Annonce
Aarhus

Stemning og traditioner sendte Bernhardt til Risskov

Store nvillaer fra dengang velhavende århusianere flyttede ud til Risskov, strand og vand om sommeren er et af kendetegnene ved Stationsgadekvarteret, der vandt Årets Berhnardt-pris i 2017.Foto: Jens Thaysen
Annonce

AARHUS: Da Stationsgadekvarteret i Risskov vandt bykulturprisen, Årets Bernhardt i 2017, skete det efter et tæt opløb mellem tre meget forskelligartede kandidater:

Stationsgadekvarteret med sit udprægede landsbypræg, Sydhavnskvarteret med et miks af slagteribygninger og kulkranspor - og af kunstnere, socialt udsatte og iværksættere - og endelig Todbjergtårnet, der er lidt af et samlingspunkt i landsbyen Todbjerg 15 kilometer nord for Aarhus centrum.

Med 1749 stemmer gik prisen til Risskov-kvarteret, mens Sydhavnskvarteret kom lige efter med 1598 stemmer. Todbjergtårnet fik 620 stemmer.

Beboere fra Stationsgadekvarteret på bænken, der - sammen med en lille fest - var præmien for at vinde Årets Bernhardt 2017.Privatfoto
Annonce

Forny og bevar

Ved prisoverrækkelsen roste formanden for Foreningen for Bykultur i Aarhus, Bruno Viuf Larsen, beboerne i Stationsgadekvarteret for at have holdt fast i et interessant bymiljø og i den stemning af gammel by, der er i kvarteret først for i Risskov og tæt på bugten. Og så roste han dem for et godt og årelangt sammenhold, der betyder, at kvarteret har masser af traditioner med badebro, gadefest, kor og morgenbadning blandt andet.

Han sagde blandt andet:

- Prisen er opkaldt efter tidligere borgmester Bernhardt Jensen, hvis motto var "forny og bevar" - og det har I formået.

Annonce

Særpræget skal der værnes om

Kvarteret er vokset op omkring den lille togstation og det nu forsvundne badehotel. Det var her, århusianerne tog på landet om sommeren. De store villaer var sommerboliger for de fine folk fra byen, mens de små huse var beboet håndværkere, fiskere og ansatte ved Psykiatrisk Hospital.

Og med sin placering mellem stranden, Riis Skov og parken ved Psykiatrisk Hospital kan det næsten ikke ligge bedre.

Det var Ida Binow Poulsen, der havde indstillet Stationsgadekvarteret til prisen. Ved prisoverrækkelsen sagde hun blandt andet:

- Da jeg læste om Bernhardt-prisen sendte jeg en indstilling afsted. Det er vigtigt, at vi kan bevare stedet som et sammenhængende kvarter. Der burde laves en bevarende lokalplan for kvarteret, ellers er jeg bange for, at det taber sit særpræg. Hvis alle får lov til at rive de gamle huse ned for at bygge nye, forsvinder det særlige ved kvarteret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Fortvivlede pårørende kan ikke få svar: Hvor mange er døde af corona-relateret sygdom på smitteramt plejehjem?

Danmark

Ny viden om supersmitsom mutation giver håb om tidligere genåbning: - Jeg er vildt meget mere optimistisk

Annonce