Annonce
Danmark

Statsministeren er overrasket over Trumps aflysning

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
På trods af aflyst besøg er der stadig en god dialog mellem Danmark og USA, siger statsministeren.

Statsminister Mette Frederiksen (S) er ærgerlig og overrasket over, at den amerikanske præsident, Donald Trump, har aflyst sit statsbesøg.

Det siger hun ved en pressebriefing foran Udenrigsministeriet.

- Jeg havde ligesom mange andre set frem til besøget, og vi har været i fuld gang med forberedelserne, og jeg havde først og fremmest set frem til at markere vores stærke bilaterale samarbejde Danmark og USA imellem, siger hun.

Mette Frederiksen slår dog fast, at der stadig er en god dialog mellem Danmark og USA på trods af aflysningen.

- Jeg vil gerne sige i dag, at vores ønske om et mere strategisk og stærkere samarbejde med USA hvad angår Arktis står fuldstændig uantastet, og dermed står invitationen om et stærkere strategisk samarbejde med amerikanerne stadig åben, siger hun.

Donald Trump har forud for det planlagte besøg fortalt, at han "kiggede på" et muligt køb af Grønland. Det har både grønlandske og danske politikere afvist.

Donald Trump har natten til onsdag dansk tid skrevet på Twitter, at han har valgt at aflyse sit danmarksbesøg på grund af statsminister Mette Frederiksens blanke afvisning af et muligt salg af Grønland til USA.

- Der har de forløbne dage været rejst en diskussion om salg af Grønland, og det har landsstyreformand Kim Kielsen afvist, og det er jeg selvsagt enig med ham i, siger Mette Frederiksen, som netop er vendt hjem fra et besøg på Grønland.

Statsministeren fortæller, at der i løbet af natten til onsdag tilgik en besked fra Det Hvide Hus til den danske ambassade, om at præsidentens besøg er aflyst.

- Jeg reagerede i nat og i morges på samme måde som nu, at jeg synes, det er ærgerligt, og jeg er selvfølgelig også overrasket. Vi har været rigtig godt i gang med at forberede et rigtig godt besøg for både den amerikanske præsident, førstedamen og det store amerikanske følge, siger Mette Frederiksen.

Besøget var planlagt til at finde sted 2. og 3. september.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spørgsmål om habilitet: Jamen, er det ikke bare politik

Bünyamin Simsek er en kontant mand, rap og skrap i replikken. Som medlem af Venstres gruppe på syv er hans indflydelse i Aarhus Byråd begrænset. Blokken af socialdemokraterne og deres medspillere SF, Enhedslisten og Radikale kan skabe flertal, så rådmanden for teknik og miljø kan have svært ved at komme igennem med sine ideer. Sådan er politik. Så Simsek forsøger at markere sig på andre måder. Han har ikke spor imod at diske op med anderledes og provokerende ideer og forslag, og han går ikke af vejen for en god diskussion og et verbalt slagsmål. For eksempel som da han gik ind i sagen om p-pladserne ved fiskeforretningerne på havnen for nylig. Her tog han parti for de erhvervsdrivende, helt i pagt med Venstres holdninger. Det er også, hvad han gør i den sag, der nu er til diskussion. To medlemmer af byrådet mener, at Simsek har været lovlig tæt på erhvervsmanden Martin Busk, der har interesser i Risskov. De to byrådskolleger mener, at Simsek har været lidt for langt fremme i skoene i en sag, hvor Busk har søgt om lov til at udstykke en grund på Rolighedsvej 16 A i Risskov i to. Juridisk Afdeling i Aarhus Kommune har behandlet klagen fra de to politikere, og svaret er utvetydigt: Simsek er ikke inhabil i sagen. Rådmanden har holdt møder med Busk, de to er medlemmer af den samme forening, Det Borgerlige Skydeselskab, og de har været på rejser i Tyrkiet sammen med en del andre. Så de to klagere fra Enhedslisten og Radikale synes, de taler rigeligt meget sammen. Men er det ikke bare politik, det Simsek har gjort? Politikere går ind i et parti, der passer med deres synspunkter, og plejer interesser for de mennesker, som er på samme politiske linje. Det gør vel ikke kun Simsek, men det gør alle andre politikere. Det er en del af deres job. Og de forsøger at fremme de synspunkter, som deres parti og de selv repræsenterer. Så længe indstillinger til byrådet og afgørelser, de træffer, er inden for de gældende love og regler er der ingenting at komme efter. Det er vel også det, juridisk afdeling siger med afgørelsen.

AGF

AGF må undvære en håndfuld profiler i træningskamp

Aarhus For abonnenter

Mads mistede sin lillebror til sjælden kræftsygdom: 'Jeg har aldrig oplevet noget, der var mere smertefuldt'

Aarhus For abonnenter

Søskende i skyggen: Børn med syge søskende føler sig overset af forældrene

Annonce