Annonce
Østjylland

Sproglære i køkkenet

Fae, der oprindelig hedder Rungthiwa Chummonghkhon og er fra Thailand, uddanner sig til kok i Danmark

Kokkelærling fra Thailand har bosat sig i Ødum og har fuld fart på.

Hvordan kan man blive god til dansk, når det er det sprog, man skal klare sig på?

Annonce
Fae, der oprindelig hedder Rungthiwa Chummonghkhon og er fra Thailand, uddanner sig til kok i Danmark

Sådan tænkte Jan Søgaard, da hans thailandske hustru Rungthiwa Chummongkhon, blot kaldet Fae, kom til Danmark, fik en læreplads som kok og samtidig gik på sprogskole. Hurtigt indså hun, at der skulle ydes en ekstra indsats for at lære dansk.

Fae, der oprindelig hedder Rungthiwa Chummonghkhon og er fra Thailand, uddanner sig til kok i Danmark

Derfor lavede hun sin egen madblog på internettet, hvor hun skriver opskrifterne på dansk. Det blev til , og sådan kom Fae for alvor i gang med at lære det danske sprog, som for hende og alle andre udlændinge er ganske svært.

Efter fire år i Danmark taler hun nu et flot dansk, og madbloggen er blevet en stor succes. Nogle dage er der omkring 2.000 besøg på bloggen.

Det meste af hendes liv drejer sig om mad, hun er i lære som kok på Restaurant Ferdinand i Den Gamle By i Aarhus, og så laver hun også mad derhjemme.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vold på skolerne: Lærerne OG eleverne skal have hjælp

Det er ikke mange arbejdspladser, hvor over 50 procent af de ansatte oplever trusler og chikane. Men det er ikke desto mindre tilfældet for lærere og pædagoger i nogle af de århusianske skoler. Og det er helt igennem uacceptabelt, at det tal er voksende i øjeblikket. Formanden for Skolelederforeningen mener, at kravet om større inklusion er en af de største forklaringer på den stigende vold og chikane. For øger man kravet til eleverne uden at øge ressourcerne, så står frustrationerne i kø hos elever, der ikke har redskaberne til at følge med. Og det er synd for både børn og ansatte. Samtidig bliver der færre hænder til de mindste i vuggestuer og børnehaver, og derfor hænger ønsket om at finde og håndtere de udadreagerende børn allerede her, i en tynd tråd. Og det vidner om, at konsekvenserne af effektiviseringer og nedskæringer kan komme som forsinkede bølgeskvulp. Derfor kan Aarhus og resten af landet se frem til, at Det Nationale Forskningscenter kommer i bund med deres undersøgelse, hvor de kortlægger fællestrækkene for de skoler, som er hårdt ramt af ballade og vold. På den måde kan en løsning på udfordringer forhåbentligt komme tættere på, for det er helt uacceptabelt, at der er en så vigtig faggruppe, som er så udsat for potentielt ødelæggende adfærd.

Aarhus For abonnenter

Vold og trusler på skoler i Aarhus: Se listen over de kolossale forskelle

Annonce