Annonce
Aarhus

Stiften tester fedtfrysning: Mormorarmene krøb med et par centimeter

En tur i frysemaskinen niver og napper - men det går over. Nygart oplever gode resultater med behandlingen, som Århus Stiftstidende har testet.

En af de store nyheder indenfor skønhedsbranchen er fedtfrysning. Man nedkøler med en maskine fedtvævet til -10 grader i en times tid og i løbet af to-tre måneder bliver fedtcellerne nedbrudt, og det svinder 20-25 procent.
Hud, muskler, blodkar og nerver påvirkes ikke af behandlingen. Den bruges til genstridige fedtdepoter som dansehåndtag, inderlår, dobbelthager og topmaver. Områder som kan være håbløse at komme af med.
Det lyder næsten for godt til at være sandt, så avisen har set nærmere på frysning af fedt.
Annonce
I Aarhus tilbyder privathospitalet Nygart behandlingen, som hedder Zeltio Coolsculpting - fedtfrysning uden kirurgi. Man kan læse, slappe af eller arbejde på sin pc under behandlingen, skriver de. Man skal være normalvægtig eller let overvægtig for at kunne få den. Og det kræver en konsultation at blive vurderet og informeret, så man har realistiske forventninger.
Konsultationen er gratis. Den foretager sygeplejerske Helle Boisen, der har årelang erfaring indenfor skønhedsbehandlinger og som er en meget behagelig og troværdig jyde med en jordbunden holdning til livet og skønhed.
Århus Stiftstidende møder Helle Boisen, og hun ser på de mormor-arme, der sidder på den 52-årige udsendte. Der er fedtvæv nok at putte i coolsculpturing-maskinen, og Helle Boisen mener, at en behandling er relevant. Hun tager før-billeder på et nøje afmålt sted, så hun senere kan tage efter-billeder på præcis samme måde, så de bliver sammenlignelige, og jeg får en tid. Vi afsætter godt to timer - en til hver arm.

Som en støvsuger

Selve behandlingen foregår i en behagelig form for lænestol. Den sidder jeg i, mens kølemaskinen sættes på. Den er nærmest en firkantet plastikkasse, som er koblet på en maskine. Mine mormor-deller kommer ned i kassen, der har en form for undertryk, så det føles som om, jeg nu sidder fast i en meget stor støvsuger.
Nedkølingen begynder. Det føles som om nogle meget store fingre napper mig og holder rigtig godt fast. Resten af kroppen bliver kuldskær, og jeg småfryser, men jeg bliver pakket godt ind i tæpper og sidder behageligt med puder under armen. Jeg får med hjælp arrangeret mig, så jeg kan arbejde på min lille, medbragte pc, mens en time går. Til sidst småsover min arm. Resten af mig har det godt.
Da maskinen stopper nedkølingen, og »kassen« skal af, gør det ondt. Og min underarm har fået facon som en kæmpe is-terning. Den er helt firkantet og rød. Her er det så et afgørende øjeblik i behandlingen begynder: Helle Boisen masserer det nedkølede væv. Det gør ret ondt. Men det varer kun et par minutter, så er sygeplejersken tilfreds. Og armen har igen sin normale facon. Jeg er følelsesløs og meget kold, der hvor maskinen har siddet.
Vi fortsætter straks med næste arm, og det er faktisk lidt psykisk hårdt, fordi den første stadig gør lidt ondt, og jeg er lidt underlig tilpas.
Heldigvis ringer min telefon, og jeg fordyber mig i en samtale, der varer otte minutter. Da den er slut, og min krop får min fulde opmærksomhed, er jeg godt tilpas. Første arm er fuldstændig bedøvet på undersiden men generer ikke. Og den anden kører jeg på rutinen. En kop varm kaffe gør det næsten hyggeligt.
Annonce

Midlertidigt følelsesløs

Det gør også ondt at få køle-kassen af arm nummer to, men ikke længe. Kort efter at den firkantede underarm er masseret i facon, er den lige så følelsesløs som den første. Det er underligt men ikke ubehageligt.
I dagene derefter er mine arme fortsat følelsesløse, men det aftager. Først meget hurtigt og siden ganske langsomt. Der går lidt mere end tre måneder, før jeg har den fulde føleevne tilbage. Helle Boisen fortæller, at netop underarmene bliver mest følelsesløse, og at jeg reagerer mere end de fleste.
Jeg mærker i øvrigt ikke noget til fedtfrysningen i dagene og ugerne efter behandlingen.
Da der er gået otte uger, er jeg forbi Nygart. Helle Boisen måler mine overarme til henholdsvis 29 og 27 centimeter i omfang. De var før frysningen 30,5 og 28 centimeter. Seks uger senere måler hun dem til 27 og 26 centimeter.
Jeg kan ikke mærke den store forskel, og jeg kan stadig vinke med den delle, der er på mine underarme, når jeg løfter dem. Men ingen har nogensinde lovet mig, at de ville forsvinde fuldstændigt og at jeg ville få tændstik-arme, så resultatet svarer til det, jeg er stillet i udsigt, cirka 25 procent af det fedt, der blev frosset, er væk.
Det overrasker mig, for jeg hører til i kategorien: Svær at ændre facon på. Jeg har blandt andet før prøvet en laser-slanke-behandling, der ikke fik mig til at svinde en eneste millimeter. Så der vil sikkert være andre, som får en større effekt af frysningen end mig.
Jeg har talt med andre, der har fået gode og tilfredsstillende resultater ud af fedtfrysningen, så jeg er overbevist om, at det faktisk har en effekt.
Det koster 9.000 kroner at få frosset to mormor-arme. Det må siges at være en post på budgettet, men det må være op til den enkelte, om man er for 9.000 kroner glad for at slippe for genstridigt fedt.
På klinikken møder Helle Boisen klienter, der er lykkelige for at vinde kampen over de stædige fedtdepoter, som kan være arvelige og uden harmoni med resten af kroppen.
Annonce

FAKTA - FEDTFRYSNING

Fedtfrysningen er udviklet af læger og fedmeforskere fra det anerkendte Harvard Universitet i USA i samarbejde med læger på Massachusetts General Hospital.
Metoden blev godkendt af de amerikanske sundheds-myndigheder efter et års afprøvning i 2010 og har været populær i USA lige siden.
Zeltiq Cool-sculptingmaskinen ødelægger fedtcellerne, som kroppen selv skaffer sig af med på naturlig vis - via lever og nyrer. Fedtcellerne nedfryses til -10 grader, og den ekstremt lave temperatur dræber fedtcellerne uden at påvirke hverken hud, nerver eller muskler.
Zeltiq Coolsculpting er det eneste system med sikkerhed for, at der ikke kan opstå forfrysninger eller skader.
Annonce
Aarhus For abonnenter

Mennesker med magt: Her er Bente Byudvikling

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

10 millioner for nyt letbanestop til badegæster og skovture: Politikerne er positive, men fagfolk er ikke om bord

Aarhus For abonnenter

Ny rådmand varsler flere slanke højhuse: Fortætning er ikke et skældsord - det kan være godt for byen

Erhverv

Aarhus Havn eksploderer i vækst: Omsætning fordoblet på 5 år

Alarm 112

Kemikalie-udslip gav storalarm: Otte ansatte på fabrik kørt på sygehus

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Erhverv For abonnenter

Stadil gør klar til, at børnene overtager Hummel: Multinationalt Aarhusbaseret milliardfirma skifter hænder

Navne

Kræfterne slap op for hofjægermesteren fra Estruplund: Et begivenhedsrigt liv er slut

Aarhus

Skoleleder rystet over at tiltalt med planer om skoleskyderi havde Tilst Skole i kikkerten

Enkelte ansatte er blevet fyret efter krav om coronapas på job

AGF

Genforenet med familien efter to år alene i Aarhus: Zach Duncan tror endelig på, at han kan tage et par store kænguruspring for AGF

Aarhus For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 20-11

Aarhus

Politikerne ønsker LGBT+ politik i Aarhus: Skal svømmehallen have tre omklædningsrum, og skal rådhuset flage med regnbueflag?

Annonce