Annonce
Erhverv

Større salg af medicin bidrager til dansk eksportvækst

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Eksporten voksede mere end importen i juli i forhold til samme måned sidste år, oplyser Danmarks Statistik.

De danske virksomheder solgte i juli mere medicin til udlandet end i juli sidste år, og det bidrog til at øge landets samlede eksport.

Faktisk blev der eksporteret så meget, at eksporten overgik importen målt i kroner og øre. Derved var der et overskud på den danske handelsbalance på 8,1 milliarder kroner i juli.

Det fremgår af tal fra Danmarks Statistik.

- Verden ramler omkring os, men eksporten fortsætter heldigvis med at trodse den globale modvind, skriver Allan Sørensen, chefanalytiker i Dansk Industri, i en kommentar.

- Det er især vores store eksport af medicin og maskiner, der får os godt igennem en tid med international uro og lav vækst, tilføjer han.

Baggrunden for handelsoverskuddet i juli var en stigning i eksporten på 3,8 procent og en stigning i importen på 1,4 procent.

Den større eksport i juli fulgte, efter at juni havde vist et fald i eksporten på 4,2 procent. På trods af det er eksporten gået op med 5,8 procent i perioden maj-juli.

- Den underliggende trend peger op og bekræfter, at dansk økonomi i mange henseende er upåvirket af den globale usikkerhed, siger Anders Christian Overvad, økonom i Arbejdernes Landsbank.

- Det store spørgsmål er, hvor længe dansk økonomi kan fortsætte upåvirket af situationen i vores samhandelslande, fortsætter han.

Økonomen fra Arbejdernes Landsbank vurderer, at der er gode muligheder for en fortsat vækst i eksporten. Det vil dog afhænge meget af en løsning på faktorer som handelskrigen mellem USA og Kina samt brexit.

- Det er ikke umuligt, at eksporten vil kunne blive ved med at stige i de kommende måneder. Men på den lange bane er vi nødt til at få en afklaring på de her faktorer, hvis det skal blive ved, siger Anders Christian Overvad.

Mens handelsoverskuddet voksede i juli, så faldt den danske betalingsbalance i juli sammenlignet med måneden før.

I juli var der således et overskud på betalingsbalancen på 15,1 milliarder kroner. Det var 0,5 milliarder kroner lavere end i juni.

Betalingsbalancen dækker over alle de økonomiske handler, som et land har med udlandet. Det kan være alt fra til- og frastrømning af udenlandsk valuta og varer eller tjenester.

Danmark har haft overskud på sin betalingsbalance siden 1980.

/ritzau/

Annonce
Link til meddelelse fra Danmarks Statistik om eksport og import
Link til meddelelse fra Danmarks Statistik om betalingsbalancen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Sikring af åen og havnen med et partnerskab for handling - nu!

Juletiden er lige om hjørnet, og julefrokostsæsonen banker på døren. På trods af at vi ved, at færden ved åen og havnen i Aarhus kan have fatale følger for feststemte århusianere, lader teknisk forvaltning vente på sig. Opsætningen af de termiske kameraer, som vi i Radikale foreslog sidste vinter, og byrådet vedtog i budgetforliget for et par måneder siden, kan ifølge rådmand Bünyamin Simsek nemlig først sættes op i 2020 af hensyn til budgetrammen. Men vi kan ikke vente. Bureaukratiske benspænd må ganske enkelt ikke være årsagen til, at endnu en drukneulykke får lov at ske. Det tyder på, at det ikke er ladsiggørligt at fremrykke investeringen i de termiske kameraer til 2019. Vi vil derfor i Radikale gerne opfordre til et livsnødvendigt og kreativt partnerskab. For hvis vi skal gå og vente på en permanent løsning, mens der er allermest brug for den, skal vi opsætte en midlertidig. For det er nu - i den kommende juletid - at vi har brug for den ekstra sikring af åen og havnen, og her, vi har mulighed for at redde liv. Vi tror ikke, at den nye kampagne ’Hvor våd skal din bytur være?’ er tilnærmelsesvist en god nok erstatning for de kameraer, vi venter på at få sat op. Spørgsmålet er også, om vi vil forhindre, at folk overhovedet falder i, med en hyggelig afskærmning i vintersæsonen? Vi har derfor et opråb til alle de kræfter, der vil og kan hjælpe. Både borgere, foreninger, beværtninger og kommunen. Måske har vi forskellige, kønne afskærmningsløsninger stående på et lager et sted, hvor de alligevel bare står og samler støv? Måske vil barerne omkring åen hjælpe til med at sikre deres festgæster mod en tur i det kolde, mørke vand på deres bytur? Vi kan endda pynte en midlertidig afskærmning med genbrugsjulebelysning, så vi også skaber endnu mere stemning i de kolde julemåneder, mens vi gør det mere sikkert at færdes ved åen og havnen. Mulighederne vil garanteret præsentere sig, hvis blot vi leder. Så det håber vi, at vi i fællesskab kan gøre. Det er alfa omega, at vi hurtigst muligt får sikret åen og havnen, for der er gået for lang tid allerede. Hver eneste dag, der går uden sikkerhedsforanstaltninger, jo mere alvorligt bliver det. For vandet bliver koldere, og juletidens mange, våde fester bliver flere og flere, hvilket giver byens natteliv et ekstra pres og skaber utryghed hos forældre. Vi ønsker os partnerskaber for handling – nu!

Annonce