Annonce
Udland

Stewardesser i Hongkong kræver masker af frygt for virus

-/Ritzau Scanpix
Stewardesserne er bekymrede for smitterisikoen ved et nyt virus fra Kina, der hidtil har dræbt seks mennesker.

Besætningspersonalet hos flyselskabet Cathay Pacific Airways bør bære ansigtsmasker på alle flyvninger af frygt for at blive smittet med et nyt virus fra Kina.

Sådan lyder et krav fra flyselskabets fagforening for stewardesser onsdag.

Det nye virus, et såkaldt coronavirus, er brudt ud i Kina forud for det kinesiske nytår sidst i januar, hvor millioner af kinesere rejser ud.

Stewardessernes fagforening oplyser, at den har modtaget en "enorm" mængde af e-mails og beskeder fra medlemmer, som er bekymrede for smitterisikoen.

På en enkelt flyvning er stewardesserne eksponeret for flere end 300 passagerer fra mange forskellige steder.

- Alle er bekymrede for den risiko, de løber, hver gang de tager på arbejde, skriver fagforeningen på Facebook tirsdag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Det er på tide, at selskabet tager deres bekymringer alvorligt og tillader kabinepersonalet at bære masker på alle flyvninger.

Indtil videre har Cathay Pacific Airways med base i Hongkong ikke tilladt personalet at bære ansigtsmasker, oplyser fagforeningen. Dog med undtagelse af personale på flyvninger til og fra den kinesiske by Wuhan, hvor virusset menes at stamme fra.

De kinesiske myndigheder har bekræftet flere end 300 tilfælde af virusset i Kina - størstedelen i Wuhan, hvor seks mennesker hidtil er bekræftet døde af virusset.

Virusset har samtidig spredt sig til andre dele af Kina, herunder er der fundet fem tilfælde i hovedstaden, Beijing.

Der er også bekræftet tilfælde af virusset i Thailand, Sydkorea, Japan, Taiwan og USA. I alle tilfælde er der tale om personer, som har været i Wuhan.

I flere lande bliver indrejsende fra Wuhan tjekket for, om de bærer virusset. Det gælder blandt andet i lufthavne i USA, Australien, Thailand, Singapore, Japan og Kina.

Og som det første europæiske land er også Storbritannien tirsdag begyndt at screene flypassagerer. Det skriver avisen Mirror.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Politi advarer om risiko for akvaplaning efter uheld på østjysk motorvej: Det er meget farligt

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Danmark

Kristian Jensen bliver analytiker hos Avisen Danmark: Som ex-minister kan jeg sige tingene mere direkte

Annonce