Annonce
Aarhus

Stiften ikke imponeret over el-tog til Randers: Planen synes  noget fantastisk

Århus Stiftstidende var særdeles skeptisk overfor planen om at anlægge en elektrisk jernbane mellem Aarhus og Randers. Hvis planen glippede, rådede avisen initiativtagerne til at satse på en "automobilrute" i stedet. Planen glippede, og det endte faktisk med en busrute. Her kører Aarhus-Mejlby bussen i snevejr 3. december 1941. Foto: Århus Stiftstidendes Arkiv
Århus Stiftstidende var noget skeptisk over for planen om en el-bane mellem Aarhus og Randers, men satte dog nyheden på forsiden.

AARHUS: I det 19. århundredes begyndelse lagde vi på Århus Stiftstidende ofte en vis skepsis for dagen, når nye initiativer trængte sig på. For eksempel hadede vi jazz af et godt hjerte.

Det var også med en god portion skepsis, at vi lørdag 14 maj 1904 bragte nyheden om, at ”godt en snes mænd” på Spørring Kro havde holdt et møde, hvor de drøftede ”spørgsmålet om anlæg af en elektrisk bane fra Aarhus til Randers”.

Under overskriften ”En ”elektrisk” mellem Aarhus og Randers” skrev vi blandt andet:

Annonce

Ret tvivlsomt

”Planen synes ved første øjekast noget fantastisk, og det turde være ret tvivlsomt, om der kan findes et firma, som vil anlægge banen på egen regning og risiko, når de pågældende kommuner faar den ønskede koncession, hvis de faar den. For beboerne vil ikke betale noget derfor, højst give jorden til anlægget."

"Rent hen i vejret er planen om at føre sporet ud over Ødum til Rud, såfremt det ikke straks føres igennem til Randers. Intet menneske på den anden side Ødum-Astrup tænker nogensinde på at tage til Aarhus, så det stykke bane er dødfødt. Noget helt andet bliver det selvfølgeligt, om banen føres helt igennem."

"Men kan beboerne faa koncession og de kan faa et firma til at anlægge banen, kan Aarhus selvfølgelig kun hilse planen med glæde og ønske den fuldført."

"Skulde det imidlertid vise sig, at det ikke bliver til noget med en elektrisk sporvej, bør befolkningen dog ikke derfor straks lægge hænderne i skødet, men derimod se at faa en automobilrute aabnet mellem Aarhus og Randers. Naar der løb 3-4 automobil-omnibusser dagligt til persontransport i hver retning og et par fragtautomobiler daglig, så vilde disse sikkert i lang tid kunne besørge den fornødne trafik. De kan drives billigt, og til dem fordres der hverken skinneanlæg eller kraftstationer. Det er også hævet over enhver tvivl, at man temmelig let kan finde et firma, som er villigt til at anstille et forsøg på denne rute med disse fremtidens køretøjer."

"Altsaa, kan man ikke faa den elektriske, så bør man prøve med automobilerne. Men ellers ønsker vi udvalget alt muligt held med den elektriske.”

Annonce

Tog eller bus -det er stadig spørgsmålet

116 år senere er Aarhus Kommune i gang med at planlægge Aarhus Letbane anden etape, og minsandten om ikke avisens gamle forslag om at benytte ”automobiler” i stedet for tog igen er dukket op. For mens nogle politikere sværger til skinner og tog som på etape et, er der andre, der hepper på busser – de såkaldte Bus Rapid Transit.

For ”de kan drives billigt, og til dem fordres der hverken skinneanlæg eller kraftstationer”.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ramt af Parkinson: Marianne og Peter bokser for at forlænge livskvaliteten

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Pernilles livsdrøm forsvandt: Nu har hun fundet melodien i det skønneste, lille byhus i Ebeltoft

Byudvikling For abonnenter

Beboerprotester hjalp: Fem lokalområder skal alligevel ikke have nye parcelhuse

Aarhus

Ville være endt som asfalt: Stine laver møbler af overskudsmarmor fra stenproduktionen

Alarm 112

Voldsom brand i villa: Overetagen er helt væk

Alarm 112

Fodgænger ramt af bil i område med stort biltræf

Aarhus For abonnenter

Fra rundkørsel til cafétorv: Filmfotograf fra Frederiksbjerg vil skabe sydlandsk stemning på central kirkeplads

Debat

Stiften mener: Bliv ved med at drømme om forandring og fornyelse i Aarhus

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Se dig godt for: Elbilsejere risikerer p-bøde, når de vil parkere gratis i Aarhus

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Sport

Deja-vu for Skanderborg Aarhus: Fem mål til forskel i Silkeborg

Aarhus For abonnenter

Pludselig en dag startede Banedanmark den store motorsav:  - Nu er det som at have et tog kørende i baghaven

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Annonce