Annonce
Navne

Hæderspris for afsløringen af ulovlighed på Dokk1

Søren Willumsen modtog dette års Erik Schmidts Mindelegat, og stifteren af legatet var skam med til overrækkelsen. Foto: Flemming Krogh
Journalist Søren Willumsen er årets modtager af avisens journalistiske hæderspris, Erik Schmidts Mindelegat, på 30.000 kroner. Han får prisen for sin vedholdende afdækning af kommunens ulovlige udlejning af dele af Dokk1.
Annonce

Selv om en sag er alt andet end sexet og ikke kalder på tusindvis af clicks på nettet, kan den sagtens være væsentlig og vigtig.

Så væsentlig faktisk, at den udløser avisens årlige journalistiske hæderspris, Erik Schmidts Mindelegat på 30.000 kroner.

Og det var lige, hvad der skete, da journalist Søren Willumsen tirsdag, hvor avisens tidligere chefredaktør, Erik Schmidt, ville være fyldt 107 år, blev tildelt mindelegatet for sin utrættelige dækning af Aarhus Kommunes ulovlige udlejning af dele af Dokk1. En sag, der fandt sin afslutning, da kommunen for nylig solgte 8.000 kvadratmeter på øverste etage i Dokk1 til en privat investor for 265 millioner kroner.

Da var der altså også gået seks år, siden Søren Willumsen første gang skrev om, at kommunen bevidst havde bygget Dokk1 for stor med det formål at leje dele af bygningen ud, selv om en kommune ikke må gå på markedet og konkurrere med private erhvervsudlejere.

Søren Willumsens artikler fik gjort Indenrigsministeriet interesseret i sagen, og ministeriet gav kommunen påbud om at sælge de overskydende kvadratmeter. Det havde kommunen ikke ligefrem travlt med, men Søren Willumsen fortsatte med at skrive om sagen, så det hele endte med, at byrådet måtte sælge de ulovlige kvadratmeter.

- Det er en svær sag, fordi ingen personer rigtigt bliver ramt. Den er svær at gøre interessant, fordi den er vanskelig at sætte personer på. Men den er væsentlig, for den flytter noget. Fordi byråd og kommunen finder ud af, at de ikke bare kan gøre, som det passer dem, sagde formanden for legatkomitéen, journalist Hans Petersen, i sin overrækkelsestale.

Og han fortsatte:

- Avisen er byens vagthund, den fjerde statsmagt, som nogen så smukt kalder det. Politikere og embedsmænd kan ikke bare gøre, som det passer dem, og denne sag må få dem til at tænke sig om en ekstra gang, inden de begiver sig ud i tilsvarende beslutninger en anden gang.

I alt var der 10 indstillinger til, hvem blandt avisens redaktionelle medarbejdere, der skulle have mindelegatet, som i år blev uddelt for 36. gang, og som også i år er sponseret af Aarhuus Stiftstidendes Fond. Opløbet var tæt, men i sidste ende faldt valget på Søren Willumsen for den grundige, vedholdende og væsentlige afdækning af kommunens ulovlige udlejning af dele af Dokk1.

Erik Schmidts Mindelegat

Erik Schmidts Mindelegat er opkaldt efter Århus Stiftstidendes tidligere ejer og ansvarshavende chefredaktør.

Legatet er uddelt hvert år uafbrudt siden 1983. Det tildeles én eller flere redaktionelle medarbejdere, der i det forløbne år har vist et bemærkelsesværdigt initiativ til gavn for bladet, eller som ved sin/deres indsats har styrket Århus Stiftstidende som debatskabende forum.

Legatet bliver normalt uddelt 3. december, som er Erik Schmidts fødselsdag.

Aarhuus Stiftstidendes Fond leverer et betydeligt pengebeløb, som følger med hæderen.

Flere medarbejdere har modtaget legatet to eller flere gange.

Søren Willumsen var kendeligt overrasket, da han af chefredaktør Jan Schouby modtog Erik Schmidts Mindelegat. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Aarhus

De unge tager mundbindene til sig

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Krav om mundbind bliver indført i offentlig transport i Aarhus  

Debat

Zoo som p-plads

Aarhus

Corona-smitten med ny voldsom stigning i Aarhus: Højeste antal smittede på et døgn

Aarhus For abonnenter

Kampen mod corona er et kapløb med tiden:  - Vi har ikke sovet i timen i arbejdet med at teste

Annonce