Annonce
Kultur

Stærke kvinder i fokus: Ny film om Hvidstengruppen optages i Aarhus

Ligesom i 2011 lægger Aarhus også denne gang locations til filmoptagelserne, når historien om Hvidstengruppen skildres. Sidst var det Aarhus Arrest, der lagde facade til en række scener i Regner Grasten Films storproduktion. Her sad medlemmer af virkelighedens Hvidstengruppe i nogle uger, da de var blevet taget til fange af Gestapo. Efter nogle uger gik turen videre til først Horserødlejren og senere Vestre Fængsel, inden otte af gruppens medlemmer 29. juni blev henrettet i Ryvangen. Foto: Flemming Krogh
Opfølger til biografsuccesen "Hvidstengruppen" er på vej. Filmoptagelserne går snart i gang i Aarhus og Randers. Denne gang er der fokus på de stærke kvinder i modstandsgruppen.

AARHUS: Den første film om Hvidstengruppen blev i 2012 en kæmpesucces i de danske biografer med over 765.000 solgte biografbilletter.

Nu er filmproducenten Regner Grasten og århusianske Got Fat Productions klar til at gå i gang med optagelserne til opfølgeren "Hvidstengruppen - De efterladte".

Filmen skildrer, hvad der videre skete med de kvinder i Fiil-familien, som ikke blev henrettet for at deltage i den danske modstandsbevægelse under 2. Verdenskrig.

Annonce

"Hvidstengruppen - De efterladte" følger Tulle Fiil og hendes søster Gerda Fiil, der dømmes til tysk fængsel efter at deres far, bror og Tulles mand er blevet henrettet.

Tulle må efterlade sit barn Gulle på to år hos Tulles mor, Gudrun. Hjemme på kroen i Hvidsten kæmper Gudrun, for at få sine døtre hjem.

Filmens tre store, kvindelige hovedroller spilles igen af Marie Bach Hansen, som Tulle, Laura Winther Møller som Gerda og Bodil Jørgensen som Gudrun.

Som i den første film om Hvidstengruppen sidder Anne-Grethe Bjarup Riis i instruktørstolen, mens Torval Lervad, der også skrev "Hvidstengruppen", står bag manuskriptet.

Støtte fra filmfonde

De to regionale filmfonde, Den Vestdanske Filmpulje og Film Fyn, er sammen om at understøtte, at filmen kan realiseres i Jylland og på Fyn.


Filmen er en stor danmarkshistorisk fortælling, som nu kan optages på autentiske locations i Jylland.

Sten Risom, chef for Den Vestdanske Filmpulje


- Det er ikke første gang, at vi i de to regionale fonde står sammen om at støtte store højbudget produktioner som denne. Vi har en fælles vision om at fremme fortællinger fra hele landet, og vi ser frem til i fællesskab at støtte "Hvidstengruppen II - De efterladte". Filmen er en stor danmarkshistorisk fortælling, som nu kan optages på autentiske locations i Jylland, udtaler Steen Risom, chef for Den Vestdanske Filmpulje, og Klaus Hansen, direktør for Film Fyn.

Anne-Grethe Bjarup Riis under optagelserne til den første film om Hvidstengruppen, som var hendes debut som instruktør. Hun skal også instruere "Hvidstengruppen II - De efterladte", som forventes at få biografpremiere i julen 2021. Foto: Flemming Krogh

"Hvidstengruppen II - De efterladte" er desuden støttet af Det Danske Filminstitut, Randers Kommune, Aabenraa Kommune og The National Film Center i Letland.

Filmen har forventet biografpremiere 1. juledag i år.

Film om Hvidstengruppen

Hvidstengruppen var en dansk modstandsgruppe, som var aktiv under Danmarks besættelse fra marts 1943 til marts 1944.

Gruppens arbejde og relationer var centreret omkring Hvidsten Kro mellem Mariager og Randers, og den modtog britiske våben og danske agenter i britisk tjeneste nedkastet med faldskærm.

Gruppens aktiviteter i april og maj 1943 bidrog væsentligt til den skærpelse af den danske modstandskamp, der fandt sted hen over sommeren 1943.

1. marts 2012 var der premiere på den første film om Hvidstengruppen.

Filmen var instrueret af Anne-Grethe Bjarup Riis i samarbejde med Anders Refn, som var teknisk instruktør.

I hovedrollerne sås Jens Jørn Spottag og Bodil Jørgensen som værtsparret Marius Fiil og Gudrun Fiil på Hvidsten Kro.

Filmens samlede budget var på 24 mio. kroner, hvoraf Det Danske Filminstitut støttede den med 6,9 mio. kroner, mens TV 2 Danmark støttede den med 5 mio. kroner.

Filmen solgte alene i åbningsweekenden 87.725 biografbilletter. Med 765.521 solgte biografbilletter blev "Hvidstengruppen" den mest sete film i de danske biografer i 2012. Samme år vandt filmen Publikumsprisen ved én af de største filmfestivaler i Tyskland, "Filmfest Hamburg".

"Hvidstengruppen II - De efterladte" forventes at få premiere i julen 2021.

Teknisk instruktør, Anders Refn, under optagelserne til den første film om Hvidstengruppen ved Aarhus Arrest i 2011. Foto: Flemming Krogh
Filmoptagelse til den første film om Hvidstengruppen i Aarhus i 2011. Hvidstengruppen var en af besættelsestidens mest berømte illegale grupper, og den bestod af almindelige mennesker, der besluttede at kæmpe for friheden. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Skal 3.000 borgerstemmer kunne tvinge byrådet til at tage en sag op? Den idé er politikerne ikke heeelt solgt på

Sport

Bakken Bears må sige farvel til stjerner: - Vi har spillere, der kommer til at fordoble deres løn næste år

Annonce