Annonce
Aarhus

Stadsarkitekt: Grønt gør byen blødere

Det er en stor gevist for byen, at den gamle bryggerhave - Ceresparken - lige ned til åen er blevet åben for offentligheden, lyder det fra stadsarkitekt Stephen Willacy. Foto: Axel Schütt
Kommunen er blevet bedre til at få grønne elementer ind i nye lokalplaner, mener stadsarkitekt Stephen Willacy. Han fremhæver, at der for eksempel kommer et grønt område på størrelse med en fodboldbane i byomdannelsesområdet på Katrinebjerg.
Annonce
Annonce

BYNATUR

AARHUS: Skal vi til at vænne os til, at grønne nærområder er noget vi i stigende grad finder på altaner og tagterrasser, mens der bliver mindre og mindre af den slags på jorden? Er det sådan, der skal se ud i en fortættet by, hvor hver kvadratmeter er vigtig for bygherrerne?

- Nej, lyder det fra stadsarkitekt Stephen Willacy, de små grønne områder omkring boligerne er vigtige. Det er der, vi mødes på hjemmebane. Det er en kanon-idé af Foreningen for Bykultur at sætte fokus på det grønne med årets Bernhardt-pris.

- Og vi er blevet meget bedre til at få den slags områder med ind i lokalplanerne de seneste år – kantzoner, små haver, overgangsrum. Det kan man se for eksempel i AABs byggeri i Risskovbrynet og i det nye boligområde ved Søren Frichs Vej. Og det vil kunne ses i mange af de projekter, der er på vej – også i oplandsbyerne, siger stadsarkitekten.

Små haver er alfa og omega. De kan være helt bitte-småt. Nogle steder ser du, at folk har fjernet en halv flise eller blot en chaussésten og har plantet noget, der vokser op ad en mur. Det fylder ikke meget, men det er fint. Byen bliver blødere af det

Stephen Willacy, stadsarkitekt

Annonce

Småt og grønt

Selv er han også fascineret af noget af det ældre af slagsen.

- Personligt er jeg vild med de små haver, trapper og vindfang mod gaden på de gamle byggeforenings-rækkehuse på Skovvejen – og med forhaverne i Skt. Pauls Gade, siger Stephen Willacy.

Og fra nutiden bemærker han, at folk er begyndt at bruge og udsmykke byrummet i en grad, der ikke er set tidligere.

- Der skal ikke meget til. En bænk på fortovet. Et par potter med blomster. Det er fedt – og det er en venlig gestus overfor folk, der kommer forbi. Den slags skal vi gerne have mere af. Det er her, folk hygger sig. Det er byliv, siger stadsarkitekten og fortsætter:

- Små haver er alfa og omega. De kan være helt bitte-småt. Nogle steder ser du, at folk har fjernet en halv flise eller blot en chaussésten og har plantet noget, der vokser op ad en mur. Det fylder ikke meget, men det er fint. Byen bliver blødere af det.

Annonce

Ceresparken og Ø-linjen

Småt er godt, men hvad med nye større grønne byrum og parker? Er der plads til det i en tættere by?

- Jeg synes faktisk, at vi har flotte offentlige arealer. Og der er kommet nye til, siger Stephen Willacy og fortsætter:

Parken i Ceresbyen er et af de fineste offentlige byrum i Aarhus. Det er en stor gevinst, at der nu er offentlig adgang til den gamle bryggeripark helt ned til åen. Og Ø-linjen – det grønne bælte på tværs af Aarhus Ø – er flot. Her manglede også noget grønt.

Og der er mere på vej.

Annonce

Bypark på Pier 2

På Pier 2 omkring Domen – bag Navitas og Bestseller – ligger det i planerne, at der skal laves en midlertidig bypark. Den bliver mindre friseret, end parker normalt er det.

- Man vil for eksempel også kunne finde et større grønt område i lokalplanen for næste område på Katrinebjerg. Her indgår der to store byrum, hvoraf det ene er grønt, på størrelse med en fodboldbane og lidt af samme format som Skanseparken, siger stadsarkitekten og fortsætter:

- Bygherrerne var måske ikke helt vilde med det i udgangspunktet, men det er de nu.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Fra fan til taktholder i et af verdens største metalbands: Bastian fra Aarhus har taget turen fra tilskuerpladserne og op på scenen

AGF For abonnenter

Og her så nogle af de ting, vi har lært af de første AGF-testkampe

Annonce