Annonce
Debat

Statistikken skygger for debatten

De danske mediers videreformidling af stemningen fra det amerikanske valg har været en statistikdreven fortælling om Hillarys føring i meningsmålingerne, som blev holdt i live, indtil den eneste dag hvor det reelt talte.

Annonce
Analytikere havde på forhånd konkluderet udfaldet af valget, og de kendte tilmed belægget for de amerikanske vælgeres tilkendegivelse.
Uskrevne stemmesedler blev proppet i køns- og racekasser med brændemærker som latinoerne, de sorte, kvinderne og de hvide mænd. Denne overnaturlige empatiske evne til at aflæse over 200 millioner demokratiske borgeres adfærd blev ukritisk udlagt i flere danske medier, som facit på en matematisk ligning.
Men regnestykket gik ikke op til sidst. Hillary tabte, Trump vandt, og det bør give anledning til at stille spørgsmålet: Hvorfor er det egentlig nødvendigt ud fra et demokratisk perspektiv at forudse, hvem der vinder et valg?
Det afgørende under et demokratisk valg kan ikke være, at vi som borgere bliver oplyst om, hvor mange der synes det samme som en selv. Det er snarere, at vi bliver disponeret for oplysning om politiske forhold af vores frie medier, så vi kan danne os en selvstændig holdning på et oplyst grundlag.
De danske medier har et ansvar, hver gang de bringer en meningsmåling, uanset om den stammer fra den anden side af Atlanten. De fylder i avisen og på tv-skærmen og skubber perspektiver og reelle diskussioner bag i køen.
Det er desværre min bekymring, at meningsmålinger og forudsigelser langsomt fortærer plads, penge og prisværdig journalistisk fra de medier, vi endnu knytter os til, når vi som borgere opsøger oplysning.
Når meningsmålingerne nu har vist et usandt udfald gennem hele dækningen af den amerikanske valgkamp, bør det endelig give anledning til refleksion om brugen af dem i den politiske dækning.
Når resultatet går mod forventning, som vi oplevede onsdag morgen, bliver det en historie i sig selv, at resultatet er overraskende. Meningsmålinger bliver dermed selvskabte nyheder, som ikke tjener et konstruktivt demokratisk formål.
Denne trang til forudsigelser og gisninger, tror jeg, er med til at drive politikerleden i Danmark af den simple grund, at det fylder og dermed skygger for meget andet i samfundsdebatten.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Kulturrådmand overlever kampvalg: Det Radikale bagland peger fortsat på Rabih Azad-Ahmad

Annonce