Annonce
Aarhus

Stiften tester ny supercykelsti: Den er lige til at blive glad i låget af

På mandag åbner supercykelstien mellem Lisbjerg og Skejby officielt. Avisen sadlede fredag to jernheste og drog på testtur.

AARHUS: En sommerdag i 2016 ville jeg efter arbejde cykle fra Århus Stiftstidende på Banegårdspladsen til Grejbiksen i Trige for at hente en ny fluestang.

Først en halv time før butikkens lukketid kunne jeg holde fyraften. Situationen var kritisk. Men tanken om den nye fluestang gav ekstra kræfter, og jeg røg op ad Langelandsgade i højt gear og havde på det tidspunkt håb om at nå forretningen i tide.

Men ak. Ved Skejby røg jeg ind i et så kuperet terræn, at der kom syre i benene, og et stykke fra Trige måtte jeg opgive. Klokken var to minutter i lukketid.

Her kunne jeg fortælle, at jeg siden fik hentet fluestangen, men mit primære ærinde i dag er at oplyse, at på mandag er der officiel åbning af en supercykelsti netop på den strækning, som slog mig ud den sommerdag: Mellem Lisbjerg og Skejby.

Fredag tog avisen ud for at teste stien inden den officielle åbning, og lad det være sagt med det samme: Supercykelstien, som på en stor del af ruten kører langs letbanens skinner, er lige til at blive glad af.

Vi begyndte turen ved det nye Parker og Rejs-anlæg ved Klokhøjen i Lisbjerg. I den runde bygning til højre i billedet kan man gratis parkere sin cykel i et aflåst cykelskur. Foto: Axel Schütt
Bakkerne på den nye supercykelsti er så beskedne, at Margeret Skelmose fra Lisbjerg lader sin elcykel stå og i stedet sadler sin almindelige jernhest for at nå på job i Skejby. Foto: Flemming Krogh

Stiv modvind

Jo, der er bakker på ruten. Men slet ikke sammenlignet med før. Når testholdet alligevel kun tildeler ruten fem cykelhjul - i stedet for stjerner - skyldes det en enkelt mangel. Den kommer vi tilbage til.

Mens ruten mellem Skejby og Trige tidligere ikke alene var kuperet i svær grad, foregik turen også klos op ad tæt biltrafik. Med den nye sti er det anderledes. Vi observerede ingen biltrafik i nærheden. Kun letbanen kom med mellemrum hvislende forbi.

Det var en anderledes - god - oplevelse.

Vi begyndte turen ved det nye Parkér & Rejs-anlæg ved Klokhøjen i Lisbjerg. Anlægget skal gøre det nemmere for bilister at parkere bilen og tage enten cyklen eller Letbanen ind til byen. På Parkér og Rejs-anlægget kan man gratis parkere sin cykel i et aflåst cykelskur.

Derefter gik det i stiv modvind ind mod Skejby. Undervejs stoppede vi og snakkede med andre cyklister, som også har taget supercykelstien i brug før den officielle startdato.

Den nye sti er også god at gå på, fortalte Heidi Vissing fra Skejby. Hun har lidt vrøvl med knæene, så det kniber med at løbe og cykle. Dagligt bliver det gerne til 10 km på gåben. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Ingen forhindringer

Tilfredsheden var stor. Eksempelvis hos Margeret Skelmose, som kom cyklende fra hjemmet i Lisbjerg. Hun var på vej mod sin arbejdsplads, IBM, i Skejby.

Tidligere boede hun i Midtbyen, og dengang kørte hun på elcykel for at komme op ad bakkerne, når hun skulle på job.

- Elcyklen lader jeg stå nu. Her er der ikke så mange bakker, og man skal jo også have noget motion, forklarede hun.

Jo, jo. Vi trampede videre, og det mest bemærkelsesværdige var, at vi ikke stødte på forhindringer af nogen art. Ingen parkerede biler, ingen huller, kun to brede cykelspor.

Den nye etape er cirka fire kilometer lang, og da vi nåede enden, gik det i rask tråd hjemad i medvinden. Det er den også god til, den nye sti - at cykle stærkt.

Annonce

Plant træer

Men tilbage til uddelingen af cykelhjul. Hvorfor kun fem cykelhjul?

Kan det være fordi cykelstien stadig mangler ny belægning på broerne over Egådalen samt afmærkning enkelte steder? Næ, så små sko går vi ikke i. Manglerne vil blive udbedret i løbet af efteråret 2018, lover Aarhus Kommune. Nå ja, så kunne det også trække fra, at den lovede belysning endnu ikke er klar. Det sker først i 2019.

Næ, det eneste rigtige problem, testholdet stødte på, var Stormen Knud, som vi fik et svirp af på udturen. Vinden samlede vældige kræfter på de bare marker langs med letbanen, og den slags er ikke så rart for cyklister uden elkraft.

Så her skal der lyde en bøn: Plant træer, masser af træer langs cykelstien. Lige som ved Brabrandstien.

Når de har fæstet rod, er vi klar med seks cykelhjul.

Ikke mindst fordi en ny fluestang til den tid vil kunne hentes i en ruf.

Jamen, der er da til at blive glad i låget af.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiftens analyse: Det er ikke mange AGF-spillere, der kan se sig selv i spejlet - holdet skal finde en decideret måltyv, hvis de vil tilbage til den sjove ende af tabellen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Aarhus For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Aarhus

Region Midtjylland lukker en række teststeder: Her kan du stadig blive testet for corona

Aarhus For abonnenter

Rådmand afviste fællesråds repræsentant til møde om havneudvidelse: Det beklager han nu

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Aarhus

Køreplanen er klar: Letbanen skruer op for trafikken

Aarhus For abonnenter

Fra Napoleons generaler til Jægergårdsgade: På Klassisk 65 er de danmarksmestre i at sable champagne

Debat

Tvivlsom donation på Frederiks Plads: Det manglede da bare, at man sagde nej tak

Debat

Når ældre mænd kræver, at kvinder tier: Personligt siger jeg tusind tak til dem, der klager over striptease

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Alarm 112

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Annonce