Annonce
Indland

SSI har svært ved at forstå Pfizers mangelfulde leverancer

Danmark får 85.000-100.000 færre vaccinedoser fra Pfizer i første kvartal end forventet. (Arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Det var med meget kort varsel, at Pfizer ændrede vaccineleverancer til Danmark, fortæller SSI-direktør.
Annonce

Det er stærkt problematisk, at Danmark ikke får så mange vacciner som lovet fra Pfizer/BioNTech i første kvartal.

Sådan lyder det fra vicedirektør Ole Jensen fra Statens Serum Institut (SSI), der undrer sig over, at Pfizer ikke kan levere som lovet.

Pfizer har til SSI oplyst, at det er en omlægning af produktionen hos Pfizer, som rammer Danmark.

- Vi har med meget kort varsel fået at vide, at leveranceplanerne er ændret, siger Ole Jensen.

- Vi har lidt svært ved at forstå, at omlægninger i produktionen påvirker leverancerne, da de vacciner, vi skulle modtage nu, er produceret på et tidligere tidspunkt. Vi har lidt svært ved at se, hvordan tingene hænger sammen, siger han.

SSI har onsdag oplyst, at Danmark får færre vacciner fra Pfizer, som helt konkret betyder, at vi kan færdigvaccinere 50.000 færre end planlagt i første kvartal.

Sundhedsstyrelsen, der har ansvar for vaccinationsplanen i Danmark, meldte i januar ud, at alle voksne kan være færdigvaccineret 27. juni.

Styrelsen har ikke meldt ud, om de færre vacciner fra Pfizer får betydning for den plan, men administrerende direktør for SSI Henrik Ullum forventer ikke, at forsinkelsen hos Pfizer får nogen betydning for tidsplanen.

- Vi får jo forhåbentlig mange vacciner senere, når flere vacciner godkendes. Derfor er jeg stadig meget optimistisk i forhold til den endelige vaccinationsplan, siger han til Politiken.

Vicedirektør Ole Jensen fortæller, at man både fra dansk side og på EU-niveau arbejder på at få en forklaring fra Pfizer og forsøger at få flere vacciner.

I sidste uge meldte Pfizer/BioNTech ud, at der ville komme færre vacciner i denne uge til Danmark på grund af en ombygning på Pfizers fabrik i Belgien.

Da Pfizer kom med den udmelding, lød det samtidig, at det lovede antal vacciner i hele første kvartal ville blive leveret i første kvartal.

Det oplyste formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, i sidste uge efter en telefonsamtale med Pfizers administrerende direktør, Albert Bourla.

Ole Jensen fortæller, at Pfizers udmelding skal ses i lyset af, at Pfizer nu regner med, at der kan trækkes seks vaccinedoser ud af hvert vaccineglas mod tidligere fem.

Men i Danmark har man hele tiden kunnet trække seks doser ud af hvert vaccineglas, påpeger Ole Jensen.

Ritzau forsøger at få en kommentar fra Pfizer.

/ritzau/

Link til artikel hos Politiken
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Store vaccinedag forløb smertefrit: Vaccinationscentret på Aarhus Ø er klar til at stikke mange flere

Erhverv

Tidligere AGF-direktør forfremmes: Skal stå i spidsen for en ny afdeling hos EDC Erhverv

Annonce