Annonce
Indland

Statsadvokat anker dom i Vejen-sagen om overgreb

Vestre Landsret skal vurdere, om par fra Vejen har gjort sig skyldige i overgreb på børn og stedbørn.

Statsadvokaten i Viborg har besluttet at anke den stærkt omtalte byretsdom i sagen mod en mand og hans hustru fra Vejen, oplyser TV Syd tirsdag.

De er anklaget for overgreb på parrets fire børn. Retten i Esbjerg frifandt kvinden for alle forhold, mens manden blev fundet skyldig i et enkelt forhold, som handler om overgreb på en steddatter.

Ved dommen, der blev afsagt 5. april, blev manden idømt fængsel i fire år. Men han blev frifundet for 16 andre påståede forbrydelser i anklageskriftet.

Statsadvokat Kirsten Dyrman siger, at man anker i fuldt omfang.

- Der er tale om en meget alvorlig sag om seksuelle krænkelser mod børn og stedbørn, hvor byrettens dommere og nævninger i en række af forholdene har været uenige om bevisresultatet, siger hun til TV Syd.

- Det er fortsat vores opfattelse, at der er det fornødne bevisgrundlag, og derfor vil vi have landsretten til at se på sagen, siger Kirsten Dyrman.

Under sagen i byretten fortalte fire børn om en hverdag præget af vold og seksuelle overgreb begået af forældrene og farens bekendte.

Men i begrundelsen for at frifinde i meget vidt omfang noterede byretten, at børnene havde afgivet forskellige forklaringer om, hvad de havde været udsat for.

Derimod fandt retten forklaringen fra en i dag 34-årig kvinde meget troværdig. Hun fortalte om overgreb, som skete, da hun var seks år. Og det blev manden altså dømt for.

Hele vejen igennem har de tiltalte nægtet sig skyldige. Ved dommen sagde kvindens forsvarer, advokat Jørgen Iversen, at han på vegne af sin klient ville rejse et større erstatningskrav. Det skyldes, at såvel manden som kvinden har været varetægtsfængslet i godt halvandet år.

Den 63-årige mand modtog afgørelsen på fængsel i fire år.

- Vi havde håbet på en frifindelse. Det var lige før, det lykkedes. Ud fra en pragmatisk løsning, så modtager vi dommen, sagde hans forsvarer, advokat Allan Sørensen.

Men med statsadvokatens beslutning er det sidste ord altså ikke sagt.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Udsigt og indblik: Den nye nationalparkdirektør har stået på toppen af Kilimanjaro og mæglet mellem offer og gerningsmand

Læserbrev

Læserbrev: Det koster at lade være med at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp

Der er behov for et akut livreddende løft af psykiatrien – både den kommunale og regionale del. Psykiatrien og den mentale sundhed er massivt underprioriteret, og selvom jeg ser frem til arbejdet med en 10-års plan, så er der akut behov for at understøtte disse områder nu. I øvrigt har der også været tale om at udskyde 10-årsplanen foreløbig. 10 ud af 13 partier kom dog med løfter om at løfte psykiatrien i de sidste dage af valgkampen op til folketingsvalget - løfterne er ikke indfriet! Jeg trøster mig dog ved, at der er sat 2,1 milliarder i forhandlingsreserve, og at psykiatrien også er et vigtigt tema for både støttepartier og dele af oppositionen. Mennesker kan dø af psykisk sygdom, og andre kan ende ud i sociale derouter, der kunne være undgået ved rettidig og tilstrækkelig hjælp. Det er dyrere for samfundet ikke at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp. Selvom en ambitiøs investering i både forebyggelse, behandling og rehabilitering og støtte koster, så koster det tifold mere at lade stå til bl.a. i form af afledte udgifter som overførselsindkomster, sygefravær og nedsat arbejdsevne. Indirekte omkostninger pga. psykisk sygdom koster hvert år samfundet omkring 100 milliarder kroner ved siden af udgifterne til behandling. Der kan frigøres mange af disse midler, hvis vi får vendt udviklingen til større fokus på forebyggelse og på hurtig og tilstrækkelig behandling og støtte. Vi ved, at vi kan redde en masse menneskeskæbner, og at vi kan spare samfundet for en masse udgifter, hvis vi aktivt vælger at prioritere området. Vi skal heller ikke glemme de ringe i vandet, det bringer for de pårørende, som ofte står desperate på sidelinjen. I psykiatrien er den basale omsorg skåret væk. Og det er der, skoen trykker. Det kræver ro, samtale, indhold og omsorg at blive rask efter psykisk sygdom. Derfor er der brug for flere ansatte til flere syge patienter, og det skal være sådan, at er man syg, skal det være muligt at blive indlagt - det er i virkeligheden ret enkelt. Jeg kan fortælle så mange forfærdelige historier fra psykiatrien. Virkelige historier om mennesker, der kunne være hjulpet, såfremt rammerne var til det, og området var politisk prioriteret i anstændig grad. Lige nu skal de lavthængende frugter plukkes, så liv kan reddes. Det betyder mere personale ansat både i ambulatorier, på sengeafsnit, på bosteder, flere bostøtter og brobyggere. Derudover skal der være nok sengepladser og aflastningspladser, så den syge ikke afvises, til trods for akut behov for hjælp. Det er det, man kan gøre lige nu! Det vil ret hurtig have effekt på anvendelsen af tvang, antallet af selvmord, antal genindlæggelser, antallet af gode behandlingsforløb, og flere der kommer sig hurtigere af deres sygdom.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage i Aarhus: Styrelse kæmper for at stoppe ham

112

19-årig kvinde røvet midt om natten: Elefanthuer skjulte røvernes ansigt

Annonce