Annonce
Aarhus

Status på oversvømmelserne: Populær smutvej kan snart genåbnes

Nå ja, når vi nu alligevel ikke kan gøre noget ved oversvømmelserne, kan vi lige så godt tage trængslerne med et smil, synes Vivi Machmüller fra Aarhus at mene. Billedet er fra den østlige del af Brabrandstien, som stadig er fuldstændig oversvømmet. Stien ventes først at genåbne i næste uge. Foto: Ole Christensen
Hvornår åbner de veje, som er lukket på grund af oversvømmelser? Kommunen giver sit bud. Læs også, hvordan det går med Susanne Olesens druknede kolonihavehus i Brabrand.

AARHUS: Oversvømmelserne i Aarhus og omegn er nu for alvor på retur. Tirsdag eller onsdag åbner den første af de i dag lukkede veje. Værre er situationen for Brabrandstien.

Størst problemer for trafikanterne har lukningen af vejen mellem Brabrand Sø og Årslev Engsø, Søskovvej/Byleddet, skabt. Siden vejen blev lukket 21. februar, har en del trafikanter måttet ud på nogle seriøse omveje.

Men nu er der udsigt til, at vejen snart åbner. Hjulpet på vej af, at vejrudsigten for de kommende mange dage lover mindre mængder regn.

Århus Stiftstidende talte mandag med manden, der har det store overblik over vandmassernes konsekvenser for trafikken i Aarhus Kommune, formand i Teknik og Miljø Hans Rasksen. Da avisen ringede, stod han netop på Søskovvej for at besigtige situationen.

- Vandet er klart faldende. Jeg vil tro, at vi kan åbne vejen igen tirsdag eller onsdag. Det bliver sandsynligvis onsdag. Der ligger en masse tagrør og slam på vejen, som vi skal først have ryddet væk, og desuden skal vi have undersøgt vejen for skader. Hvis vi finder skader, kan det selvfølgelig udskyde åbningen, siger Hans Rasksen.

Haveforeningen Norringholm ved Brabrand Sø står stadig under vand. Det samme gør Susanne Olesens nyindkøbte kolonihavehus. Foto: Ole Christensen

20 cm vand i Malling

Noget værre er situationen for vejen umiddelbart vest for Årslev Engsø, Holmbækvej, der forbinder Ormslev Stationsby med Skibby. Vejen har taget skade, og derfor har en åbning lidt længere udsigter. Hans Rasksen tør ikke love, at vejen åbner i denne uge.

Det samme er situationen for Nymarksvej i Malling. Her er udfordringen, at regnvandet ikke kan komme væk. Marker, åer og andre steder, som normalt tager imod regnvandet, er simpelthen fyldt op, og derfor løber vandet andre steder hen. Blandt andet ud på vejene. Da Hans Rasksen mandag besigtigede vejen, stod den stadig under 20 centimeter vand.

Den blinde vej Vandværksvej, som fører ned mod Brabrand Sø på søens nordlige side, er til gengæld så voldsomt oversvømmet, at der næsten er garanti for, at den ikke åbner i denne uge.

Annonce

Hvad med Brabrandstien?

Værst er situationen måske for de cyklister, der bruger Brabrandstien.

Stien er så alvorligt oversvømmet, at den formentlig først vil være farbar i sin fulde udstrækning engang i næste uge, vurderer Hans Rasksen.

Når vandet er væk, forestår der en større oprydning.

- Stien er fyldt med mudder og tagrør. Den skal fejes og renses, inden den kan tages i brug, siger Hans Rasksen.

Den - næsten - tørre vejrudsigt kommer også borgere tæt på Solbjerg Sø til gode.

Torsdag meldte kommunen ud, at der var udsigt til 20-22 millimeter regn i weekenden, og at der på grund af den usædvanligt høje vandstand i Solbjerg Sø var risiko for såkaldt tilbagestuvning af vand. Hvilket ville betyde oversvømmelser.

- Heldigvis kom er kun syv millimeter nedbør i området, og da regnen tilmed kom jævnt fordelt, betød det, at det gik bedre i Solbjerg end frygtet, forklarer projektleder i Vand og Natur Lars Spring, Aarhus Kommune.

Afspærringerne ved Søskovvej kan sandsynligvis fjernes på onsdag. I øjeblikket er der stadig vand på vejen. Foto: Henrik Lund
Annonce

Oversvømmet hus

Ude ved Brabrandsøens østlige ende, hvor kolonihaveforeningen H/F Norringholm har adresse, kan Susanne Olesen, hvis oversvømmede kolonihavehus avisen omtalte fredag, også konstatere en bedring. Vandet er holdt op med at pible op af kloakkerne.

Men det nyindkøbte kolonihavehus er stadig oversvømmet. Og det samme er op mod 20 andre kolonihavehuse i området.

- Lige nu kan jeg stadig ikke komme ind i huset uden waders, siger Susanne Olesen.

I øjeblikket er det uvist, hvornår haveforeningen igen er tørlagt.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Dan vil bygge en helt ny by på sine marker: Her kan 3-4000 mennesker få hygge og sundhed for sjælen

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen efter tredje sejr i træk: - Det var absolut sidste udkald for os at vi kom i gang

Aarhus For abonnenter

Motorvejstilslutning ved Hørning er en håbløs flaskehals: Når Beder-Beringvejen åbner bliver det endnu værre

Alarm 112

Spritny Volvo komplet udbrændt: - Så voldsom en brand bryder jo ikke bare ud af sig selv

AGF

Med fart skal land bygges: Mustapha Bundu gør AGF til et helt andet fodboldhold

Aarhus

Ung bilist uden kørekort standset for fjerde gang i år: Nu er hans bil beslaglagt

Danmark For abonnenter

Sygeplejestrejke spænder ben for coronasmittede: Senfølgeramte i Aarhus venter i månedsvis på hjælp

Debat

Vi skal ikke presse familierne ind i et planøkonomisk regneark: Lad os give børn og forældre det frie valg mellem privatskole og folkeskole

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Alarm 112

Kvinde sigtet for vold mod 9-årig dreng: Hev fat i hans hår og arm, fordi han råbte ind i en udluftningskanal

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

AGF

Tre på stribe: AGF nærmer sig top seks efter sejr over Sønderjyske

Byudvikling For abonnenter

Søren har boet nær stranden i Risskov hele sit liv: Støj og nybyggeri er blevet for meget for ham

Alarm 112

Hjort skudt med bedøvelsespil i dyrehaven: Politiet søger vidner

Annonce