Annonce
Aarhus

Statsminister pustede X Factor i demokratiets festdag i Aarhus

Statsministeren delte masser af håndtryk ud ved grundlovsmødet i Hørhaven i Aarhus. Lars Løkke Rasmussen gav sig også tid til at snakke politik med nogle af gæsterne. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Lars Løkke Rasmussen var trækplaster ved tirsdagens grundlovsfest i Hørhaven. Blandt tilhørerne sad en 78-årig århusiansk dame, der har været til grundlovsmøder hvert eneste år siden 1945. Hun så frem til at møde statsministeren.

Annonce

AARHUS: Blå himmel, grønne træer, gule smørblomster, dansende Dannebrogsflag og så statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Jo, der var i den grad dømt grundlovsmøde, da Venstre i Aarhus tirsdag markerede det danske demokratis festdag i Hørhaven ved Højbjerg.

Grundlovsmødets ubetingede superstar var statsministeren. Tirsdag middag ankom en storsmilende Lars Løkke Rasmussen (V) med presserådgivere, sikkerhedsfolk samt politibetjente, og efter et par håndtryk gik han på talerstolen

Her afslørede han den nyhed, der resten af tirsdag kom til at fylde meget i medierne: Planen om et nyt europæisk asylsystem udformet i fællesskab af flere europæiske lande.

- Omdrejningspunktet kunne være fælles modtage- eller udsendelsescentre i Europa. Men for at sige det ærligt: I et land, som ikke er på migranternes eller menneskesmuglernes liste over foretrukne destinationer. Det vil i sig selv have en stærk forebyggende effekt, hvis asylansøgere ved, at et ophold i Danmark ophører, så snart man får afslag på asyl, forklarede Lars Løkke Rasmussen, mens de omkring 125 gæster i alle aldre lyttede opmærksomt.

Et portrætfoto med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er ikke så ringe endda. Måske er det nu at finde på Facebook? Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

- På min hjemegn i Vestjylland var der især i efterkrigsårene kæmpestore grundlovsmøder med tusindvis af deltagere, og grundlovsdag blev markeret som en af årets allerstørste begivenheder. Jeg synes stadig, at vi skal værdsætte grundloven og markere demokratiet.

Hanne Friis, Aarhus
Tirsdag deltog Lars Løkke Rasmussen (V) i tre grundlovsmøder. Aarrangementet i Aahus var det første i kalenderen, så medierne var mødt talstærkt op for at lytte og indsamle kommentarer fra statsministeren. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Annonce

En sand veteran

Grundlovsmødet i Hørhaven begyndte tirsdag sidst på formiddagen.

Gæsterne indtog stille og roligt den græsfyldte dal, hvor talerstolen ventede på ikke mindst statsministeren.

Blandt de besøgende sad der en sand veteran i grundlovsmøder. Det var Hanne Friis, som hvert eneste år siden 1945 har valgt at møde op til en fejring af grundloven.

- Det er jeg ganske enkelt blevet opdraget med. På min hjemegn i Vestjylland var der især i efterkrigsårene kæmpestore grundlovsmøder med tusindvis af deltagere, og grundlovsdag blev markeret som en af årets allerstørste begivenheder. Jeg synes stadig, at vi skal værdsætte grundloven og markere demokratiet. Det er der brug for, forklarede Hanne Friis.

Den 78-årige århusianer glædede sig til at høre statsministeren.

- Det er jo fornemt demokrati, at man kan møde landets statsminister ved et møde som dette, påpegede hun.

Venstres Ungdom i Aarhus stod for salg af blandt andet vand ved grundlovsmødet i Hørhaven. Omsætningen var god. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) hilste på blandt andre tidligere Venstre-rådmand Laura Hay Uggla ved grundlovsmødet i Hørhaven. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Annonce

Tid til at lytte

På grundlovsdag er der traditionelt rift om at få besøg af statsministeren.

Lars Løkke Rasmussen modtager typisk 20 til 30 invitationer til at deltage i grundlovsmarkeringer, og år for år forsøger ministerens stab at dele sol og vind lige mellem de mulige værter og landsdelene.

Karen Marie Stadsvold var glad for, at valget i år faldt på Aarhus. De seneste år har hun været fast gæst ved grundlovsmøder i selskab med veninden, Hanne Friis.

- Ved et grundlovsmøde får du heldigvis tid og mulighed for at lytte til et langt og meningsfyldt indlæg. Sådan er det ikke altid i tv og på de sociale medier, hvor alting går så stærkt, forklarede 75-årige Karen Marie Stadsvold fra Aarhus.

Publikum havde bløde siddepladser i den lange græs ved grundlovsmødet i Hørhaven. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Annonce

Sentimental politiker

Lars Løkke Rasmussen var ikke alene om at tale ved grundlovsmødet i Hørhaven.

På programmet optrådte der også rådmand Bünyamin Simsek (V) fra Aarhus Kommune samt formand Marie Overgaard Christensen fra Venstres Ungdom i Aarhus.

Endelige indtog EU-politiker Morten Løkkegaard (V) som den første talerstolen, og han advarede publikum.

- Der er risiko for, at jeg begynder at flæbe. For os der arbejder for Danmark uden for landets grænser, har det med at blive mere og mere sentimentale omkring grundloven og det danske demokrati. Grundloven er det stykke papir, som jeg værdsætter mest i vores folkestyre. Vi må ikke tage demokratiet for en selvfølge. Det viser udviklingen europæiske lande nær vores egen dør, understregede Morten Løkkegaard.

Morten Løkkegaard (V) fra Europa-parlamentet holdt også grundlovstale ved Venstre i Aarhus' grundlovsmøde i Hørhaven. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Spis ordentligt!

Annonce