Annonce
Kultur

SPOT Festival er i byen: Ti bud på koncertoplevelser i weekenden

SPOT Festival løber af stablen for 27. gang i år. Foto: Celina Dahl
Fredag vender SPOT Festival tilbage i bybilledet, når den 27. udgave af den populære festival afvikles rundt omkring i byen.

AARHUS: SPOT Festival er en af de mest anerkendte festivaler herhjemme. I 27 år har den århusianske musikfestival åbnet op og givet kunstnere mulighed for at vise deres evner på byens scener. Flere danske og internationale navne har fået deres gennembrud i Aarhus og har taget turen videre til de store scener. Ikke mindst fordi festivalen har fået et formidabelt ry for at levere oplevelser ud over det sædvanlige.

Både fra nye og mere etablerede kunstnere.

Fredag og lørdag vil byen derfor emme af musik og avisen har forsøgt at komme med 10 bud på gode musikalske oplevelser fra det store program, der indeholder masser af spændende tilbud inden for flere forskellige genrer.

Annonce

Det fulde program kan ses på SPOT Festivalens hjemmeside.

1 Fredag: Ginne Marker, Store Sal, Musikhuset klokken 16.45

1: Ginne Marker har med sine seneste to plader sat en tyk streg under sit store talent. Foto: Mille Raaby Jensen

Den danske sangerinde har med sine to første album-udgivelser skabt sig et stærkt navn på den hjemlige scene. Med sin guitar og smukke stemme har Ginne Marker sat en klar, markant streg under sit talent med en række sange, der også trækker noget af jazzens rolige væsen ind i lydbilledet.

Fredag eftermiddag kan festivalgæsterne få mulighed for at opleve Ginne Marker i noget nær optimale omgivelser, når hendes stemme får lov til at sprede sig i Store Sals flotte akustiske rammer.

2 Fredag: Dizzy Mizz Lizzy, Store Sal, Musikhuset klokken 20.15

2: Tim Christensen får endelig mulighed for at spille 'Alter Echo' i sin fulde længde, når Dizzy Mizz Lizzy spiller i Musikhuset fredag i forbindelsen med SPOT. Arkivfoto: Tim Kildeborg Jensen

Tim Christensen og kollegerne fra Dizzy Mizz Lizzy har netop færdiggjort deres arena-turné i det danske land, hvor de i et rent triumftog gik fra hal til hal og genoplivede 90erne foran et talstærkt publikum.

Dizzy Mizz Lizzy er dog langt mere end et band, som sikrede sig en plads i historien i deres ungdomstid. På deres seneste udgivelse fra 2020 "Alter Echo" viste gruppen, at de kan meget mere end at skrive et skræddersyet rocknummer til radioen. I de senere år er sanger og sangerskriver Tim Christensen blevet mere og mere begejstret for metalmusik og ikke mindst den slags, der forsøger at opbygge en stemning og atmosfære, der tager lytteren med på en musikalsk rejse. Det bar "Alter Echo" i den grad præg af, og det vil publikum kunne opleve denne aften, hvor bandet spiller pladen i sin helhed.

3 Fredag: Fox Paloma, Rå Hal, Godsbanen, klokken 21.20

3: Fox Paloma har masser af 60er vibe i deres musik. Foto: Spot Festival

Fox Paloma tager dig med tilbage til 1960ernes musikscene, hvor det psykedeliske blev krydset med folkrocken og skabte en helt formidabel lyd. Selvom trioen har danske rødder, så rammer de pladask ind i den tidsånd og lyd, og åbner op for en musikalsk verden, hvor det iørefaldende og billedskabende går hånd i hånd.

Gruppen har tidligere været fremhævet i DRs "Karrierekanonen" og kan nu også høres på en af festivalens mindre scener, hvor du kan opleve deres dynamiske live-optræden.

4 Fredag: Brimheim, Store Sal, Musikhuset klokken 22.15

4: Brimheim er ofte blevet sammenlignet med PJ Harvey. Foto: Claus Bech/Scanpix

Hun er blevet sammenlignet med en af de helt store kvindelige stemmer på den alternative rockscene, PJ Harvey. Brimheim, hvis almindelige navn er Helena Heinesen Rebensdorff, er flere steder blevet beskrevet som en sangerinde, der både besidder en mystik og mørkhed i sin klang, der vækker associationer til navne som PJ Harvey og Mariassa Nadler.

Hendes seneste plade fra 2021 "Can't Hate Myself Into a Different Shape" understreger sammenligninger med de to internationale navne. Sangene er bygget op om enkelte og fængende melodier, som akkompagneres af sårbare og ængstelige tekster, men ikke fuldstændigt falder ned i melankoliens store tomrum, da de også omfavnes af humor og håb.

5 Fredag: Go Go Berlin, Rytmisk Sal, Musikhuset 23.15

5. Go Go Berlin er et af de sidste navne på programmet fredag aften. Foto: Axel Schütt

Der er sket en del med det musikalske udtryk siden Go Go Berlin udgav deres debutplade "New Gold" tilbage i 2013. De to første udgivelser fra århusianerne var meget rockede, men på deres album fra 2019, "The Ocean", kom der et mere dansende og elektronisk præg på gruppens kompositioner, hvilket skabte en del omtale. Både god og dårlig.

Det har dog ikke afholdt 'Berlinerne' fra at gå deres egne veje, hvilket også kan høres på deres seneste udgivelse fra sidste år. Men selvom stilen er anderledes, er Go Go Berlin stadig formidable sangskrivere, der kan levere stærke ørehængere, som ikke bare forsvinder lige med det samme.

6 Lørdag: Rigmor, Park-scenen, klokken 16.15

6. Rigmor er et af de nye lovende bands fra Aarhus. Foto: Bobby Mandrup

Rigmor blev til, da nogle af medlemmerne fik en idé om at sætte musik til Michael Strunges tekster. Gruppen har på kort tid skabt sig et navn herhjemme med deres nærværende liveoptræden, hvor der for alvor sættes ild til scenen med et musikalsk spekter, der svinger mellem rolig og støjende. En gruppe på vej frem og et glimrende eksempel på noget af det, som SPOT Festival kan.

Sangerinden Sarah Wichmann var også en del af Music City Aarhus' åbningskoncert, hvor hun sang "Smuk og dejlig" med Shit & Chanel.

7 Lørdag: Rikke Thomsen, Store Sal, Musikhuset klokken 16.45

7. Rikke Thomsen synger på klingende sønderjysk. Foto: Timo Battefeld

Der tales ofte om, at kunstnere skal have kant og tale deres eget sprog. Det gør den danske singer-songwriter Rikke Thomsen i den grad. Sønderjyden synger nemlig på klingende sønderjysk, når hun i sine sange behandler emner som svigt, venskab, udlængsel og drømme.

Sidste år udgav hun pladen "Opland", der tager lytteren med til det sted, der har været med til at forme musikeren som menneske, Blans i det sydlige Jylland.

Rikke Thomsen har tidligere modtaget Modersmål Prisen for sin indsats for den sønderjyske dialekt.

8 Lørdag: Thorhan, Turkis, klokken 17.30

8. Thorhan er et samarbejde mellem danske tyrkiske Orhan Özgür Turan og islandske Þór Arnarsson. Foto: SPOT

Thorhan er et samarbejde mellem to skandinaviske musikere. På den ene side er den dansk-tyrkiske musiker Orhan Özgür Turan og på den anden side finder du musiker og producer Þór Arnarsson.

De to musikere er gået sammen under navnet Thorhan, der laver nyfortolkninger af tyrkiske folkemelodier med nordisk folk, indie og psykedeliske rock. En sammensmeltning af indtryk, der ender ud i et drømmende og tidløst udtryk, der skal opleves på nærmeste hold.

9 Lørdag: Holm, Head Quarters, klokken 21.00

9. Holm er Mikkel Holm Silkjærs eget soloprojekt. Mikkel kendes som frontmand i gruppen Yung. Foto: Daniel Hjort

Mikkel Holm Silkjær kendes mest af alt som frontmand i den århusianske gruppe Yung, som har modtaget mange internationale roser for sin alternative rockmusik. Sangeren kan dog også på egen hånd og udgav tidligere på året sin soloplade "Why Don't You Dance".

En plade, der bevæger sig i et lille, mere stille felt end der, hvor Yung normalt befinder sig. En samling sange af mere poppet art, men stadig med den personlighed og evne til at skrive stærke sange, som har gjort Yung til et populært navn ud over landets grænser.

10 Lørdag: SPOT Metal, Train, klokken 19.00

10. Spot Metal 2022 løber af stablen lørdag aften på Train. Foto: SPOT

Vil du gerne blive klogere på hvad der rører sig i den hjemlige metalgryde, så skal du stå klar på Train lørdag aften. Her har SPOT vanen tro hentet nogle af de mest lovende navne ind på spillestedet og givet dem muligheden for at præsentere deres lyd.

Seks navne er på plakaten, og her skal man især bide mærke i Lamentari og Eyes, der for alvor er ved at banke igennem herhjemme og på den store scene. Eyes udgav et af de bedste danske albums i 2020 med "Underperformer".

Lamentari har været på vej i de seneste år og har med to plader for alvor gjort opmærksom på deres egen tag på den symfoniske black metal, som blandt andre norske Dimmu Borgir mestrer.

Er man mere til den melodiske og tilgængelige metalmusik, så er H.E.R.O et glimrende bud. Gruppen har allerede fået fat i det udenlandske marked og har en ny plade med i bagagen, når de kommer til Aarhus lørdag.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Få det fulde overblik over Viby-sagen: Derfor endte drabsmand med 12 års fængsel for at stikke sin eks-hustru ihjel

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

50 år som dronning: Jubilæum fejres med to ture i karet, hyldest på Rådhusets balkon og folkefest i Mindeparken

Byudvikling For abonnenter

Kommunen takker nej til milliongave fra bygherre: Tvivl om juraen nulstiller aftale

Debat

David Nielsen betalte prisen: Og nu er løsningen på AGF's krise åbenbart et seminar

Aarhus For abonnenter

Aarhus var i akut mangel på stemmetællere: Så fandt kommunen en løsning

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Alarm 112

Så faldt dommen i Viby-knivstikkeri: Der var tale om drab - og straffen kunne have været højere

Aarhus For abonnenter

Bag om myten: Er Botanisk Have en voldtægtsmagnet som kvinder bør undgå om natten?

Kultur

Fejring i Mindeparken: Kæmpestort børnekor synger for Dronningen

Alarm 112

Fireårig datter ville gerne se sin mor: - Storebror måtte forklare, at far havde stukket hende ned, og at de ikke ville se mor igen

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Byudvikling

Aarhus Havn er årsag til 17.000 job: Sådan er havnen kommet frem til tallet

AGF For abonnenter

David Nielsen fyldte mere på gangene i AGF, end de fleste lige aner - og derfor bliver hverdagen med en ny cheftræner også en helt anden nu for klubben, spillerne og fansene

AGF

AGF-duo klar til U21-landsholdet - men Hausner er forbigået

Annonce