x
Annonce
Aarhus

Stemning og traditioner sendte Bernhardt til Risskov

Store nvillaer fra dengang velhavende århusianere flyttede ud til Risskov, strand og vand om sommeren er et af kendetegnene ved Stationsgadekvarteret, der vandt Årets Berhnardt-pris i 2017.Foto: Jens Thaysen

AARHUS: Da Stationsgadekvarteret i Risskov vandt bykulturprisen, Årets Bernhardt i 2017, skete det efter et tæt opløb mellem tre meget forskelligartede kandidater:

Stationsgadekvarteret med sit udprægede landsbypræg, Sydhavnskvarteret med et miks af slagteribygninger og kulkranspor - og af kunstnere, socialt udsatte og iværksættere - og endelig Todbjergtårnet, der er lidt af et samlingspunkt i landsbyen Todbjerg 15 kilometer nord for Aarhus centrum.

Med 1749 stemmer gik prisen til Risskov-kvarteret, mens Sydhavnskvarteret kom lige efter med 1598 stemmer. Todbjergtårnet fik 620 stemmer.

Annonce
Beboere fra Stationsgadekvarteret på bænken, der - sammen med en lille fest - var præmien for at vinde Årets Bernhardt 2017.Privatfoto

Forny og bevar

Ved prisoverrækkelsen roste formanden for Foreningen for Bykultur i Aarhus, Bruno Viuf Larsen, beboerne i Stationsgadekvarteret for at have holdt fast i et interessant bymiljø og i den stemning af gammel by, der er i kvarteret først for i Risskov og tæt på bugten. Og så roste han dem for et godt og årelangt sammenhold, der betyder, at kvarteret har masser af traditioner med badebro, gadefest, kor og morgenbadning blandt andet.

Han sagde blandt andet:

- Prisen er opkaldt efter tidligere borgmester Bernhardt Jensen, hvis motto var "forny og bevar" - og det har I formået.

Særpræget skal der værnes om

Kvarteret er vokset op omkring den lille togstation og det nu forsvundne badehotel. Det var her, århusianerne tog på landet om sommeren. De store villaer var sommerboliger for de fine folk fra byen, mens de små huse var beboet håndværkere, fiskere og ansatte ved Psykiatrisk Hospital.

Og med sin placering mellem stranden, Riis Skov og parken ved Psykiatrisk Hospital kan det næsten ikke ligge bedre.

Det var Ida Binow Poulsen, der havde indstillet Stationsgadekvarteret til prisen. Ved prisoverrækkelsen sagde hun blandt andet:

- Da jeg læste om Bernhardt-prisen sendte jeg en indstilling afsted. Det er vigtigt, at vi kan bevare stedet som et sammenhængende kvarter. Der burde laves en bevarende lokalplan for kvarteret, ellers er jeg bange for, at det taber sit særpræg. Hvis alle får lov til at rive de gamle huse ned for at bygge nye, forsvinder det særlige ved kvarteret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Derfor lukkede vi genbrugspladserne

De seneste dage er bil efter bil trillet ind på de fem genbrugspladser i Odder og Skanderborg kommuner efter tre ugers coronalukning. Det er en fornøjelse at opleve den gode stemning på pladserne. Vi har set frem til at servicere kunderne igen. Stemningen har været intakt, til trods for at der ved enkelte pladser har været ganske lang kø i visse tidsrum. Der har også været bred opbakning til vores særlige retningslinjer i forbindelse med genåbningen. Tak for det. Det har gjort det trygt for både medarbejdere og kunder at færdes på genbrugspladserne. At Renosyds service betyder meget for mange, har været særlig tydeligt i den seneste tid, hvor vi har fået mange spørgsmål. Blandt andet om, hvornår vi igen kan hente pap og papir. Den service har vi nu genoptaget. Storskrald igangsætter vi efter påske. Og genbrugspladserne i Ry, Hørning og Galten-Skovby holder ekstraordinært åbent i helligdagene for at mindske smittespredning. Se åbningstiderne for påskeugen på Renosyds hjemmeside. I lukkeugerne kørte Facebook-tråde og andre offentlige debatter med mange spørgsmål og stor undren over, at Renosyd havde valgt at lukke genbrugspladserne for privatkunderne. Borgernes sikkerhed er vores højeste prioritet. Det står ikke til diskussion, at myndighedernes anvisninger er grundstenen i det samfundsansvar, vi har. Ikke mindst, når det drejer sig om at bremse spredning af coronavirus. Alle medarbejdere i den offentlige sektor blev sendt hjem midt i marts, bortset fra de områder, der blev kategoriseret som kritiske funktioner. Den kategori omfattede ikke privatkunders adgang til genbrugspladserne. Derfor lukkede vi ned og måtte indskrænke vores service. Sidst i marts lød meldingen fra regeringen: ”Offentligt ansatte, der arbejder udendørs og ikke indebærer nævneværdig menneskelig kontakt, kan arbejde som normalt”. Kort tid efter kunne vi atter slå portene op til vores fem genbrugspladser og tage imod alt det affald, der var opbevaret på matriklerne i lukkeugerne. Det er vi rigtig glade for. Men som statsministeren understreger, er Danmark stadig i en alvorlig situation, hvor samfundssind er vejen tilbage til den hverdag, vi kender. Lad os med to meters afstand stå sammen om at komme igennem denne krise ved fortsat at følge myndighedernes retningslinjer. Også på genbrugspladsen. Borgerne i Skanderborg og Odder har de seneste dage vist, at vi er rigtig godt på vej.

Annonce