Annonce
Debat

Støj gør mennesker syge: Med volde og værn kan vi sikre folks sundhed

"På baggrund af disse undersøgelser vil det være muligt i støjhandlingsplanen at pege på generelle støjbekæmpelsestiltag", skriver Bünyamin Simsek. Arkivfoto: Axel Schütt

DEBAT: Vejstøj er et vedvarende og stigende problem, som berører mange af Aarhus Kommunes borgere. Det gælder særligt ved de større veje og det overordnede vejnet.

Nybyggerier med støjfølsomme anvendelser sikres i lokalplanlægningen med krav om nedbringelser af støjniveau til under Miljøstyrelsens grænseværdier. Kommunen har derimod aktuelt ingen forpligtigelser om nedbringelse af støj ved eksisterende boliger og støjfølsomme anvendelser.

Seneste undersøgelser dokumenterer, at udsættes man for vedvarende støj, der påvirker nattesøvn mm., er risikoen for demens 28 procent højere.

Annonce

Støjhandlingsplanen fra 2018 udpeger en række muligheder for støjreduktion.

Generelt er det muligt via trafik- og byplanlægningen at sikre, at størstedelen af trafikken bruger de mest miljøbeskyttede og overordnede veje. Herved koncentreres trafikken og støjgenerne. Dernæst benyttes støjgunstige asfaltbelægninger på det overordnede vejnet, når belægningen står til udskiftning. Effekten fra støj-gunstige belægninger er dog begrænset og aftagende over belægningens levetid.

Kun gennem handling og prioritering kan vi skabe bedre rammer for menneskers liv og - endnu vigtigere - for deres sundhed.

Derudover peges på brug af støjafskærmning, værn eller volde. Der findes i dag over 40 km eksisterende støjafskærmning langs de større trafikveje i Aarhus Kommune. En del af disse har kommunen driftsforpligtigelsen for. Her står man overfor en udskiftning i løbet af de kommende år.

En del af de eksisterende støjafskærmninger er etableret i en tid med mindre trafik og er i dag utilstrækkelige. Her kan det være relevant at opgradere. Andre steder er det relevant at etablere ny støjafskærmning.

Der er behov for en nærmere undersøgelse af de eksisterende støjskærmes stand og opgraderingspotentiale samt behov/effekt af nye støjafskærmninger. Derudover er der behov for afklaring af ejerskabsforhold og driftsforpligtigelser samt overblik over de lokale borgers holdning til evt. nye støjværn. Viden skal skabe handling.

Jeg ønsker, at arbejdet udføres parallelt med den nye støjkortlægning, der skal udføres i 2022. Støjkortlægningen er første led i udarbejdelse af ny støjhandlingsplan (det er lovpligtigt, at kommuner skal udarbejde med fem års interval). Der bør afsættes mindst en million kroner til undersøgelsen.

På baggrund af disse undersøgelser vil det være muligt i støjhandlingsplanen at pege på generelle støjbekæmpelsestiltag med afsæt i undersøgelser af de konkrete muligheder og effekten ved brug af tiltagene. Til at sikre vedligeholdelse og opgradering af eksisterende støjskærme, som kommunen har driftsforpligtigelse for, bør der derudover afsættes mindst 20 millioner kroner årligt i fire år.

Kun gennem handling og prioritering kan vi skabe bedre rammer for menneskers liv og - endnu vigtigere - for deres sundhed.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Sikkerhedsbrud hos Nets: Sven fik brev med nøglekort til en ukendt kvinde

Danmark

Fredagens coronatal: 4559 nye smittede og ny top i coronarelaterede dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Stor interesse for nyt byggeri på Katrinebjerg: Halvdelen af lejlighederne er allerede reserveret

Aarhus For abonnenter

Saltchefen havde over 100 mand i sving: Derfor var torsdag en af de rigtig bøvlede vinterdage

Aarhus

Coronapas: Ansatte skal have det - politikerne får anbefaling

Sport

For første gang: Skanderborg Aarhus-stjernefrø udtaget til EM-bruttotrup

Så nemt er det at købe ulovligt fyrværkeri på nettet: - Det kan rive både arme og ben af, hvis noget går galt

Erhverv For abonnenter

Trodser corona: Lars Larsens århusianske milliardkæde leverer endnu et rekordresultat

Debat

Uwe Max blev slettet fra Facebook: Jeg frygter en fremtid med diktatur og genopdragelse

Alarm 112

En gruppe håndværkere blev hverdagens helte: Kom politi og brandvæsen i forkøbet

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Aarhus

Dagens corona-tal er godt nyt for Aarhus

Aarhus For abonnenter

Personalemangel presser plejen på nyt demensplejehjem: - Nogle gange er der flere vikarer end fastansatte

Alarm 112

Pludselig stod mistænkelig mand i kvindes lejlighed: Nu beder politiet folk være opmærksomme

Annonce