Annonce
Uddannelse

Stemmesluger springer ud som iværksætter: Elevaid vil hjælpe elever med ondt i livet

Elevaid er stiftet af Nikolaj Higham Schlüter (tv) og Anders Winnerskjold Konradsen. Sidstnævnte vil mange genkende som byrådsmedlem i Aarhus. Foto: Elevaid
Gode råd fra korps af psykologstuderende skal mindske frafald på gymnasier og erhvervsuddannelser via online-konsultationer. Sådan lyder konceptet bag den nye startup-virksomhed, Elevaid, der har det aarhusianske byrådsmedlem Anders Winnerskjold Konradsen (S) blandt stifterne.

AARHUS: Hver syvende gymnasieelev og næsten halvdelen af eleverne på erhvervsuddannelserne falder fra undervejs i uddannelsen.

Det har ofte store menneskelige konsekvenser, men frafaldet har også en økonomisk bagside: Skolen mister tilskud, når eleverne dropper ud. Derfor er det en god forretning, når skolerne ansætter mentorer og psykologer for at hjælpe elever med ondt i livet.

En anden mulighed er at hyre eksterne konsulenter, og det er netop, hvad Viby Gymnasium og HF har gjort, i første omgang som et testforløb, der skal skaffe erfaringer med en ny type rådgivning.

Fra 1. februar kan skolens elever blive henvist til ekstra støtte hos firmaet Elevaid. Det er en ny service stiftet af de to iværksættere Nikolaj Higham Schlüter og Anders Winnerskjold Konradsen.

- Vi vil være et supplement til studievejledningen, ikke en erstatning for den. Der er mange elever, som oplever en stresset og presset ungdom. Dårlig trivsel er en af årsagerne til, at gennemførelsesprocenten på erhvervsuddannelserne er grotesk lav, men mange af de problemer, som eleverne kæmper med, vil kunne løses med redskaber fra psykoterapi, siger Anders Winnerskjold Konradsen.

Annonce
Elevaid er et nyt firma, som vil tilbyde gymnasier og erhvervsskoler rådgivning til elever, der er ramt af stress eller andre problemer. Rådgiverne er psykologstuderende, som vil vejlede de unge via et video-opkald. Foto: Elevaid

Unge skal hjælpe unge

Nogle vil måske genkende Anders som medlem af byrådet i Aarhus Kommune, og jo, den er god nok – det ér ham. Men nej, det er ikke ham selv, der skal vejlede gymnasieelever. Til gengæld er han og forretningspartneren Nikolaj gode matchmakere.

- Elevaid vil matche unge med kandidatstuderende på psykologistudiet og løse to udfordringer på én gang: De unge på gymnasier og erhvervsuddannelser har brug for vejledning og støtte, og de kandidatstuderende har brug for studiejob og for erfaring, forklarer han om grundtanken ved den nye virksomhed.

Elevaid mener, det vil give ekstra værdi, at vejlederne selv er studerende.

- Vi tror på, at det vil have en positiv effekt, at det er unge, der taler med unge, siger Anders Winnerskjold Konradsen.

Rådgiver online

Selve samtalerne vil foregå på en måde, som unge også føler sig hjemme i, nemlig online.

- Samtalerne foregår over en live-videoforbindelse, så man har oplevelsen af at sidde over for hinanden. Det giver samtidig den fordel, at vi kan hyre kandidatstuderende i universitetsbyerne, og så kan vi vejlede elever i hele landet – og i øvrigt også uden for skoletid, hvis eleven foretrækker det, forklarer Anders Winnerskjold Konradsen.

De kandidatstuderende vejledere er på den allersidste del af uddannelsen til psykolog. De kommer til at arbejde under supervision af en uddannet og erfaren psykolog, så der er styr på kvaliteten og etikken, forsikrer Anders Winnerskjold Konradsen.

- Vi bliver ikke agenter for skolen, men vejledere for eleverne. Målet er naturligvis at reducere frafaldet, men for nogle vil det måske være bedst at finde en anden uddannelse, og så skal de ikke fastholdes for enhver pris, forklarer han.

Gratis for elever

Det vil være gratis for elever at få video-samtaler med Elevaid. Skolen kommer til at betale omkring 4000 kroner for et klippekort til 10 samtaler, men regnskabet skulle gerne gå i plus, fordi færre elever dropper ud.

Hvis blot én elev dropper ud i starten af 1.G, vil et gymnasium gå glip af cirka 200.000 kroner i tilskud over de kommende tre år.

Læs mere om den nye studievejledning på www.elevaid.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Se hele listen: Her er lå de bevaringsværdige bygninger, der er revet ned

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Aarhus

Borgere frygter oversvømmede boliger: Nu udleverer kommunen sandsække til århusianerne

Østjylland

Politi advarer om risiko for akvaplaning efter uheld på østjysk motorvej: Det er meget farligt

Annonce