Annonce
Erhverv

Større salg af medicin bidrager til dansk eksportvækst

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Eksporten voksede mere end importen i juli i forhold til samme måned sidste år, oplyser Danmarks Statistik.

De danske virksomheder solgte i juli mere medicin til udlandet end i juli sidste år, og det bidrog til at øge landets samlede eksport.

Faktisk blev der eksporteret så meget, at eksporten overgik importen målt i kroner og øre. Derved var der et overskud på den danske handelsbalance på 8,1 milliarder kroner i juli.

Det fremgår af tal fra Danmarks Statistik.

- Verden ramler omkring os, men eksporten fortsætter heldigvis med at trodse den globale modvind, skriver Allan Sørensen, chefanalytiker i Dansk Industri, i en kommentar.

- Det er især vores store eksport af medicin og maskiner, der får os godt igennem en tid med international uro og lav vækst, tilføjer han.

Baggrunden for handelsoverskuddet i juli var en stigning i eksporten på 3,8 procent og en stigning i importen på 1,4 procent.

Den større eksport i juli fulgte, efter at juni havde vist et fald i eksporten på 4,2 procent. På trods af det er eksporten gået op med 5,8 procent i perioden maj-juli.

- Den underliggende trend peger op og bekræfter, at dansk økonomi i mange henseende er upåvirket af den globale usikkerhed, siger Anders Christian Overvad, økonom i Arbejdernes Landsbank.

- Det store spørgsmål er, hvor længe dansk økonomi kan fortsætte upåvirket af situationen i vores samhandelslande, fortsætter han.

Økonomen fra Arbejdernes Landsbank vurderer, at der er gode muligheder for en fortsat vækst i eksporten. Det vil dog afhænge meget af en løsning på faktorer som handelskrigen mellem USA og Kina samt brexit.

- Det er ikke umuligt, at eksporten vil kunne blive ved med at stige i de kommende måneder. Men på den lange bane er vi nødt til at få en afklaring på de her faktorer, hvis det skal blive ved, siger Anders Christian Overvad.

Mens handelsoverskuddet voksede i juli, så faldt den danske betalingsbalance i juli sammenlignet med måneden før.

I juli var der således et overskud på betalingsbalancen på 15,1 milliarder kroner. Det var 0,5 milliarder kroner lavere end i juni.

Betalingsbalancen dækker over alle de økonomiske handler, som et land har med udlandet. Det kan være alt fra til- og frastrømning af udenlandsk valuta og varer eller tjenester.

Danmark har haft overskud på sin betalingsbalance siden 1980.

/ritzau/

Annonce
Link til meddelelse fra Danmarks Statistik om eksport og import
Link til meddelelse fra Danmarks Statistik om betalingsbalancen
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Bølge af indbrud i fritidshuse: Kan være samme gerningsmænd

Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

Østjylland

Thorsager Kirke har næsten fået alle stole tilbage: Efterladt varevogn gemte på stjålne rundkirkestole

Aarhus

Narkokørsel på fars scooter: Sigtelserne regnede ned over ung knallertkører i Egå

Annonce