Annonce
Aarhus

Statustjek på restaurationsbranchen: Op, ned og uvished om fremtiden

Det er endnu uvist, hvordan resten af året bliver for de århusianske- og danske caféer og restauranter. Andelen af danskere, der holder ferie hjemme, samt antallet af udenlandske turister spilleri hvert fald ind. Foto: Nicolai Foldgast
Visse restauranter har drøntravlt ovenpå genåbningen, mens andre tørster efter kunder. Generelt set ligger hele restaurantbranchen langt fra sidste års omsætning, og en masse ubekendte faktorer spiller ind i forhold til fremtiden.
Annonce

AARHUS: Restauranter og caféer har nu i et stykke tid haft mulighed for at servere mad og drikke ovenpå nedlukningen efter coronavirus. Men hvordan går det egentlig for spisestederne i Aarhus og resten af Danmark?

Medlemschef i Horesta, der er brancheorganisation for hotel-, restaurant- og turisterhvervet, Nadeem Wasi, kan oplyse avisen, at det generelt set går mindre godt for branchen.

- Hvis man kigger på landsgennemsnittet, ligger restauranternes omsætning på 50 procent i forhold til samme tidspunkt sidste år, siger han.

Annonce

Fragmenteret billede

Tallene kræver dog en større nuancering. Hvis man går bag facaden, tegner der sig et blandet billede, hvor visse restauranter har fulde huse, mens andre kæmper en ihærdig kamp for at lokke gæster til.


Der har været en opsparet længsel blandt danskerne om at komme ud at spise. Dén er blevet indløst umiddelbart efter genåbningen. Derudover hjælper det fine sommervejr også på danskernes lyst til at komme ud - blandt andet med take-away i parker, strande, havne og lignende.

Nadeem Wasi, medlemschef i Horesta


Det er især hos restauranter og caféer, som fortrinsvis lever af lokale gæster, og som ikke i lige så høj grad er afhængige af udenlandske turister, hvor det går godt. Men også take-away-steder har vind i sejlene. Hvis man spørger medlemschefen, er der flere forklaringer.

- Der har været en opsparet længsel blandt danskerne om at komme ud at spise. Dén er blevet indløst umiddelbart efter genåbningen. Derudover hjælper det fine sommervejr også på danskernes lyst til at komme ud - blandt andet med take-away i parker, strande, havne og lignende, forklarer han.

Selvom gensynsglæden og efterspørgslen har været stor og velset i de første par uger efter genåbningen, har den været dalende på det sidste. Flere af Horestas medlemmer har givet udtryk for, at det hurtigt er blevet hverdag igen.

Og for dem, hvor det går mindre godt, er der ingen anden udvej end at tænke alternativt.

- Især gourmetrestauranter, der lever og ånder for at tiltrække udenlandske madturister, har det svært for tiden. De er nødsaget til at lokke flere danskere ind i biksen, hvorfor man også har set Michelin-restauranter lave specialtilbud og nye initiativer, som appellerer bredere, siger Nadeem Wasi.

Annonce

Rejsevejledninger er alfa omega

Direkte adspurgt om, hvordan fremtiden for branchen ser ud, må medlemschefen i Horesta lade sig være svar skyldig. Det er simpelthen umuligt at spå om, da der er flere parameter, som spiller ind. Især Udenrigsministeriets rejsevejledninger er vigtige at tage med i ligningen, hvis man skal kigge ind i krystalkuglen.

- Hvis danskerne ikke tager ud at rejse i løbet sommeren, vil resultatet være et større forbrug herhjemme, hvilket kan komme restauranterne til gode. Hvis de dog omvendt vælger at tage til udlandet, mangler restauranterne lige pludselig en del gæster, lyder det fra Nadeem Wasi.

Rejsevejledningerne for danskere, der vil ud i den store verden, er ikke den eneste udslagsgivende turistfaktor. Danmarks grænser er nemlig også vigtige at have med i overvejelserne.

- Det har stor relevans, hvor åbne grænser Danmark har til omverden og udenlandske turister - altså om vi er åbne overfor madturister fra for eksempel USA og England, siger medlemschefen.

Endnu en del til den store ligning er, at restauranterne stadig er underlagt afstandsrestriktioner, og at de senest skal lukke klokken 24, hvilket forhindrer en del restauranter i at generere den fulde omsætning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Krav om afklaring i omstridt sag: Familier med kræftramte børn er efterladt i usikkerhed

Aarhus

Se listen: Disse århusianske postnumre er hårdest ramt af coronaen

Aarhus

Aarhus-virksomhed sætter salgsrekord og kommer styrket ud af regnskabsår

Østjylland

Adskillige anmeldelser om spøgelsesbilist på motorvejen: 21-årig anholdt i det forkerte spor

Annonce