Annonce
Aarhus

Stiftens 11 forslag: Det skal du se i Aarhus

Vi har samlet 11 forslag til gæster udenbys fra, som mangler noget at opleve på ferien i Aarhus.

AARHUS: De fleste artikler, som vi laver her på Århus Stiftstidende, er målrettet århusianerne. Men ikke den her. For forleden opstod en idé på redaktionen: Alle andre, fra New York Times til Lonely Planet har lavet guides til, hvad man skal se i Aarhus. Men ved vi - den lokale avis - ikke det bedre end de der udenbys typer? Jo, vi gør da så.

Derfor har vi samlet en liste med elleve ting, som du skal opleve på din ferie i Aarhus - og som du måske ikke er stødt på i guidebøgerne og på top ti-listerne. Og til de århusianere, der får sig forvildet ind i artiklen alligevel: kom meget gerne med bud på skjulte perler i og omkring Aarhus, som turister i byen skal besøge.

En by på hovedet på Dokk1

Foto: Flemming Krogh

Dokk1 er i sig selv et besøg værd. Der er bøger, der er legeplads og legerum og så ligger det med flot udsigt over Aarhus Havn. Nåja, og så kan du få en robot til at parkere din bil.

Og når den har gjort det, så kan du kigge op og se en af de små ting, som Dokk1 gemmer på: kunstværket Magic Mushrooms. Det er en imaginær storby, som er blevet vendt på hovedet, og som er lavet i skalaen 1:100. Nogle af modellerne er to meter høje, og det er sjovt at stå og kigge på de mange bygninger og finde på små historier om, hvad der sker i byen.

Dokk1, Hack Kampmanns Plads 2, 8000 Aarhus C

Trøjborg

Foto: Michael Svenningsen

Tager man til København, så har man også hørt om alle de forskellige bro-kvarterer, som har hver deres stemning. Helt sådan er Aarhus ikke opbygget - og så alligevel.

For lidt nord for midtbyen ligger Trøjborg, som er en lille by i byen. Her er både cafeer, restauranter, butikker og en biograf, og så ligger den århusianske bydel lige op ad Riis Skov. Skoven er oplagt til en løbetur eller en gåtur, og sådan en tur kan med fordel slutte ved vandet - der er nemlig direkte adgang til stranden Den Permanente.

Start på Tordenskjoldsgade, 8200 Aarhus N

Den Uendelige Bro og Dyrehaven

Foto: Jens Thaysen

Nu vi er ved vandet, så har Aarhus jo en gevaldig kystlinje. Og ud for den lidt mere sydlige del af den ligger Den Uendelige Bro.

Broen blev til som en del af Sculpture by the Sea i 2015, hvor forskellige kunstværker blev udstillet langs vandet. Senere fik den mere permanent plads foran Varna-palæet, som troner i baggrunden. Den runde bro og udsigten fra den er et besøg værd, især hvis solen skinner over Aarhus-bugten. Og er man til flere naturoplevelser, så kan man gå få meter længere op ad vejen, hvor rådyrene græsser rundt i Marselisborg Dyrehave.

Den Uendelige Bro, Ørneredevej 3, 8000 Aarhus C

Væksthusene

Foto: Jens Thaysen

De er rigtig populære blandt århusianerne, men udenfor Aarhus er det ikke en af de ting, som de fleste tænker på, når de tænker på Smilets By.

Det er Væksthusene ved Botanisk Have, som vi taler om, og her kan du gå på opdagelse mellem planterne, besøge den store kuppel eller tage et spil backgammon i cafeen. Uanset hvad, så er Væksthusene et sikkert bud på en eftermiddagsudflugt for hele familien.

Væksthusene, Peter Holms Vej, 8000 Aarhus.

Torvet på Ingerslev

Foto: Kim Haugaard

Normalt forbinder man nok frugt- og grøntmarkeder med små, søvnige byer ved Middelhavet. Men helt så langt behøver man ikke at tage.

Midt i Aarhus, på Ingerslev Boulevard, er der nemlig hver onsdag og lørdag marked, hvor man kan købe frugt, grønt, blomster, ost og alt, hvad et madglad hjerte ellers måtte begære. Derudover er der mange søndage henover sommeren kræmmermarked, hvor private sælger ud af blandt andet tøj og legetøj fra gemmerne derhjemme. Listen over dem kan du se her.

Ingerslevs Boulevard, 8000 Aarhus C

Uniparken

Foto: Jens Thaysen

Universitetets gule bygninger fra 1928 holder øje med Universitetsparken, som er en grøn plet lige udenfor bymidten.

Parken er rammen om den traditionsrige kapsejlads i maj, men til hverdag er her fredeligt og derfor er den det oplagte sted til en stille og rolig gåtur. Derudover ligger der også flere museer, blandt andet Naturhistorisk Museum, Steno Museet og Antikmuseet, som er et besøg værd. Skulle frokostsulten eller kaffetørsten melde sig, så er kantinen på Det Kongelige Bibliotek i toppen af parken åben indtil 17.30.

Aarhus Universitetspark, Ole Worms Allé 8, 8000 Aarhus C

Mindeparken

Foto: Axel Schütt

Lidt syd for byen ligger en anden af Aarhus' parker - Mindeparken.

Parken har fået navnet, fordi der midt i den ligger et mindesmærke for ofrene for første verdenskrig. Det runde monument er et besøg værd, hvis man er i det tankefulde hjørne, men parken har meget andet at byde på. Her er udsigt til Aarhus-bugten, legeplads, et lille ishus og ikke mindst en masse træer og en kæmpestor græsplæne. Som toppen af kransekagen, så troner Marselisborg Slot, hvor man på en god dag kan få et glimt af dronningen - her holder hun nemlig sommerferie.

Mindeparken, Kongevejen 100, 8000 Aarhus C

Kør en tur med letbanen

Foto: Henning Bagger/Scanpix

Den har været meget omtalt - og udskældt - den kære letbane.

Men for det meste kører den altså fortrinligt, og den er faktisk en glimrende måde at se Aarhus på - ikke mindst på turen langs med havnen. Og så kan man støde på Jørgen Leths stemme i nogle af togene, han har nemlig indtalt flere af stationerne.

Start på Aarhus H og kør mod Skejby, Banegårdspladsen 1, 8000 Aarhus C

Latinerkvarteret

Foto: Axel Schütt

Trækker det i dankortet, og behøver shoppeturen ikke nødvendigvis at gå i H&M eller Bestseller, så er Aarhus' latinerkvarter et godt bud på en shoppetur.

De brostensbelagte gader og mange små specialbutikker sørger for en unik shoppingoplevelse, og hvis du skulle blive sulten eller tørstig undervejs, så er der cafeer og restauranter på stribe, som kan hjælpe dig med både tørst og sult.

Start på Storetorv og drej derefter ned ad Badstuegade. Begge i 8000 Aarhus C.

Havnens Perle

Foto: Kim Haugaard

Hvis der ikke nødvendigvis skal være Michelin-stjerner på din aftensmad, så ligger der en perle midt i byggerodet på havnen. Havnens Perle hedder den helt specifikt, og hvis du synes at du har hørt navnet før, så er det sikkert i forbindelse med konkurrencen om at blive Årets Bøfsandwich.

Burgeren med den brune sovs er efterhånden legendarisk, og skulle den ikke være nok, så er der også Görlitzeren, som udover den brune sovs også byder på bearnaise. Men derudover er der alle de klassiske grillretter, og bagefter kan du jo passende brænde kalorierne af igen med en gåtur ud på Aarhus Ø eller til lystbådehavnen, som ligger lige ved siden af.

Havnens Perle, Dagmar Petersens Gade 10, 8000 Aarhus

Lys under Ringgadebroen

Foto: Kim Haugaard

Når solen går ned og mørket tager over, så bliver lyset tændt på broen, der fører Ringgaden henover togskinnerne. Den kan ses fra store dele af Midtbyen, blandt andet hvis man går ud på Frederiks Allé og kigger ud fra dens bro, men det allerbedste sted er, hvis man finder frem til Godsbanen og Institut for (X), som ligger bagved.

Her kan man se de store hvælvinger under broen blive lyst op i alle regnbuens farver, inden dynen kalder, og det er en god måde at slutte dagen i Aarhus af på.

Institut for (X), Skovgaardsgade 5C, 8000 Aarhus

Annonce
Aarhus For abonnenter

Tag bare hunden med selv om det er farligt: Minister afviser hundeforbud ved kvæg i nationalparkerne

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nu sker der noget: Kameraer i dødskryds på vej

Aarhus For abonnenter

Naboer om støj fra Botanisk Have: Nye regler blev brudt i weekenden

Aarhus

Frygter du den? Da Jerntæppet faldt, drog ulvene mod Jylland

Aarhus

Efter påkørsel af politibetjent: Sådan vil kommunen bremse vanvidskørsel på Silkeborgvej

Aarhus For abonnenter

Et hus, vi er stolte af. Nej! En voldtægt af byens skyline: Danmarks højeste skyskraber vedtaget efter ilter debat

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Navne

50 år: Arbejdshest repræsenterede Danmark ved fem slutrunder

Aarhus

Århusianske bilister bumpede afsted: Tankstation i kæmpebrøler

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Kultur

Største koncert-satsning i flere år: Sir Elton siger farvel i Horsens

Danmark For abonnenter

Efter 15 år i søgelyset: Berygtet omskæringslæge er sat ud af spil

Aarhus

Farvel til mundbindet: Halvanden uge efter er corona-tallene stadig i bund

Annonce