Annonce
Aarhus

Ønskelisten er større end pengepungen inden budgetforhandlinger

Bedre bemanding på plejehjemmene, tilbud til demente og mere sundhed til ældre er blot nogle af mange budgetforslag i Aarhus. Her ses oplevelsesmedarbejder Marlena Porat på arbejde på Rosenvang Plejehjem. Foto: Flemming Krogh
Aarhus Kommune vil afsætte 1,2 milliarder kroner mere til den nære borgerservice over de næste fire år, fremgår det af budgetforslaget fra borgmesteren. Men samtidig er der et stort økonomisk pres fra flere steder.

AARHUS: Ønskes: Flere penge til handicappede, ældreplejen, børnepasningen, hjemløse, kultur, cykelstier og elbusser. Blandt andet.

Listen over budgetønsker fra partierne i Aarhus Byråd når samlet op på 154 forslag og flere hundrede millioner kroner forud for de kommende budgetforhandlinger. Byrådets partier har tydeligvis store visioner om at gøre det bedre på mange områder.

Der er bare et afgørende problem. For der er ikke oceaner af penge til forslagene i det budgetudspil, borgmesterens afdeling mandag fik behandlet i magistraten.

Ikke umiddelbart i hvert fald.

Budgetforslaget for perioden 2020-23 er i balance over fire år. Men så indeholder det også udvidelser på driften for 122 mio. kr. i gennemsnit hvert af de næste fire år. Det er en trappemodel, der samlet afsætter ekstra 1,2 milliarder kroner til borgernær service over fire år i takt med, at der kommer flere børn, ældre og handicappede.

Annonce

Ingen råderum, men...

Indeholdt i budgetforslaget er 185 millioner kroner til at udvikle de udsatte boligområder i Gellerup, Toveshøj og Bispehaven for og andre 89 millioner kroner til et attraktivt skoletilbud i de samme områder.

Men derudover er der umiddelbart ingen råderum til de 154 forslag.

Om der kommer penge afhænger af de forhandlinger KL-formand, borgmester Jacob Bundsgaard (S) p.t. har med finansminister Nicolai Wammen (S) om kommunernes økonomi.

- Jeg forventer, at regeringen vil afsætte en milliard kroner til befolkningsvæksten i alle kommuner under ét. Hvis det sker, vil der være cirka 59 mio. kr. til Aarhus Kommune, som vi kan bruge til et råderum, siger borgmester Jacob Bundsgaard.

Skulle der blive et råderum vil pengene hurtigt få ben at gå på. For to områder er hårdt presset økonomisk: Socialområdet, som vi omtaler i andre artikler. Og den kollektive trafik, der drives med underskud.

Dertil kommer ønsket om at finde penge til de store ambitioner, byrådet har på klimaområdet, hvor borgmesteren foreslår en grøn investeringspulje. I første omgang til at medfinansiere landstrøm til krydstogtskibe i Aarhus Havn og derefter en række andre klimatiltag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spørgsmål om habilitet: Jamen, er det ikke bare politik

Bünyamin Simsek er en kontant mand, rap og skrap i replikken. Som medlem af Venstres gruppe på syv er hans indflydelse i Aarhus Byråd begrænset. Blokken af socialdemokraterne og deres medspillere SF, Enhedslisten og Radikale kan skabe flertal, så rådmanden for teknik og miljø kan have svært ved at komme igennem med sine ideer. Sådan er politik. Så Simsek forsøger at markere sig på andre måder. Han har ikke spor imod at diske op med anderledes og provokerende ideer og forslag, og han går ikke af vejen for en god diskussion og et verbalt slagsmål. For eksempel som da han gik ind i sagen om p-pladserne ved fiskeforretningerne på havnen for nylig. Her tog han parti for de erhvervsdrivende, helt i pagt med Venstres holdninger. Det er også, hvad han gør i den sag, der nu er til diskussion. To medlemmer af byrådet mener, at Simsek har været lovlig tæt på erhvervsmanden Martin Busk, der har interesser i Risskov. De to byrådskolleger mener, at Simsek har været lidt for langt fremme i skoene i en sag, hvor Busk har søgt om lov til at udstykke en grund på Rolighedsvej 16 A i Risskov i to. Juridisk Afdeling i Aarhus Kommune har behandlet klagen fra de to politikere, og svaret er utvetydigt: Simsek er ikke inhabil i sagen. Rådmanden har holdt møder med Busk, de to er medlemmer af den samme forening, Det Borgerlige Skydeselskab, og de har været på rejser i Tyrkiet sammen med en del andre. Så de to klagere fra Enhedslisten og Radikale synes, de taler rigeligt meget sammen. Men er det ikke bare politik, det Simsek har gjort? Politikere går ind i et parti, der passer med deres synspunkter, og plejer interesser for de mennesker, som er på samme politiske linje. Det gør vel ikke kun Simsek, men det gør alle andre politikere. Det er en del af deres job. Og de forsøger at fremme de synspunkter, som deres parti og de selv repræsenterer. Så længe indstillinger til byrådet og afgørelser, de træffer, er inden for de gældende love og regler er der ingenting at komme efter. Det er vel også det, juridisk afdeling siger med afgørelsen.

Aarhus

Nu bliver det alternativt: Byrådet diskuterer ældrepolitik for træer

Aarhus For abonnenter

Mads mistede sin lillebror til sjælden kræftsygdom: 'Jeg har aldrig oplevet noget, der var mere smertefuldt'

Aarhus For abonnenter

Søskende i skyggen: Børn med syge søskende føler sig overset af forældrene

Annonce