Annonce
Debat

Stem ja for vores sikkerhed: Danmark hører hjemme i kernen af Nato og i hjertet af Europa

"I dag betyder forbeholdet, at vi ikke engang har muligheden for at tage ansvar og bidrage, selv om vi måtte ønske det. Det er ikke hensigtsmæssigt, at vi som det eneste land står udenfor", skriver Camilla Fabricius og Mogens Jensen. Her foto af soldater fra Mali under træningsforløb af EU-udsendte: Paul Lorgerie/Ritzau Scanpix

DEBATINDLÆG: På kort tid har verden omkring os forandret sig. Med Ruslands uprovokerede angreb på Ukraine er der igen krig i Europa, og vi må forholde os til en ny sikkerhedspolitisk situation. Rundt omkring os tager vores nabolande bestik af situationen og tilpasser deres forsvars- og sikkerhedspolitik. Det må vi også gøre i Danmark.

Med det nationale kompromis om dansk sikkerhedspolitik er den socialdemokratiske regering blevet enige med et bredt flertal af Folketingets partier om at ruste Danmark til den nye situation, hvor den europæiske sikkerhed er truet.

Vi løfter udgifterne til forsvaret historisk, så vi får leveret på Nato-målsætningen om to procent af BNP. Og så er vores klare anbefaling, at forsvarsforbeholdet afskaffes, så Danmark fuldhjertet træder ind i Europas forsvars- og sikkerhedssamarbejde.

Annonce

Skulle vi afskaffe forbeholdet, er det fortsat alene Danmark, der beslutter, om det danske forsvar skal deltage i en EU-mission. Folketinget skal altid inddrages, og sådan vil det være uanset resultatet af afstemningen.

Vi må og skal styrke Europas forsvar mod Putin. Angrebet på Ukraine er et angreb på vores grundlæggende værdier om frihed og demokrati. Stærke alliancer gør Danmark trygt, og vi mener, at Danmark både hører hjemme i kernen af Nato og i hjertet af Europa.

Vi må tage ansvar for vores egen tryghed og sikkerhed, og ved at afskaffe forbeholdet får Danmark flere muligheder for at gøre netop det. I dag betyder forbeholdet, at vi ikke engang har muligheden for at tage ansvar og bidrage, selv om vi måtte ønske det. Det er ikke hensigtsmæssigt, at vi som det eneste land står udenfor.

Skulle vi afskaffe forbeholdet, er det fortsat alene Danmark, der beslutter, om det danske forsvar skal deltage i en EU-mission. Folketinget skal altid inddrages, og sådan vil det være uanset resultatet af afstemningen.

Det er også vigtigt at fremhæve cybertruslen. Krig føres ikke længere udelukkende på landjorden, og vi er meget opmærksomme på at beskytte virksomheder og kritisk infrastruktur mod cyberangreb.

Cyberangreb har vidtrækkende og alvorlige konsekvenser, og Danmark kan ikke beskytte sig mod udviklingen alene. Også dette arbejde kan vi tage del i på europæisk plan uden et forbehold.

Vores anbefaling er derfor klar: Stem ja 1. juni til at afskaffe forsvarsforbeholdet.Annonce
Sport For abonnenter

Tre teams er tilbage i kampen om det nye stadion i Aarhus: Disse mageløse stadioner har de arbejdet på tidligere

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Revy-grin tilbage i Smilets by: Aarhus får igen sin egen revy

Aarhus For abonnenter

Blufærdighedskrænkelse eller ej? Derfor er stripshow i Universitetsparken næppe strafbart

Alarm 112

Batteri-virksomhed brød pludselig i brand: Beredskabet var massivt til stede

Aarhus

Så slap betjentenes tålmodighed op: 29-årig bilist måtte gå hjem

Esbjerg Havn som Nato-knudepunkt er et klart signal til Rusland: - Det handler om at vise russerne, at det aldrig kan betale sig at gå i krig

Sport

Nyt Aarhus Stadion: Verdensberømte arkitekter med store stadioner på samvittigheden stadig med efter udskilningsrunde

Basketball For abonnenter

Se med her: Bakken Bears gik efter DM-guldet i kampen mod Svendborg Rabbits

Debat

Her findes ingen utidig snak om ældrebyrde: Seniorbofællesskabet Sonnesgården bygger de smukkeste broer mellem mennesker

Aarhus

Northside-direktør spåede godt billetsalg: Nu sælger festivalgæsterne deres billetter til spotpriser

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Aarhus

Se video og alle billederne: 3000 unge festede alkoholfrit i Grimhøj til kæmpe sidste skoledags-fest

AGF For abonnenter

Hvem skal være ny cheftræner i AGF? Se Stiftens 10 bud fra drømmetræneren til de frække outsidere

Aarhus

Napoli-tricks i Bispehaven: To mænd hoppede ind i kvindes bil, holdt hende som gidsel og stjal hendes tasker

Annonce