Annonce
Alarm 112

Stærk mistanke fører til fængsling af århusiansk syrienkriger

Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
28-årig nægter sig skyldig i de tre sigtelser, som Københavns Politi har rejst.

En syrienkriger skal efter hjemsendelsen fra Tyrkiet opholde sig de næste 27 døgn i en fængselscelle.

Det er resultatet af et grundlovsforhør tirsdag eftermiddag, hvor dommer Lisbeth Christensen slår fast, at der er en særligt bestyrket mistanke om, at han blandt andet har truet med terror.

Ahmad Salem el-Haj, der blev kvæstet i et bombeangreb og derfor sidder i kørestol, har fortsat en hætte trukket op over hovedet, da tilhørere føres ind i retslokalet for at høre dommerens afgørelse.

Hun slår fast, at der ikke blot er en begrundet mistanke - men at den er særligt bestyrket.

Det vil sige, at fængslingen skyldes hensynet til folks retsfølelse.

Det er forholdsvist sjældent, at dommere bruger denne begrundelse i forbindelse med varetægtsfængsling.

Den 28-årige danskpalæstinenser el-Haj, der stammer fra Brabrand ved Aarhus, nægter sig skyldig i at have truet med terror, offentligt at have tilskyndet til forbrydelser og i at have opholdt sig i et "forbudt" område i Syrien.

De to førstnævnte forbrydelser skal være sket i forbindelse med en propagandavideo fra 2013. Den blev optaget i 2013 i Syrien. Her ser man fire mænd skyde til måls efter skydeskiver, som er forsynet med fotos af blandt andre Anders Fogh Rasmussen og Naser Khader.

Efter et langvarigt ophold hos Islamisk Stat flygtede den sårede mand i 2017 til Tyrkiet med sin hustru og parrets to børn, har Weekendavisen tidligere oplyst.

- Jeg blev presset til at lave den. Jeg har ikke noget imod Danmark, har han sagt til Weekendavisen.

I Tyrkiet er den 28-årige idømt flere års fængsel for terrorisme. I sidste uge annoncerede Tyrkiets indenrigsminister, at man ville begynde at hjemsende IS-krigere til deres hjemlande, og el-Haj stod åbenbart øverst på listen over danske statsborgere.

Men det officielle Danmark rynker på næsen og udtrykker forargelse.

- Mod vores ønske er der nu desværre fremmedkrigere, som kommer til Danmark. Lad mig sige noget direkte til jer: I er ikke velkomne i Danmark, skrev statsminister Mette Frederiksen (S) mandag.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Gaslugt fra restaurant: Politi og brandvæsen rykket talstærkt ud til Jægergårdsgade

Aarhus

Så skete det igen: Kvinde snydt af falsk bank-sms

Annonce