Annonce
Aarhus

Stærk dronekrigs-monolog

Grounded - en forestilling om moderne krigsførelse på Svalegangen. Foto: Flemming Krogh

Kamuk og Junggreen får som henholdsvis skuespiller og iscenesætter det optimale ud af George Brants tekst. Og Svalegangen får med tematikken i "Grounded" peget på en moderne krigsførelse, som er skræmmende grum og rystende uhyggelig.

ANMELDELSE: "Astronauter har evigheden, men jeg har fandeme det blå - jeg ER det blå".

En kvinde iført flyverdragt springer fyldt af selvsikkerhed og overskud op på en lille stejlt skrånende spilleflade. Hun elsker åbenlyst sit arbejde som krigspilot. "Sved, mod og kløgt" har gjort hende til en førende F-16 pilot. Hun møder en mand Eric - hot love - de får et barn, en lille pige - og da hendes orlov er forbi, er det job hun får tilbudt et ganske andet.

Nu skal hun flyve droner. Være lænestolspilot, som hun kalder det. Det skifte forandrer gradvist totalt kvinden. Hver morgen sætter hun sig ind i sin bil og kører ud til en trailer i Nevada-ørkenen. Bytter vagt med en kollega og fortsætter dennes arbejde med at overvåge og nedkæmpe de sorte prikker på en grå skærm, som bliver udpeget som skyldige og dermed skal udryddes fra den sikre langdistance. Sikker i forhold til fysisk død, men samtidig vejen for kvinden til at blive totalt fremmedgjort.

"Grounded" af George Brandt er i Svalegangens version en Danmarkspremiere. Det er en monolog som varer halvanden time non stop.

Kaja Kamuk yder en pragtpræstation som kvinden, der går psykisk i stykker. Kun under en enkelt passage daler Kamuks spilintensitet.

Resten af tiden springer, kurer, går, ligger og sætter Kamuk sig med præcision og nærvær som den kvinde vi følger samtidigt med at vi gradvist får et mere og mere detaljeret kendskab til hvad drone-krigsførelse er for en modbydelig størrelse - for alle. De som likvideres og for de som udfører dem - efter ordre og med et lille tryk på en knap.

Det er dygtigt og imponerende hvor variationsfyldt Lars Junggreen har kunne iscenesætte en fortælling, som ganske vist og vigtigt har et mentalt udviklingsforløb, men som samtidigt også på det ydre plan består af en gentagen pendlen for kvinden mellem lænestols-pilot-arbejdet i Nevada-ørkenen og hjemmelivet med mand, børn, fjernsynskikkeri og sex.

Den lille skråtstillede scene fungerer også fint. Den giver mulighed for skabe temposkift som mærkes markant og det lille format bevirker at fokus zoomer ind på fortællingen. På en tekst, som virker lovlig lang. Selvfølgelig skal der ord og forløb til at skildre en forandringsproces og til at skabe en udfoldet krigskritik. Men alligevel forekommer teksten lige lovlig lang.

Annonce

Grounded

Tekst: George Brant.

Oversættelse: Kristian Erhardsen.

Instruktør: Lars Junggreen.

Scenografi: Aleksandra Lewon.

Scenografisk ide: Lars Junggreen.

Medvirkende: Kaja Kamuk.

Produceret af: Teatret Svalegangen.

Premiere på Svalegangen, Ny Sal 22. april 2017 kl. 19:30. Spiller til og med 13. maj 2017. ti-fr kl. 19:30, lø. kl. 16:00.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Drenge bliver ladt i stikken

Hverken stat eller region vil tage ansvaret og give hpv-vaccine til alle drengebørn, der er fyldt 12 år senest 1. juli 2019. De bliver ladt i stikken, og de får ikke den samme mulighed for vaccine som alle andre drenge og piger. I forbindelse med årets budget i Favrskov Kommune fremsatte Venstre derfor et forslag om at tilbyde hpv-vaccine til netop den gruppe drenge. Det ærgrer mig, at flertallet i byrådet ikke vil tage ansvaret og tilbyde denne lille gruppe af drenge de samme muligheder for vaccine som alle andre. En vaccine, der forebygger den smitsomme hpv-virus, der er årsag til flere kræftformer hos både mænd og kvinder. Argumenterne og årsagen til, at forslaget ikke er med, er åbenlys kassetænkning, hvor man fokuserer på, hvem der skal betale, i stedet for, hvad der er bedst for borgerne. Jeg er sikker på, at de familier, der vil tage imod dette tilbud, ikke bekymrer sig om, om det er stat, region eller kommune, der betaler. De vil prise sig lykkelige for at få tilbuddet om vaccinen. Det er for mig helt uforståeligt, at forslaget ikke har fundet vej og er med i budgettet. Forebyggelse er altid bedre end helbredelse. Hvis forslaget ikke kommer med i det endelige budget efter høringsfasen, kommer det til at gå ud over en lille specifik gruppe af drenge. De kommer til at få højere risiko for at få den mest udbredte seksuelt overførte infektion. De udgør derfor en ekstra risiko for at give infektionen videre og efterfølgende udvikle hpv-relateret kræft og kønsvorter. Byrådet i Favrskov har alle muligheder for at sikre disse drenge samme sundhed og velfærd som alle andre. For mig er det lokalpolitik i den fineste form, at vi selv bestemmer lokalt, hvad der er sundhed og velfærd for vores borgere i Favrskov. Når hverken stat eller region vil tage ansvaret, så kan byrådet godt gøre det. Ved at lade denne lille gruppe af drenge i stikken er sundhed ikke for alle, men det afhænger af alder og økonomi. Det er ikke rimeligt. Jeg har fået flere reaktioner på Venstres forslag, og det, der står klarest i min hukommelse, er en mor, jeg har talt med. Hun har to drenge på hver sin side af skæringsdatoen 1. juli 2019. Hun kan sende sin ene dreng til en betalt vaccination og vide, at han er vaccineret mod kønsvorter og visse former for hpv-relaterede kræftformer senere i livet. Den anden dreng må hun lade blive hjemme. Hun har desværre ikke økonomi til at betale for vaccinationen til ham. Et forfærdeligt dilemma for en mor, der vil det bedste for sine børn. Det er en helt unik mulighed for byrådet i Favrskov for at vise ansvar og være forgangskommune og sikre alle drengene i Favrskov denne forebyggende vaccine, så der ikke er nogen, der senere i livet skal rammes af specifikke kræftformer. De ressourcestærke familier skal nok få deres børn vaccineret. Det er en skævvridning, hvis ikke vi kan hjælpe dem med færrest ressourcer. Sundhed skal være for alle, uanset køn, alder og økonomi. Forebyggelse er bedre end helbredelse.

Annonce