Annonce
Aarhus

Spis ordentligt!

René Skau Björnsson, direktør, Silkeborg Boligselskab. 
Annonce

Vi har lige haft huset fuld af glade studenter og gavmilde gæster. Nu står vi så her med rester af mad. Rigeligt med rester. Og hvad stiller man op med den slags? "Biksemad!" udbrød min svigermor og nærmest slikkede sig om munden ved tanken om et sublimt måltid. Min svigerfar nikkede samstemmende, og mine børn bakkede op. Uhmmm, biksemad. Hjemme hos os spiser vi aldrig biksemad! Det bryder jeg mig ganske enkelt ikke om. Du bliver, hvad du spiser, og jeg har altså ikke lyst til at være biks! Men hvad er egentlig et ordentligt måltid mad?

Da min bror var lille, spiste han agurke-madder uden rugbrød til frokost, og da jeg for nylig fortalte min hustru om barndommens jordbær-madder (franskbrød med smør og skiver af jordbær), kiggede hun på mig, som om jeg var fra en anden planet. Men jeg husker det som et glimrende måltid! I hendes barndomshjem blev der af og til serveret risengrød til aftensmad, men det er heller ikke et ordentlig måltid efter min mening. Der kommer jo sukker på, og derfor er det dessert! Det forstår hverken hun eller min datter, og derfor lærte datteren sig selv i en meget ung alder at koge en god risengrød, som kan udgøre både et godt morgen- middag- eller aftensmåltid.


Pizza, burger og madpandekager er blandt favoritterne, og selv om jeg også godt kan lide den slags, så føler jeg mig altid lidt syndig, når det har været på min aftensmad-tallerken. Er det ordentligt, når man selv laver det?

René Skau Björnsson


Når det er aftensmåltidet, det handler om, kan man jo altid kaste sig over en god bøf bearnaise. Men så får man både problemer med ens indre klimakriger (vi skal spise mindre kød) og med kampen mod kiloene. Den der har prøvet at lave bearnaise fra bunden ved, at det indeholder rigeligt med smør! Man kan naturligvis kaste sig over salaten, men så er der straks en ung mand med behov for rigelige mængder mad, der fnyser og påstår, at den slags ikke er et ordentligt måltid.

Det er slet ikke så nemt at spise ordentligt. Vi ved jo godt, at vi skal spise sundt og varieret. Fødevarestyrelsen har udarbejdet det nationale kostråd, og når man spørger fagkundskaben, så har maden stor betydning for vores sundhed. En undersøgelse i 2018 viste, at der er en lille nedgang at spore i danskernes indtag af sodavand, slik, chokolade og fastfood.

Til gengæld giver vi ikke slip på at prioritere aftensmåltidet. En undersøgelse i 2019 fandt frem til, at ‘aftensmåltidet fungerer som et fast holdepunkt, som giver tryghed og forudsigelighed i en hektisk hverdag’. Over halvdelen af danskerne spiser et varmt måltid mad, som de selv har tilberedt, men spørger du mig, så er jeg ikke sikker på at danskernes aftensmåltider altid kan kategoriseres som ordentlige. Pizza, burger og madpandekager er blandt favoritterne, og selv om jeg også godt kan lide den slags, så føler jeg mig altid lidt syndig, når det har været på min aftensmad-tallerken. Er det ordentligt, når man selv laver det?

For nogle år siden erkendte vi herhjemme, at vi ikke er ret gode til at finde på ordentlige aftensmåltider, og derfor kastede vi os over måltidskasser. En gang om ugen får vi leveret ingredienserne til fire dages aftensmads. Så er det nogle andre, der har bestemt for os, hvad et ordentligt måltid er. Det er dog ikke altid, vi er enige. Hvis fiskeretten er mørksej, fnyser fruen, at det er skidtfisk, og den slags kan man ikke spise! Har vi ved en fejl glemt at afbestille retten med svinekød, vil både børn og hustru hellere have et stykke rugbrød eller noget pasta med ketchup!

René Skau Björnsson, direktør, Silkeborg Boligselskab. 

Hvis man googler ‘ordentlig aftensmad’, får man mere end 1 millioner hits. Der er altså masser af muligheder for at blive inspireret til et ordentligt måltid. Langt de fleste er også gode til at komme med forslag til måltider, der er et hit hos dem selv. Som regel er der en, der nævner indmad (uhmm, hjerter i flødesovs), og så er der straks nogen, der fnyser af afsky. Så måske handler vores definition på et ordentligt måltid mest af alt om vores smagsløg. Samvirke skrev tilbage i 2012, at danskernes kræsenhed melder sig ved blandt andet indmad, fisk med ben og grød, fordi det har en lidt slimet konsistens.

Jeg kan godt lide både indmad (det meste), fisk og risengrød, som også er en glimrende spise i min optik. Men jeg holder fast i, at biksemad aldrig bliver et ordentligt måltid. Om ikke andet, så fordi det altid kan give en god diskussion, når jeg påstår det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Efter øget smittetryk i Aarhus: Storcenter Nord lukker legeland og fjerner borde

Aarhus

Mand fængslet for drab på rapper ved travbanen

Aarhus For abonnenter

Venstre om rundhåndet idrætsudspil: Det ligner et lille hold-kæft-bolche

Annonce