Annonce
Mærk Aarhus

Splitte mine bramsejl, for: Et eventyr på Skovvejen

Foto: Matthew G. Lloyd
Det er virkelig ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det. Tintin-butikken er ikke bare … Tintin. Faktisk har Magasinet Euroman engang skrevet, at ”Aarhus ville være et fattigere sted uden sin Tintin-butik”

Er man samler, eller kender man til det at have en passion – måske endda en, som ikke falder de fleste først for – så bør man træde inden for i byens Tintin-butik på Skovvejen.

Er man ikke, bør man kigge forbi alligevel. Her er der i den grad tale om at få en oplevelse – uanset om man er til det eller ej. Man træder ind i en verden af noget,
vi alle kender – måske ikke lige godt, for der vil være mennesker i denne verden, der ikke er faldet for tegneserierne med den altid rettelige reporter, Tintin, og hans trofaste ven, Terry. Men uanset hvad så får man en oplevelse i butikken på Skovvejen. Et eventyr. En historie. En fortælling.

For lidt mere end fem år siden var Thomas ”bare” kunde i butikken med de mange figurer og plakater. Det var nu ikke figurerne, der trak. Ikke Tintin, men filmplakaterne. De smukke gamle plakater. De originale plakater.

- Filmplakater har altid ramt mig. Ikke dem, som så mange andre har eller har haft hængende, men nogle af de lidt mere særlige, som Thomas Haagensen udtrykker det.

- ”Klodernes kamp – War of the Worlds” er blandt toppen af poppen, lyder det.

Star Wars er en anden.

- Det er min helt store passion - dengang og i dag. Og det var det, der i sin tid bragte mig ind i butikken her. Den tidligere indehaver, Peter Wallmann og jeg havde et fint forhold. Han var ikke i tvivl om, at jeg var fan, men da han en dag spurgte mig, om jeg ikke havde lyst til at overtage butikken, overraskede han mig. Det havde jeg ikke lige set komme.

Mavefornemmelsen

- Sikke en tanke det var at gå rundt med forestillingen i hovedet om, at den her butik skulle blive min, fortæller Thomas, der dog med ét var fristet. Men også i tvivl.

Der blev indgået en jobprøveordning mellem Peter og Thomas, fordi Thomas for en stund havde haft det svært. Han ønskede dog at komme videre, og det kunne være, at butikken her kunne være vejen tilbage.

- Det var en stor mundfuld, og det gik snakken i det lille hjem da også på, men lysten var der, og den valgte Thomas at lytte til. Mavefornemmelsen. I dag er han så glad for, at han tog det valg.

- Butikken her var min vej tilbage til livet, lyder det. Thomas smiler.

Det var jo ikke ”bare”. Der skulle både kræfter, tid og ikke mindst kapital til, men det hele lykkedes. Tintin- og Classic Poster-butikken – og Thomas ikke mindst – stråler i dag.

Fra 29 til 76

- Her kommer alle. Børn i alle aldre. Hvis jeg siger fra 7 til 77 år, så er det på ingen måde forkert. Mange kommer bare for at kigge, men størstedelen kommer alligevel herfra med en lille ting. Og ikke bare med oplevelsen. Der følger ofte en eller anden lille figur, en plakat, en lille sej bil eller måske en kop med hjem. Måske en tegneserie. Et album, som Thomas kalder det.

Butikken forkæler sanserne, og smilebåndet bliver godt brugt.

Den første tegneserieudgivelse kom i 1929. ”Tintin i Congo”. Forud for den var det de såkaldte striber i aviserne.

Siden blev det til 23 udgivne album, hvoraf det sidste udkom i 1976.

Det bedste sted

De fleste har et eller andet forhold til Tintin, Terry, kaptajn Haddock samt Dupond og Dupont og professor

Tournesol ikke at forglemme.

Mange husker tiden fra deres timer på skolebiblioteket. Der var mange, måske særligt drenge, som gik efter Tintin, Asterix og Lucky Luke til at fylde tiden med.

- Sådan havde jeg det selv dengang. Jeg må erkende, at ingen af dem har fyldt mit voksenliv – forud for de sidste fem år, fortæller Thomas.

- Det var plakaterne, der trak i mig. Kommer man ind i vores hjem, er det tydeligt. Nu også er dukket diverse specialudgaver af Tintin-figurer op i hjemmet, da jeg ved, at det er helt særlige udgaver, og så har vi børn, der også synes, det er sjovt.

Thomas kigger sig omkring.

- Det her er det bedste sted i verden at arbejde. Dagligt hører jeg, at butikkens gæster og kunder bliver positivt overraskede over varerne på hylderne her. Mange bliver blæst lidt bagover, og der er da også dem, der ryster på hovedet og undrer sig over, om der virkelig er folk, der køber det her.

- Og det er der, fortsætter Thomas.

- De ting, vi har her, er de særlige. Det er klart, at vi også har de mere almindelige, men vi byder på de sjove, de fede, de særlig ting til samlerne. Dem, der vil det hele. Det, der ikke lige findes rundt om hjørnet.

Et kig rundt

Man fristes til at sige findes det, findes det her, men det er faktisk slet ikke sikkert. Ude omkring i verden findes mere og flere samlere, end man tror, og Thomas møder med jævne mellemrum nogle af dem.

- Der kommer mange turister – fra både ind- og udland. Det gør de, fordi det er en specialbutik. Men jeg har også kunder, der kommer hertil for at se butikken her. Altså butikken her er årsagen til, at de kommer til Aarhus. Også fra udlandet. Og det synes jeg er ganske særligt.

Snakken med Thomas går ofte på beliggenheden. Hvis butikken lå på Strøget tættere på centrum, ville der dumpe endnu flere ind. Men dagligt kører der et utal – tusindvis – af biler forbi butikken på Skovvejen.

- Mange siger, når de kommer ind, at de har passeret min butik igennem flere år og nu måtte se, hvad det er for en størrelse.

Der er ikke en ledig plads på hylderne. Kopper, krus, nøgleringe, farveblyanter, biler, bamser, ure, T-shirts. Noget til væggen. Noget til hylden. Noget til tasken. Her er noget til alt. Er du til Tintin, taber du dit hjerte her.

Er du mere til … tja, alt muligt andet, er der også masser af muligheder. Butikken er nemlig så meget mere end Tintin og filmplakater.

Forvokset herreværelse

Thomas har en fortid med – og en kærlighed til – lamper. Det kommer måske bag på de fleste, når man møder ham i et butikslokale som det første på Skovvejen, men fortsætter man ind gennem butikken, finder man alverdens andre sjove og særlige genstande.

- Jeg er udlært i en lampebutik. Jeg har en forkærlighed for lamper. Ikke bare dem, man finder alle steder, men dem, der er lige lidt særlige, siger Thomas og sender blikket rundt.

Og her er et udvalg af, nå ja, når han nu selv siger det: Særlige lamper. Fede, rå, seje, særlige, flotte og lidt … anderledes lamper. Og alt er til salg. Ikke kun lamperne, men også de gamle træpropeller fra et fly, sæderne fra en biograf, de gamle benzinstandere. De store BIO-bogstaver. Sjove skabe. Og nå ja, så er der jo hele galleriet. Ikke kun gamle filmplakater, men også gamle DSB-plakater, Aarhus-plakater. Billeder med Mathilde Malkeko eller de velkendte kaffeansigter. Indrammet eller ej.

- Det er mit lidt forvoksede herreværelse. Det er mit frirum – men jeg deler det med så mange. Og alene det, at vi mødes og kan nørde sammen, synes jeg er ret unikt. Måske er det slet ikke den her interesse, vi har til fælles – Tintin eller plakater. Men det at have en passion, det at samle, det kan sammenlignes. Og det ved kun dem, der gør det. Andre ryster lidt på hovedet ad os, men det må de gerne – bare vi må fortsætte …

Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

AGF For abonnenter

Gult kort til AGF, for det er i den grad på tide, at de leverer sådan en rigtig brandkamp

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Byudvikling

Ny bydel: Her kan du komme til at bo på nedlagt hospital

Aarhus For abonnenter

Fortætning i midtbyen: Beboere og politikere i infight om nyt byggeprojekt

Alarm 112

Frontalt sammenstød i Ryomgård: 18-årig mand sendt på hospitalet

Erhverv

Længe ventet erhvervstårn får sin første lejer

Alarm 112

Ballade ved lokalopgør: Fodboldfans indkasserede 29 sigtelser

Aarhus For abonnenter

Lise mistede to ægtefæller og sit syn: - Men jeg er nok typen, der får det bedste ud af alting

Mærk Aarhus

Lidt at varme sig på – tre steder med fiskesuppe

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Tæt på udsolgt: Nicolinehus runder en milliard kroner i salg af ejerlejligheder

Byudvikling

Flere læsere undrer sig: Hvad sker der med byens mest forfaldne ejendom?

Aarhus

Lynhurtigt el-løbehjul beslaglagt: 31-årig kørte slalom med 60 km/t mellem cyklisterne

AGF For abonnenter

AGF var et hold uden plan og retning søndag eftermiddag i det kronjyske

Erhverv

Ny portal skal gøre det nemmere at finde job som ufaglært: - Alle har ret til et godt arbejdsliv