Annonce
Aarhus

Stiften-journalist vinder fornem pris og 100.000 kroner

Morten Svith modtog tirsdag aften Spadestiksprisen 2018 ved en konference op Hotel Koldingfjord. Med prisen følger 100.000 kroner, som deles mellem Morten Svith og Århus Stiftstidende. Foto: Morten Ravn

Blandt tre finalister modtog Århus Stiftstidendes journalist Morten Svith tirsdag aften Spadestiksprisen 2018 sammen med 100.000 kroner for sin artikelserie om Skandalechefen.

AARHUS: Tirsdag aften vandt Århus Stiftstidendes journalist Morten Svith Spadestiksprisen 2018.

Morten Svith vandt prisen for sin serie om Skandalechefen, som tog over et år at researche og stykke sammen.

- Jeg er overvældet, rigtig, rigtig stolt. Det har været en hård konkurrence med de to andre nominerede. Det er et fantastisk skulderklap til min lille avis, der er dansk dagspresses smertensbarn. Jeg ved, at min chefredaktør også glæder sig. Hvis han ikke havde været i Thailand, ville han have været her, sagde Morten Svith.

- Tak til kolleger, som jeg har været fraværende overfor - tak til min chefer, og tak til de mennesker, som gav historien. Uden dem var det aldrig blevet til noget. Nu bliver jeg rørt, så jeg må hellere holde.

Annonce

Morten Svith


  • Morten Svith er 62 år og bosiddende på Frederiksbjerg i Aarhus med hustruen Gerd Schou-Hansen.
  • Han er født i Ribe men tog i 1977 til Aarhus for at læse på universitet. Her tog han hovedfag i historie og siden pædagogikum på Horsens Statsskole.
  • Senere fandt han ud af, at han ville være journalist og dimitterede i 1990 fra Danmarks Journalisthøjskole.
  • Efter halvandet år på Morsø Folkeblad vendte han tilbage til sit praktiksted, Århus Stiftstidende, hvor han har arbejdet som journalist lige siden. 26 år er det blevet til.
  • De første år på Århus Stiftstidende arbejdede Morten Svith på avisens redaktion i Skanderborg. I 2000 skiftede han til hovedredaktionen i Aarhus.
  • Morten Svith er desuden tillidsmand på Århus Stiftstidende.
Foto: Jens W. Møller

Skandalen rullede fra oktober 2016. Med rubrikken "Kommunal topchef i betændt sag om sponsorater" satte Morten Svith en lavine af afsløringer i gang.

Artikelserien førte til fyring og politianmeldelse af den daværende chef for Natur og Vejservice, Claus Pedersen. Senere kostede afsløringerne også jobbet for den daværende direktør i Teknik og Miljø, Erik Jespersen og den daværende chef for Center for Miljø og Energi, Claus Nickelsen.

Med prisen følger 100.000 kroner. Spadestikprisen er dermed Danmarks største pris for kritisk undersøgende journalistik.

Morten Svith kan dog ikke sætte samtlige 100.000 kroner ind på sin private bankbog. Prisen er delt i to, så journalisten får 50.000 kroner, mens det medie, hvor journalisten har udført det prisvindende projekt også får 50.000 kroner. De øremærkes til, at mediet gennemfører mere kritisk undersøgende kvalitetsjournalistik.

- Jeg ved, Jan Schouby vil bruge pengene på, at vi kan lave mere undersøgende og god journalistik, sagde Morten Svith.

Også formanden for komiteen for Spadestiksprisen, Peter Graae, nævnte i sin begrundelse de mange penge:

- Vi har et håb om, at medier i fremtiden vil sætte flere penge af til undersøgende journalistik. Det er mentalt hårdt krævende for den enkelte journalist. Morten Svith har efterprøvet myndighedernes etik.

De to andre nominerede til Spadestikprisen 2018 var Thomas Gregersen fra Fyens Stiftstidende og Mads Thyrsted, Daniel Jørgensen, Tore Bønke Jeppesen, Jonas Ancher Nyeng og Lars Krejberg fra Fyens Stiftstidende. Thomas Gregersen havde skrevet om drikkevandsforgiftning på Nordfyn, mens de øvrige journalister fra Fyens Stiftstidende havde skrevet om ambulanceberedskabet i Region Syddanmark, hvor Bios i efteråret 2015 overtog driften.

Uddelingen af Spadestiksprisen 2018 fandt sted på Hotel Koldingfjord.

Morten Svith. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Gå - lad Aarhus bliver Danmarks gå-by nr. 1

Bølgerne går højt omkring byudviklingen i Aarhus, og denne avis har sammen med FO netop afholdt et offentligt møde derom på rådhuset. Der var mødt omkring 500 op til mødet (om det er mange i en by med 300.000 indbyggere, skal jeg ikke kunne sige), og det har allerede forårsaget et par læserbreve. I dag (21. ds.) et af Svend Carstensen, der anbefaler at bygge boliger i midtbyen uden parkeringspladser. Man må så købe sig til en parkeringsplads eller/og cykle. Begge synspunkter – boliger uden parkeringspladser og at cykle – var fremme på mødet. Det at cykle blev fremhævet igen og igen og bliver det i øvrigt meget ofte alle steder. Og det er helt sikkert også sundt og ikke miljøbelastende. Men hvorfor er der aldrig én, der nævner, at man kan gå. Det er da helt uden mekanisk hjælpemiddel af nogen art og lever på den måde fuldstændig op til ønskerne om at nedsætte køb af al industrielt fremstillet. At vi så ikke når målet (i fht. CO2-udledning, red.) alligevel, er noget helt andet. Der skal globale krav om indskrænkninger på flyrejser, al godstrafik over på bane, og næste bilkøb skal være en el- eller hybridbil. Men det at gå er dejligt, sundt, og du ser og oplever meget mere, end hvis du sidder i egen bil eller i et offentligt transportmiddel. Selv bor jeg på Langenæs og bruger aldrig bilen, hvis jeg skal ind til midtbyen. Det tager et kvarter til tyve minutter, så er du ved banegården eller rådhuset, og fem minutter mere, så er du ved domkirken. GÅ-GÅ-GÅ. Lad Aarhus bliver Danmarks gå-by nr. 1, og lad København, som vi alligevel ikke kan nå, forblive Danmarks cykelby nr. 1.

Annonce