Annonce
Aarhus

Stiften fik syn for sagen: Håbløst at få frisk luft ind i Olivers klasseværelse

Oliver Knudsen Teinvig, 8. F. på Samsøgades Skole, oplever ofte problemer med udluftning i klasseværelset. Foto: Flemming Krogh
I et læserbrev har skoleelev Oliver Knudsen Teinvig beskrevet, hvordan han døjer med at koncentrere sig i timerne, da der mangler frisk luft i hans klasseværelse på Samsøgades Skole. Læserbrevet er et af de mest læste indslag på stiften.dk i den seneste uge. Nu viser Oliver lokalet frem, hvor de store, østvendte vinduer, som ikke kan eller - i få tilfælde - må åbnes, udgør en del af problemet.

AARHUS: "Alt er godt - indtil jeg træder ind i klasselokalet og med det samme bliver ramt af den tunge mur bestående af parfume, rugbrødsmadder og teenagesved. Sådan starter min morgen hver eneste dag."

Sådan beskrev Oliver Knudsen Teinvig i et læserbrev i Stiften forleden sin hverdag. Det er blevet læst af adskillige tusinde og delt flittigt på de sociale medier. Nu har vi besøgt ham i skolen, hvor han demonstrerer bøvlet med at få frisk luft ind i skoledagen.

Morgendisen er ved at forsvinde en tidlig morgen i midtbyen. Det giver plads til en klar, blå himmel over Samsøgades Skole, hvor Oliver Knudsen Teinvig, elev i 8. F, er mødt frem i skolegården. Med udsigt til endnu en lang skoledag i et lokale på 2. sal, som han deler med sine 22 klassekammerater, trasker vi op ad trapperne til lokalet.

Annonce

Den smukke, røde murstensbygning, der blev grundlagt i 1914, er markant med sine store vinduespartier. Det giver et behageligt, naturligt lys i 8.F' klasselokale, der vender mod øst.

Da vi er tidligt på den, er vi de første i lokalet, som ikke har en tung luft, da vi ankommer. Døren til lokalet står heldigvis åben i forvejen, så vi kan nemt trække vejret i klasseværelset.

De fleste af de 16 vinduer, der udgør to store vinduespartier, har hvide sedler, der fortæller, at de ikke kan eller må åbnes. Enkelte kan åbnes på klem og ét vindue kan åbnes helt. Det kræver dog, at Oliver står op på en høj stol.

Årsagen til, at vinduerne i den nederste række ikke kan åbnes, skyldes, at der er en sikring på, så eleverne ikke risikerer at falde ud i kådhed.

Sikring er på plads

- Det er naturligvis rigtigt med sikring af vinduerne, men det betyder, at man ikke kan lave gennemtræk i lokalet, så vi kan udskifte luften i en pause. Det er også gamle vinduer, så det betyder, at der er flere af dem, som slet ikke kan åbnes, fortæller Oliver Knudsen Teinvig, der er hurtig til at trække én af de høje stole hen til et bestemt vindue i øverste række, som ikke har et skilt.

Det er netop dét vindue, som Oliver og hans klassekammerater plejer at åbne, når de trænger til frisk luft.

- Det er nu ikke så nemt. Det forstår jeg ikke, vi plejer da at kunne åbne det, siger Oliver.

Hvorfor det driller lige i dag, er ikke til at vide. Højere luftfugtighed i de gamle, skæve trærammer? Det kan sikkert have flere forklaringer.

Oliver Knudsen Teinvig må op på en høj stol, hvis han skal åbne et vindue i klasseværelset på Samsøgades Skole. Foto: Flemming Krogh

Oliver giver vinduet et hårdt skub. Endelig åbner det genstridige vindue sig til ud til den friske luft.

Klasselokalet har to døre. Indimellem har man døren i den ene ende til at stå åben i undervisningen, da døren fører ud til en gang, hvor man kan åbne et vindue. Det giver en smule gennemtræk, som kan være uundværligt. Ikke mindst på sommerdage, hvor de store vinduer får varmen på 2. sal til at stige voldsomt.

- Det er bare svært at udlufte lokalet. Om sommeren er det umuligt, når blot et enkelt vindue kan åbnes helt. Her bliver ulideligt varmt. Om vinteren er det også svært, da lokalet ikke kan varmes ordentligt op, hvis vi hele tiden prøver at åbne vinduerne, forklarer Oliver.

I sommerhalvåret er det fristende at trække de tunge, mørke gardiner, der hænger ned langs vinduerne, for, så man slipper for solens opvarmning. Men det løser ikke problemet med udluftningen, da gardinerne bremser den friske luft, der trods alt kan trænge ind gennem vinduerne, som står på klem.

Det er bare svært at udlufte lokalet. Om sommeren er det umuligt, når blot et enkelt vindue kan åbnes helt. Her bliver ulideligt varmt. Om vinteren er det også svært, da lokalet ikke kan varmes ordentligt op, hvis vi hele tiden prøver at åbne vinduerne.

Oliver Knudsen Teinvig. Samsøgades Skole.


Annonce

Måler iltindhold

En hvid boks, der er monteret på væggen over tavlen, måler iltindholdet i lokalet. Den dokumenterer, at det ikke blot er Oliver og hans klassekammerater - der bakker ham op - som er sarte.

- I undervisningen planlægger vores lærere ofte gruppearbejde, hvor halvdelen kan sidde udenfor på gangen ved bordene, som man kan arbejde ved. Det hjælper på luften i lokalet, så man kan koncentrere sig. Det kan måleren aflæse, da den på kort tid viser, at iltindholdet øges, når der er færre elever, forklarer Oliver.

En løsning ligger desværre ikke lige for. Så havde man formentligt gjort det for længe siden. Samsøgades Skole er en smuk og bevaringsværdig bygning, men den er problematisk at anvende, da udluftning er et problem - især for de klasser, som ligger højt oppe i bygningen.

Annonce

Lange udsigter

Og selv om man monterer nye, velfungerende vinduer, vil det formentligt ikke løse alle problemer, da skolen ligger i midtbyen. Åbne vinduer vil - udover at skabe kolde lokaler om vinteren - forårsage støj i klasseværelserne.

Derfor kan det tage lang tid at få løst problemerne, som et moderne udluftningsanlæg kunne være en løsning på, men som kan være en udfordring at etablere i en bygning af ældre dato. Det ved Oliver udmærket, så han forventer ikke at få gavn af sine anstrengelser med at sætte fokus på problemet i den tid, han har tilbage på folkeskolebænken.

- Min lillebror går i 4. klasse på skolen. Jeg håber, at han - og alle de andre elever i de mindre klasser - engang får mulighed for at få undervisning i bedre lokaler, siger Oliver, som kan mærke, at forventningerne stiger i takt med, at han kommer op i de ældre klasser, og i stigende grad skal kunne præstere godt i sin skoledag.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Uro om kulegravning af omstridt psykolog: Sagen står til at blive skrinlagt - men er alle sten vendt i Aarhus?

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

61-årig kvinde død efter hestevognsulykke på Lille Torv

Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Kultur

Så lykkedes det endelig at finde en køber: Skovmøllen solgt og udvider åbningstiden

Aarhus

Politiker slår i bordet: - Træf beslutning om ny jernbane nu. Alt andet er urimeligt over for Solbjerg

For abonnenter

Anmeldelse: Føj for nogle ækle nisser på Netflix

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

Debat

Fysioterapeut ønsker sig sammenhæng i sundhedsvæsnet: Kære politikere, I skal bare gå til opgaven på samme måde som os

Debat

En lærer færdes på en møgbeskidt århusskole: Er der overhovedet en nedre standard for rengøring på byens skoler?

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Byudvikling

Så får midtbyen flere idrætsfaciliteter: Den gamle arkitektskole skal tages i brug

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Aarhus

Dagens corona-tal: Laveste antal smittede i Aarhus i to uger

Annonce