Annonce
Aarhus

Staten køber ind hos Århus-væver: 95-årig skaber kunst til tiden

Inge Bjørn viser i sin lejlighed i Aarhus en af de mange såkaldte søjler, hun har skabt. Foto: Hans Petersen
Inge Bjørn var med til at skabe "Den lange rejse" til Statsgymnasiet i Aarhus, og hun laver stadig stor kunst.
Annonce

AARHUS: Inge Bjørn er 95 år, men hun er langt fra at gå på pension. Ganske vist holdt hun op med jobbet som underviser på Askov Højskole i 1993. Men hun arbejder stadig, og den århusianske kunstners værker er så interessante, at Statens Museum for Kunst netop har købt tre af dem.

Inge Bjørn er væver, og hun har ikke alene selv lavet mange og fremragende værker. Hun har også assisteret nogle af verdens største kunstnere. Hun var med, da Asger Jorn og franskmanden Pierre Wemaëre skabte den store gobelin "Den lange rejse" til Statsgymnasiet i Aarhus.

Gobelinen blev lavet på ny for nogle år siden, så den findes nu i to udgaver: den ene er på Statsgymnasiet på Fenrisvej og den anden på Museum Jorn i Silkeborg.

Annonce

Fik skab i hovedet

I sin tæt pakkede lejlighed i Museumsgade i Aarhus lever og ånder Inge Bjørn stadig for kunsten. Hver dag går hun til den nærliggende Godsbanen for at væve, og når det ikke er muligt i weekenden, arbejder hun et andet sted, også i gåafstand fra hjemmet.

Lever og ånder gør hun bogstaveligt talt, selv om hun med bekymring taler om, da hun for nogle uger siden fik et skab, der hang på væggen i lejligheden, ned over sig.

- Skabet ramte mig i hovedet, og jeg forstår det ikke. Det havde hængt på den plads, siden jeg flyttede ind for 25 år siden, siger hun, efter at hun både er kommet til hægterne, og der ikke længere er synlige tegn på "overfaldet" fra oven.

Annonce

Købt på galleri

Det var på en udstilling i Galleri Tom Christoffersen i København, at Statens Museum for Kunst købte de tre værker, der er vævede tæpper med motiver. Alle er lavet for nogle år siden.

"Meget markante og repræsentative for Inge Bjørns motivverden" kalder Tone Bonnén, museumsinspektør på SMK, de tre værker "Jordeliv", "Lys og skygge" samt "Tæt på havet".

Inge Bjørns værk "Tæt på havet" er fra 2007 og købt af Statens Museum for Kunst. Foto: Steen Møller Rasmussen
"Lys og skygge" fra 1992 er købt af Statens Museum for Kunst. Foto: Steen Møller Rasmussen
"jordeliv" fra 1958 er købt af Statens Museum for Kunst. Foto: Steen Møller Rasmussen

- Museets samling af dansk samtidskunst beriges med dem med et sikkert kunstnerisk udtryk, der på én gang er hyper moderne og rækker tilbage i historien og både giver ny kontekst til samlingens historiske og helt samtidige værker, udtaler Tone Bonnén.

I dag skaber Inge Bjørn det, hun kalder "søjler", som er smukt farvede tråde, som hænger ned fra for eksempel et loft.

Inge Bjørn er flittig og enormt engageret i sit kunstneriske arbejde. Foto: Hans Petersen

I hjemmet i Museumsgade finder hun ret hurtigt et eksemplar frem fra en papkasse, en søjle er opbevaret i, klar til næste udstilling. Værker, fotos og bøger præger lejligheden, der emmer af historier fra et langt og arbejdsomt  liv.

Det begyndte på landet. Inge Bjørn er fra Himmerland og voksede op på forældrenes ejendom i Durup ved Nørager. Hun var den ældste af fem søstre, faderen Johannes var kreaturhandler og moderen Anine tog sig af hjemmet.

Annonce

Dygtig til at sy

I en tidlig alder viste Inge Bjørn gode evner for at sy.

- Jeg havde syet mit eget tøj og tænkte, at det kunne jeg tjene penge på, så jeg kunne gå på seminariet, fortæller Inge Bjørn, der kom på ungdomsskole og ind i en tre-årig uddannelse i husholdning. Håndarbejde interesserede hun sig stadig meget for, og hun blev elev på Hammel tilskærerskole hos Anna Gejlund, hvor hun overtog undrvisningen, da Gejlund blev syg.

Hun uddannede sig videre, og afgørende blev et ophold på Askov Højskole fra 1952. Hun var så dytig, at hun underviste samtidig med, at hun var elev. Hun blev fast ansat og opbyggede på højskolen en ny uddannelse i at væve.

Annonce

Kurser for landmandskoner

Samtidig holdt hun kurser mange steder.

- Det var efter krigen, og der var mangel på tøj. Jeg lavede kurser for landmandskoner. Vi brugte gammelt tøj. Jeg klippede, og de syede, men accepteret blev jeg først for alvor en høstdag, fordi jeg kunne lægge et læs, der ikke væltede. Fra den dag troede de, jeg kunne alt, forklarer Inge Bjørn.

Inge Bjørn på en af sine mange udstillinger med både tæpper og en søjle. Privatfoto

Hun udstillede mange steder og kom i kontakt med Asger Jorn, der var i færd med at skabe det store vægtæppe "Den lange rejse" sammen med franskmanden Pierre Wemaëre.

- På Charlottenborg havde Asger Jorn set noget, jeg havde lavet, og han foreslog mig at komme med i projektet med gobelinen "Den lange rejse". Vi laver verdens største vægtæppe og venter kun på at få et bud på det fra Danmark, sagde Asger Jorn til mig, forklarer Inge Bjørn og føjer til, at Jorns ven Erik Nielsen var leder af byggeriet på Statsgymnasiet, der var ved at blive opført.

Annonce

Fri til at reje

Inge Bjørn var ligesom de øvrige lærere på Askov Højskole så privilegeret, at hun havde tre måneder fri til at forberede næste skoleår.

Hun kunne rejse og uddanne sig og tog til Versailles i 1959 for at møde Wemaëre og se nærmere på den spændende opgave.

"Den lange rejse" på Statsgymnasiet i Aarhus. Foto: Helene Bagger 28. juli 2000

- Wemaëre havde en utrolig farvesans og kunne lide at arbejde med garner. Vi blev så optaget af jobbet, at vi arbejdede tre timer uden at opdage, at vi ikke kunne tale sammen, forklarer Inge Bjørn,  der blev kørt fra Versailles til Rue Saint Denis i Paris, hvor atelieret lå.

- Tre gange om ugen kom Wemaëre på besøg for at se, hvordan arbejdet blandt vi fire ansatte gik. Jeg lavede garn, og hele projektet varede halvandet år, forklarer Inge Bjørn.

Resultatet kender vi.

Asger Jorn bragte også Inge Bjørn i kontakt med den franske kunstfotograf Gérard Franceschi. Med ham levede hun sammen i 15 år, og de fik sønnerne Peter og Johannes.

Inge Bjørn

  • Inge Bjørns cv ville fylde flere A4-ark, hvis alt skulle med. Så her er en kort udgave, hvor hendes mange udstillinger er udeladt:
  • Født 28. april 1925 i Durup ved Nørager i Himmerland.
  • 1940: Sommerelev på Haubro Ungdomsskole
  • 1947: Elev hos Anna Gejlund på Hammel Tilskærerskole.
  • 1952: elev på Askov Højskole
  • 1953-1993: Lærer på Askov Højskole
  • 1959: Medvirker i gobelinen "Den lange rejse" til Statsgymnasiet i Aarhus
  • 1995: Flytter til Aarhus
  • Har børnene Peter (født 1966) og Johannes (født 1968) sammen med den franske kunstfotograf Gérard Franceschi.
Inge Bjørn, Asger Jorn og arkitekterne bag Statsgymnasiet i Aarhus, Johan Richter og Arne Gravers foran billedtæppet »Den lange rejse« i festsalen på Statsgymnasiet. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Historisk løft til idrætten i Aarhus: Partier vil afsætte 25 millioner kroner om året til nye faciliteter

Aarhus

Tidligere ældrerådmand: Jette Skive løber fra sit ansvar for plejesvigt på Kongsgården

Aarhus

12-årige piger udsat for blotter: Bilist uden tøj kontaktede dem foran skolen

Annonce