Annonce
Kultur

Status på Smukfest nummer 40: Regnvejret blev dyrt

Børnefamilier og modne gæster er det typiske søndagspublikum på Smukfest. Foto: Axel Schütt
På trods af massive regnmængder forløb årets Smukfest planmæssigt, men det vil kunne ses på regnskabet, forudser festivalformand.
Annonce

FESTIVAL: Søndag er dagen, hvor en stor del af festivalgæsterne begynder at pakke sammen og rulle kufferterne hjemad. Men det er også dagen, hvor friske publikummer kommer til for at nyde en festival i bøgeskoven, som kører i et noget lavere gear end de andre dage.

- Vi er glade for søndagen, da vi er en lille by med begrænsede ind- og udfaldsveje, giver det god mening at fordele hjemrejsen over flere dage. Samtidig giver det os mulighed for at lave et hyggeligt program, hvor folk kan få en billigere søndagsbillet, sagde festivalformand Poul Martin Bonde, der ikke kunne forestille sig at droppe søndagen, som flere andre festivaler har gjort.

Festivalledelsen kunne melde om en Smukfest nummer 40 på et almindeligt niveau - hvis man så bort fra den massive regn, som prægede flere af dagene.

- Der har været mange mennesker til vores koncerter, men de er blevet afviklet sikkert og godt, sagde Søren Eskildsen, ordførende direktør.

Regnmængderne har trukket store veksler på Smukfest både økonomisk og i mandskabstimer. - Vi har sat alt ind for hver dag at kunne tilbyde en flot festivalplads til vores gæster, sagde Søren Eskildsen, ordførende direktør (tv) og festivalformand Poul Martin Bonde. Foto: Axel Schütt
Annonce

Hvepse var en plage

Fulde folk i en skrånende skovbund giver uvægerligt skader. Men det våde føre har ikke givet anledning til flere besøg på Skovskadestuen end vanligt, oplyste Søren Eskildsen.

- Vi er på normalt niveau for en festival. Folk vrikker om og får for meget at drikke. Trenden i år har været hvepsestik. Var der allergikere, der blev stukket, arbejdede vi hårdt på at få dem hjulpet lynhurtigt, sagde Søren Eskildsen.

Hvor festivaler som Northside og Roskilde i år har eksperimenteret med genanvendelige ølkrus af hårdt plast, fortsætter Smukfest med at bruge de sædvanlige engangskrus i plast, ligesom man også her kan købe flaskeøl.

Store mængder tomme flasker lå efter koncerterne og rullede rundt på hele pladsen, men det er uproblematisk, mener Poul Martin Bonde.

- Flasker har altid været et særkende hernede, og dem er rigtig mange glade for. Det er ikke noget stort problem, og der sker meget få uheld med dem. Til gengæld er de gode i bæredygtigheds-sammenhæng, da langt de fleste kommer retur, sagde Bonde.

Annonce

Regn koster dyrt

De store mængder vand, som væltede ned over bøgeskoven, har kostet en kæmpe indsats fra festivalens side.

Alt i alt er der blevet brugt 700 tons skærver, 400 tons stabilgrus og 1100 kubikmeter træflis for at klare problemerne efter de kraftige regnskyl.

- Dertil kommer udlægning af jernplader, leje af materiel, assistance fra slamsugere til at tømme pludseligt opståede søer, og Falck til at trække biler fri på p-pladserne, sagde Poul Martin Bonde, der ikke på daværende tidspunkt havde et overblik over, hvad den ekstra udgift ville betyde i festivalens endelige regnskab.

- Det bliver helt sikkert dyrt, men vores procedure er, at først gør vi, hvad der skal til, og så tager vi regningen bagefter, sagde formanden, der regnede med, at det dårlige vejr sandsynligvis ville påvirke festivalens omsætning negativt. Blandt andet fordi flere gæster tog hjem lørdag på grund af vejret.

På Smukfest kan man i modsætning til andre festivaler købe flaskeøl. Store mængder tomme flasker lå efter koncerterne og rullede rundt på hele pladsen. Foto: Axel Schütt
Annonce

Nye bøgescener i 2020

Etableringen af de nye bøgescener forventes at kunne begynde i løbet af efteråret, så de kan stå klar til den 41. festival i august 2020.

Stensætningen omkring scenerne og bænkene foran bliver rykket 45 meter tilbage, og der bliver plantet nye træer, så scenen får samme udtryk som nu.

Men der bliver ikke tale om at lave et sikkerhedsberedskab med flere såkaldte bølgebrydere, der tager presset fra publikum, som man kender det fra andre store festivaler.

- Roskilde er en stor flad mark, hvor bevægelser i publikum kan gøre, at det er nødvendigt med bølgebrydere. Vi har en naturlig, amfi-agtig scene med bænke, så vi får ikke bølgebrydere i højere grad, end vi har nu, da vi har et andet sceneforløb, forklarede Søren Eskildsen.

Med det nye sceneområde regner Smukfest med over en årrække at kunne udvide publikumsantallet med 7000-8000 mennesker, startende med 2000 fra næste år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

AGF-direktør kigger fremad efter tabet af sportschef: - Det er fint, det gør ondt - så er vi et godt sted

Alarm 112

Politi: 12-årig pige blev voldtaget i grønt område ved skole

Aarhus

Nu har over 6.000 århusianere haft corona: Den triste tendens fortsætter med 120 nye tilfælde det seneste døgn

Annonce