Annonce
Kultur

Spot-on: Udenlandske medier var vilde med Spot

Årets Spot festival kan lige som de senere år føje en lang række positive, internationale omtaler til porteføljen. Det er med til at bane vejen for danske kunstnere, som arbejder på at slå igennem i udlandet. Foto: Flemming Krogh
Det var tilfredse medie- og branchefolk, der efter tre dage med dansk og nordisk musik rejste hjem fra årets Spot. Festivalen har fået mange flotte tilbagemeldinger, og det smitter positivt af på branchen og Aarhus som by.

AARHUS: Da Spot festival fandt sted i begyndelsen af maj var det med deltagelse af 1400 branchefolk, hvor af de 262 var internationale gæster. I løbet af tre dage stiftede de bekendtskab med ny musik på den danske og nordiske scene.

Og skal man vurdere besøget ud fra de positive udtalelser, de efterfølgende er kommet med i deres respektive medier og blogs, har festivalen gjort et yderst godt indtryk.

Det kan man blandt andet læse i det engelske musikmagasin Clash Magazine. Journalisten lægger ud med at citere islandske Ísak Ásgeirsson fra det svenske label Welfare Sounds, der giver Spot "ti danske hotdogs ud af ti". Den vurdering lyder skribenten selv til at være enig i, og skriver blandt andet: "Spot leverer fuldt ud varen på kreativitet, innovation og overraskelser, hvilket gør det til en af de mest relevante festivaler. Med en finger placeret direkte på pulsen rammer festivalen ikke kun, hvor musikken er, men hvor den er på vej hen. Det gør den til et komplet must for alle der har brug for og vil være foran i gamet (..)."

De mange rosende ord vækker glæde og stolthed i Spot-sekreatariatet, hvor man efterhånden har samlet en bunke af positive skudsmål sammen de seneste 25 år.

- Det er svar på en af de målsætninger, vi har, nemlig at skabe kendskab uden for landets grænser til dansk og nordisk musik. Med en ovenud positiv respons fra udlandet kan vi vinge den af og tænke, at vi gør noget af det rigtige og er på et internationalt niveau, siger festivalens formand, Gunnar Madsen.

Annonce

Spot festival

Spot 2019 fandt sted 2. til 4. maj i Aarhus.

Det var den 25. Spot festival.

Publikum og branchefolk kunne lægge ører til over 300 koncerter på mere end 30 scener i hele byen.

1400 branchefolk, hvor af de 262 var internationale gæster, deltog i årets festival.

En vigtig anbefaling

Responsen fra de internationale gæster bliver brugt til at udvikle Spot som festivalformat, men den er også vigtig for de danske artister, fortæller han.

- Kunstnerne bruger det i udlandet som en reference, ligesom man har brug for anbefalinger, når man søger job. Når du kommer som dansk artist og skal slå igennem i London, så hjælper det, at et blad som Clash Magazine taler varmt om festivalen og roser niveauet for dansk musik. Det gør det nemmere at komme igennem og understøtter troværdigheden, uddyber Gunnar Madsen.

Det fik den dansk/japanske sangerinde Ida Kudo at mærke. For på årets Spot festival blev hun 'spottet' af en østrigsk arrangør, som har hyret hende til at spille to support-jobs for Sting i Østrig i næste måned. Store jobs med 14.500 tilskuere.

På den måde kommer der løbende eftervirkninger af dette års festival.

Og når det regner på præsten, drypper det som bekendt på degnen. For når Spot afholdes i Aarhus, er det med til at promovere Smilets By i udlandet.

- Det er godt for Aarhus, fordi der er tale om ægte, international respons på, at det er en god by for musikken. Det er ikke ros, fordi vi er gode til at importere musik, men ros for at dansk musik har et epicenter i Aarhus. Det understøtter byens kulturelle image på et reelt niveau. Så er det op til byen at bruge det og arbejde videre med det, siger Gunnar Madsen.

Fordel med klart fokus

Spot kunne i år afholde sin 25. festival. Den var blandt de første såkaldt showcase-festivaler, hvor musikere og branche kunne mødes. Siden er flere kommet til, men Spots klare fokus på dansk og til dels nordisk musik har været en fordel.

- De fleste andre branchefestivaler har et blandet repertoire inden for den nyere musikscene. Vi er de eneste, der er så store, selv om vi har et overvejende nationalt og nordisk repertoire. På den måde står vi skarpere. Vi har meget musik at byde på i Danmark, så når man for eksempel ikke har den samme festival i Holland, er det også fordi, den nationale scene der ikke er nær så stærk, forklarer Gunnar Madsen.

Det betyder dog ikke, at festivalen kan hvile på laurbærrene, den må hele tiden udvikle sig, understreger han.

Det er heller ikke ligegyldigt, hvor Spot bliver nævnt ude omkring i verden. Derfor er det vigtigt for festivalen, at der hele tiden kommer nye magasiner, bloggere og branchefolk til.

- Vi har en lang portefølje af udtalelser, og det er det, vi internt måler os på, at det ikke er den samme, der har blyanten fremme hele tiden, slutter Spot-formanden.

Dansk-japanske Ida Kudo er en af de kunstnere, der har kunnet bruge sin koncert på dette års Spot festival som springbræt. Hun er efterfølgende blevet booket som support for Sting, når han i juli giver to store koncerter i Østrig. PR-foto: Camilla Winther
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En opvisning i socialdemokratiske valgløfter

Da Helle Thorning-Schmidt i 2011 tiltrådte som Danmarks første kvindelige statsminister, blev det hurtigt klart, at det reelt var de radikale, der sad på magten, mens stort set ingen af hendes socialdemokratiske mærkesager og valgløfter blev gennemført. Da landets næste kvindelige statsminister, Mette Frederiksen, mandag kunne præsentere sin første finanslov, var det det stik modsatte - en opvisning i hvordan man sætter sig på magten og gennemfører sine valgløfter, mens det radikale støtteparti blev kørt helt over. Anført af tidligere Aarhus-borgmester finansminister Nicolai Wammen lykkedes det at få lavet ikke alene en af de rødeste finanslove meget længe set. Der er samtidig fundet plads til at kunne gennemføre rigtig mange af de socialistiske løfter, som vælgerne blev stillet i udsigt op forud for valget i sommer. Godt nok er det helt store valgløfte om tidlig tilbagetrækning til de fysisk nedslidte endnu ikke gennemført, men rigtig mange af de øvrige løfter er faktisk. Ikke mindst fik psykiatrien et meget længe ventet løft. I årevis har området været forbigået og kraftigt underprioriteret, og derfor var det også helt på sin plads, at Wammen levede op til løfterne fra valgkampen og sikrede midler til en af vores samfunds mest udsatte grupper. Der er stadig plads til forbedring, men finansloven var på det punkt et skridt i den rigtige retning. Til gengæld må det være mere end svært for den radikale leder Morten Østergaard at kigge sine vælgere i øjnene i disse dage. Socialdemokraterne gav enkelte indrømmelser på indvandrerpolitikken, men ellers bankede Wammen for alvor de radikale på plads, og radikale vælgere må med skuffelse konstatere, at dagene, hvor partiet via Margrethe Vestagers ledelse styrede Danmark, endegyldigt er forbi. I hvert fald er det umuligt at se radikale aftryk på den økonomiske del af finansloven, som til gengæld desværre må skabe jubel hos SF og Enhedslisten. For endnu en gang er den socialistiske misundelsespolitik og mærkesager slået igennem for fuld kraft med ekstra arveafgift og øget offentligt forbrug. Radikale har ellers gentagne gange langet ud efter borgerlige regeringer og specielt støttepartiet Dansk Folkeparti, som er blevet beskyldt for at se stort på alt andet indvandringspolitikken, men det er lige præcis det samme, man med rette nu kan beskylde det tidligere borgerlige midterparti for. Det virker i hvert fald som om, at Morten Østergaard har givet køb på alle økonomiske ønsker for at få små indrømmelser på spørgsmål om indvandring. Det er stærkt bekymrende, for Østergaard burde have været garanten for, at den røde regering økonomisk blev trukket i retning af midten. Det blev den på ingen måde, og derfor fik vi den rødeste finanslov i mange år. Den er blottet for jobskabende initiativer og hensyn til erhvervslivet men til gengæld med en regering, der bruger stort set hele det økonomiske råderum i et hug. Det giver øget velfærd på kort sigt men kan på længere sigt blive en meget dyr fornøjelse.

Aarhus

Flere mænd ville se Mormon-musicalen

112

Spottede fællestræk ved villaindbrud: Tre mænd fra Aarhus idømt flere års fængsel

Annonce