Annonce
Kultur

Støtte til landsdels-scener går uden om Aarhus: Nu blander politiker sig

I den nye finanslov for 2019 er der afsat 12 mio. kroner til landsdelsscenerne. Men pengene er kun øremærket teatrene i Odense og Aalborg og går uden om Aarhus. Arkivfoto: Kim Haugard

I den nye finanslov er der afsat 12 mio. kroner til landsdelsscenerne de kommende fire år, men kun Odense og Aalborg bliver tilgodeset.

AARHUS: I august kom kulturminister Mette Bock (LA) med et udspil om kulturen til finanslovsforslaget. Det betød, at der skulle afsættes 100 mio. kroner årligt i 2019-2022 for at styrke kulturen i hele landet.

Af dem skulle 12 mio. kroner gå til de tre landsdelsscener i Aarhus, Aalborg og Odense.

Torsdag blev finansloven for 2019 så stemt igennen af et flertal i Folketinget bestående af Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti.

I den står det klart, at der fortsat er øremærket 12 mio. kroner til landsdelsscenerne, men det er kun teatrene i Odense og Aalborg, som får del i pengene.

Odense Teater står til at få 1 mio. kroner om året de kommende fire år, mens Aalborg Teater modtager 2 mio. kroner årligt.

Den beslutning falder det lokale folketingsmedlem Jens Joel (S) for brystet.

- Jeg synes, at det var oplagt, at Aarhus Teater var en del af puljen. Både fordi Aarhus Teater er en vigtig landsdelsscene, og fordi teatret i Aarhus er underlagt præcis de samme grønthøster-besparelser som alle de andre teatre, og det her blev præsenteret som et plaster på såret for de nedskæringer, regeringen har gennemført, siger han.

Kunne godt bruge pengene

På Aarhus Teater bliver nyheden modtaget med ærgrelse.

- Det er vi selvfølgelig kede af, vi kunne sagtens bruge pengene, siger Allan Aagaard, direktør for Aarhus Teater.

Han ser det som et led i en historisk diskussion om fordelingen af de penge, som landsdelsscenerne i forvejen får af staten.

- Man har måske syntes, at vi var bedre kørende, så Aalborg og Odense trængte mere til støtten. Det, tror jeg, har været argumentationen, siger han.

De seneste tre år har kulturinstitutionerne været underlagt et 'omprioriteringsbidrag' på to procent om året. Omprioriteringsbidraget er indtil videre forlænget til og med 2021.

- Vi skal alle aflevere to procent, men de får så en delvis kompensation i Aalborg og Odense, ved at de får tilført penge. Så det bliver et nogenlunde nulresultat for dem, mens det for vores vedkommende betyder, at vi skal spare cirka 1,4 mio. kroner om året, siger Allan Aagaard.

Det betyder, at der er 1,4 mio. kroner mindre at lave teater for.

- Vi må prøve at tilpasse os eller skabe nogle flere penge selv. Vi har meget fokus på, hvordan vi kan øge indtjeningen for eksempel gennem sponsorater, aktiviteter eller fondsstøtte. Det bliver lidt hårdere, men vi tror på, at vi nok skal klare os i gennem. Men det er klart, at hvis vi skal blive ved med at spare to procent hver år, så begynder det efterhånden at gøre rigtig ondt. En afskaffelse af omprioriteringsbidraget vil derfor være en stor hjælp, siger Allan Aagaard.

Jens Joel vil spørge kulturminister Mette Bock om baggrunden for beslutningen om, at Aarhus Teater ikke er en del af den endelige finansaftale.

- Jeg vil sende et §20 spørgsmål af sted (et spørgsmål om et offentligt anliggende stillet af et folketingsmedlem til en minister, red.) og ser frem til at få svar, siger Jens Joel.

Annonce
AGF For abonnenter

Særligt område til AGFs stemningsfans, 'kvindemad' og storskærm i fanzone: Her er 11 ting, det nye stadion kommer til at indeholde

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Sara Slott bliver en del af Sportens Hall of Fame

Aarhus For abonnenter

Er der åbnet en 'stikker-linje' i ældreplejen? Vred rådmand kalder ny klagemulighed for udansk

Erhverv

Vild vandrehistorie rammer Bilka: - Det er en kæmpestor and

Aarhus

Fødevarekontrollen kom tilbage efter flere måneder: Bananfluerne svirrede stadig rundt i køkkenet

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Aarhus For abonnenter

På fem år har otte mennesker mistet livet i Aarhus Havn: Far til druknet efterlyser mere sikkerhed

Kultur

Musikhuset fejrer 40 år: Få direktøren som privatchauffør, kom i Dronningelogen og nap en gratis drink

Alarm 112

26-årig mand dømt for voldtægt: Sendte nøgenbilleder af offer til flere venner

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Alarm 112

Serieindbrudstyv hærger et større område: Politiet har modtaget 40 anmeldelser om indbrud i biler i denne uge

Erhverv For abonnenter

Bundsgaard topper Stiftens Magtliste: Her er borgmesterens bud på, hvem der ellers er magtfulde i Aarhus

Aarhus

Emma og Emilie føler sig glemt af skole og regering: Hvornår begynder I at tage vores uddannelse lige så seriøst, som vi selv gør?

Annonce