Annonce
Fødselsdage

Spillevende rocklegende med socialt hjerte

Bruce Springsteen fotograferet for et par uger siden ved premieren for hans 19. studiealbum Western Stars på Toronto International Film Festival. Foto: Mario Anzuoni/Reuters / Ritzau Scanpix
Bruce Springsteen definerede sin tid og kulturen i 70'erne og 80'erne men har siden formået at forblive en fortsat aktiv og relevant rejsende i rock'n'roll.

70 Tilnavnet "The Boss" forpligter. Men rock-ikonet Bruce Frederick Joseph Springsteen, der mandag 23. september fylder 70 år, kan bære det.

Kælenavnet stammer fra de unge år under kampen for at få gang i karrieren, hvor han var den, der tog imod hyren og fordelte den i bandet. I 1972 skrev han kontrakt med Columbia Records om debutalbummet, "Greetings from Asbury Park, N.J.". Allerede dengang spillede han sammen med musikere, der senere blev hans legendariske E Street Band.

Få år efter blev "Born to Run" hans store internationale gennembrud. I de følgende år udbyggede han sin position med numre som "Nebraska" og "Born in the U.S.A.".

Sangene knæsatte hans ry som en ægte sanger og musiker med en enorm gennemslagskraft. Det gælder ikke mindst på scenen, hvor han er berømt for svedige og samtidigt intime maratonkoncerter.

Som sangskriver er han original og bevæger sig problemløst mellem genrerne. Den melodiøse og hårdtslående rock er fundamentet. Men Bossen henter gerne inspiration fra folk, country og soul.

Hans opvækst under fattige kår med en fordrukken far i New Jersey har han formået at omsætte til stærke sange med enorm solidaritet med undersiden af den amerikanske medalje. Men de er ikke kommet uden en pris. Hans baggrund har også resulteret i svære og tilbagevendende depressioner højt op i årene.

I 1990'erne opløste han sit E Street Band. Men i 1999 var det tid til genforening. En mere end et år lang "reunion tour" fjernede al tvivl om, hvorvidt Springsteen & Co. fortsat havde noget at byde på.

Bossen har gennem årene hyppigt markeret sig som kritisk kommentator af sociale og politiske tilstande i hjemlandet og været aktiv på demokraternes side i valgkampene.

Barack Obama har udtalt, at han blev præsident, fordi han ikke kunne blive Bruce Springsteen. I 2016 tildelte han Springsteen Presidential Medal of Freedom - den højeste udmærkelse til civilpersoner i USA.

Det skønnes, at "rockens utrættelige arbejdsmand" har solgt over 120 millioner albums. Han har desuden modtaget 20 grammyer samt en Oscar for titelsangen til aids-filmen Philadelphia.

Han har siden 1991 været gift med korsangeren Patti Scialfa, som han har tre børn med.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) går i glemmebogen som kæmpe succes

Alt imens de nye, store FGU-institutioner (FGU = Forberedende Grund Uddannelse) kæmper for at finde fodfæste, viser det sig, at forløberen, Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), har været en stor succes (https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2019/sep/190927-syv-ud-af-ti-unge-kommer-godt-videre-efter-kombineret-ungdomsuddannelse). FGU-institutionerne er opbygget som meget store institutioner (Aarhus ca. 700 elever) og skal løse opgaven med at hjælpe unge uden forudsætninger for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. KUU havde samme målsætning, men uddannelsen var baseret på institutionssamarbejder og dermed mindre pædagogiske miljøer med plads til individuelle forskelle. I Aarhus havde vi gennem pilotforsøg gjort positive erfaringer, med at forskellige mindre institutioner (bl.a. produktionsskoler og daghøjskoler) arbejdede sammen i respekt for indbyrdes forskelligheder og med plads til forskelligheden i målgruppen. Det førte naturligt frem til et forbilledligt samarbejde omkring den KUU, der nu viser sig at have været en stor succes, og hvor syv ud af ti unge er kommet godt videre. Lovgivningsprocessen bagved KUU var desværre præget af politisk uenighed, så opbakningen var ikke bred. Derfor blev KUU-lovgivningen tidsbestemt med udløb i 2021. Lovgiverne på Christiansborg købte sig tid til at blive enige om en løsning på den udfordring, man vidste var der. Resultatet blev FGU, en stor og samlende lovgivning med bred opbakning, hvilket naturligvis er positivt og helt nødvendigt. Desværre levner FGU-loven umiddelbart ikke plads til undervisningssamarbejder med mindre, selvstændige institutioner (f.eks. daghøjskoler), der dermed afskæres fra at bidrage med massiv erfaring og kompetencer, der nu ses dokumenteret gennem den succes, som KUU har været. Politiske ønsker om indflydelse og styrbarhed gik forud for hensynet til den sårbare målgruppe; systemkrav trumfer menneskehensyn og sund fornuft. Alt imens vi slikker sårene og kæmper for at holde os på benene, efter at have investeret massivt i at gøre det godt til gavn for målgruppen, ønsker vi FGU-institutionerne held og lykke med at løse opgaven. Men vi savner en forklaring på, hvorfor eksempelvis daghøjskolerne i Aarhus, der nu gennem fem år har bidraget massivt til en sjælden set succes på uddannelsesområdet, atter skal kæmpe for overlevelse efter at have spillet rollen som nyttige idioter. Når det så viser sig, hvor FGU oplever problemer, er vi naturligvis klar til at indgå i samarbejder, til glæde for de mange, der ikke lige er skabt til at trives på kæmpe institutioner.

Aarhus

26-årig dansker var i virkeligheden 45-årig inder: Falsk tandlægepatient afsløret af sit eget tandsæt

Annonce