x
Annonce
Debat

Statistikken skygger for debatten

De danske mediers videreformidling af stemningen fra det amerikanske valg har været en statistikdreven fortælling om Hillarys føring i meningsmålingerne, som blev holdt i live, indtil den eneste dag hvor det reelt talte.

Analytikere havde på forhånd konkluderet udfaldet af valget, og de kendte tilmed belægget for de amerikanske vælgeres tilkendegivelse.
Annonce
Uskrevne stemmesedler blev proppet i køns- og racekasser med brændemærker som latinoerne, de sorte, kvinderne og de hvide mænd. Denne overnaturlige empatiske evne til at aflæse over 200 millioner demokratiske borgeres adfærd blev ukritisk udlagt i flere danske medier, som facit på en matematisk ligning.
Men regnestykket gik ikke op til sidst. Hillary tabte, Trump vandt, og det bør give anledning til at stille spørgsmålet: Hvorfor er det egentlig nødvendigt ud fra et demokratisk perspektiv at forudse, hvem der vinder et valg?
Det afgørende under et demokratisk valg kan ikke være, at vi som borgere bliver oplyst om, hvor mange der synes det samme som en selv. Det er snarere, at vi bliver disponeret for oplysning om politiske forhold af vores frie medier, så vi kan danne os en selvstændig holdning på et oplyst grundlag.
De danske medier har et ansvar, hver gang de bringer en meningsmåling, uanset om den stammer fra den anden side af Atlanten. De fylder i avisen og på tv-skærmen og skubber perspektiver og reelle diskussioner bag i køen.
Det er desværre min bekymring, at meningsmålinger og forudsigelser langsomt fortærer plads, penge og prisværdig journalistisk fra de medier, vi endnu knytter os til, når vi som borgere opsøger oplysning.
Når meningsmålingerne nu har vist et usandt udfald gennem hele dækningen af den amerikanske valgkamp, bør det endelig give anledning til refleksion om brugen af dem i den politiske dækning.
Når resultatet går mod forventning, som vi oplevede onsdag morgen, bliver det en historie i sig selv, at resultatet er overraskende. Meningsmålinger bliver dermed selvskabte nyheder, som ikke tjener et konstruktivt demokratisk formål.
Denne trang til forudsigelser og gisninger, tror jeg, er med til at drive politikerleden i Danmark af den simple grund, at det fylder og dermed skygger for meget andet i samfundsdebatten.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Vilhelmsborg Festspil er gået konkurs: - Det ville være uansvarligt at bruge penge på en ny opsætning

Læserbrev

Læserbrev: 278 pensionerede læger melder sig klar til kampen mod corona i Region Midtjylland

Mange af Danmarks pensionerede læger er klar til at sætte pensionisttilværelsen på pause for at tage en tørn i kampen mod coronavirus. I en helt ny rundspørge fra Foreningen af Pensionerede Læger og Lægeforeningen svarer 1.261 pensionerede læger, at de kan og vil stille op som en del af coronaberedskabet. Af dem svarer 278, at de er parat til at hjælpe sundhedsvæsenet og træde til i Region Midtjylland. Som formand for Lægeforeningen i Region Midtjylland er jeg stolt over det samfundssind, der bliver vist fra mine pensionerede lægekolleger. Vi er i en ekstraordinær situation, og derfor har sundhedsvæsenet hårdt brug for alle ekstra hænder og hoveder, som kan gøre en indsats. Når så mange pensionerede læger melder sig klar, er det ganske enkelt imponerende. Mogens Hüttel, der er formand for Foreningen af Pensionerede Læger, har forklaret det således til Ritzaus Bureau: ”Man er læge hele livet. Også når man er pensioneret. Det ligger dybt i os at ville gøre en forskel. Derfor har så mange pensionerede læger inklusive mig selv meldt sig klar. Når landet har brug for os, stiller vi op.” Alle håber naturligvis, at vores sundhedsvæsen ikke bliver så hårdt presset, at pensionerede læger og andre er nødt til ekstraordinært at træde til. Men meget tyder på, det bliver nødvendigt. Som fællestillidsrepræsentant på AUH for Yngre Læger er jeg i disse dage meget optaget af, at de yngste ikke skal stå for meget i front, hvis vi skulle få tilstande som Italien og Spanien. Her vil det være meget værdifuldt at have de pensionerede læger til at arbejde sammen med de yngre i andre afsnit til at sparre med. Jeg vil til slut sige, at det er en stor gestus, som må afføde stor respekt og en dybfølt tak, at så mange pensionerede læger er klar til at stille op kampen mod coronavirus i Region Midtjyllands sundhedsvæsen.

Aarhus

Aarhusforskere mod corona: - Vi er de første i verden til at afprøve lægemidlet på mennesker

Kultur

Aflyse, udskyde eller gennemføre? Samlet status på arrangementer som Northside og Aarhus City Halvmarathon

Annonce