA.

Det skønnes, at "rockens utrættelige arbejdsmand" har solgt over 120 millioner albums. Han har desuden modtaget 20 grammyer samt en Oscar for titelsangen til aids-filmen Philadelphia.

Han har siden 1991 været gift med korsangeren Patti Scialfa, som han har tre børn med.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Alarm 112

Fire rumænere er anholdt for indbrud og indbrudsforsøg i seks politikredse

Annonce