Annonce
Danmark

Støjberg-forsvarer: Notat må være det mest irriterende for anklagerne

Inger Støjberg er tiltalt for at have givet og fastholdt en ulovlig instruks om at adskille alle asylpar, hvor den ene var mindreårig. Torsdag ankom hun til - det måske sidste - retsmøde i rigsretssagen, der foregår i Eigtveds Pakhus i København. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Inger Støjberg vil frifindes i Rigsretten. Hendes forsvarer lægger vægt på notat, som hun godkendte.

Notatet er blevet kaldt en hjørnesten i Inger Støjbergs forsvar i sagen om adskillelse af asylpar. Og onsdag forsøgte anklagerne i deres procedure i Rigsretten at affeje notatet som irrelevant.

Torsdag er det så blevet forsvarernes tur til at komme med deres afsluttende argumenter. Her kommer Nicolai Mallet med en anderledes vurdering af notatet.

- Ministernotatet blev godkendt af Inger Støjberg den 9. februar 13.44.

Annonce

- Når det var så vigtigt at sætte spørgsmålstegn ved det (notatet, red.), er det fordi, at det for anklagerne må være det mest irriterende af alle dokumenter i denne her sag, siger Støjberg-forsvareren.

Notatet godkendte Støjberg, dagen før hun i en pressemeddelelse meddelte, at hun satte en stopper for, at mindreårige asylansøgere kunne bo med en ægtefælle eller samlever på asylcentre.

Det blev ikke nævnt, at der kunne være undtagelser. Inger Støjberg er tiltalt for at have iværksat og fastholdt en instruks om at adskille asylparrene - uden plads til undtagelser.

Men notatet tilsiger, at der i særlige tilfælde var undtagelser, hvor par ikke kunne adskilles på hver deres asylcenter. Ifølge notatet skulle de i så fald adskilles på samme center, men på hver deres værelse.

Juraen i notatet viste sig dog ikke at holde vand, og Nicolai Mallet mener, at daværende afdelingschef Lykke Sørensen og kontorchef Jesper Gori i Udlændingeministeriet derfor har talt betydningen af notatet ned efterfølgende.

Jesper Gori har forklaret, at indstillingen i notatet var "dødt og borte".

- Min påstand er, at både Jesper Gori og Lykke Sørensen i perioden efter fandt ud af, at den juridiske vurdering i det notat simpelthen ikke holdt. De blev klar over, at flere af grundpillerne i notatet ikke holdt, siger Mallet.

Blandt andet var vurderingen, at der ikke var krav om partshøring, hvilket viste sig ikke at være rigtigt.

Nicolai Mallet hævder også, at pressemeddelelsen fra 10. februar faktisk var korrekt i sin ordlyd, når man ser den, i forhold til hvordan retsopfattelsen var.

– Lovlig på den måde, at jeg står ikke på mål for, at ministeriet har tolket reglerne rigtigt på det tidspunkt, men at den svarer til den retsopfattelse, man havde på det tidspunkt, og til det ministernotat, som blev forfattet i januar og februar 2016, siger han.

Pressemeddelelsen er ellers af Instrukskommissionen, der granskede sagen i 2020, blevet udlagt som en ulovlig instruks sammen med telefonopkald fra Udlændingeministeriet til Udlændingestyrelsen.

Støjberg nægter sig skyldig og vil frifindes. Nicolai Mallet fortæller, at ingen har i Rigsretten sagt, at Inger Støjberg som minister - hverken direkte eller indirekte - skulle have givet en tjenestebefaling om at bryde loven.

- Det har været meget svært at få øje på, over for hvem og med hvilket indhold, at Inger Støjberg skulle have givet en ulovlig instruks, siger Nicolai Mallet.

Hele torsdagens retsmøde er sat af til forsvarernes procedure. Muligvis bliver de sidste ord i sagen sagt i dag. Dommen kommer først senere - på et tidspunkt før jul.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Alarm 112

61-årig kvinde død efter hestevognsulykke på Lille Torv

Aarhus For abonnenter

Uro om kulegravning af omstridt psykolog: Sagen står til at blive skrinlagt - men er alle sten vendt i Aarhus?

Kultur

Så lykkedes det endelig at finde en køber: Skovmøllen solgt og udvider åbningstiden

Aarhus

Politiker slår i bordet: - Træf beslutning om ny jernbane nu. Alt andet er urimeligt over for Solbjerg

For abonnenter

Anmeldelse: Føj for nogle ækle nisser på Netflix

Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Podcast

Kom med ud i en mørk skov ved Polens grænse, få nyt om de rige, og så er der mere fra kommunalvalget til dig, som ikke kan få nok

Debat

En lærer færdes på en møgbeskidt århusskole: Er der overhovedet en nedre standard for rengøring på byens skoler?

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Byudvikling

Så får midtbyen flere idrætsfaciliteter: Den gamle arkitektskole skal tages i brug

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Aarhus

Dagens corona-tal: Laveste antal smittede i Aarhus i to uger

Annonce