Annonce
Navne

Stifter af designkoncern er død: Benny Frandsen gjorde sine designdrømme til virkelighed

Benny Frandsen var syg i knap seks år og døde i hjemmet i Skanderborg med familien omkring sig. Billedet viser hans lune og hans glimt i øjet, som vi husker ham for, siger hustruen, Inge. Foto: Frandsen Group
Benny Frandsen, Skanderborg, som stiftede designkoncernen Frandsen Group, der primært sælger lamper, er død som 80-årig. Vennen Stig Andersen, Charlottenlund, tidligere Skanderborg, har skrevet mindeord om ham.

Mindeord: Stig Andersen, Charlottenlund, har skrevet følgende om sin ven Benny Frandsen, Skanderborg:

Manden bag en af de senere årtiers internationale danske designsucceser, stifteren af designkoncernen Frandsen Group, Benny Frandsen, Skanderborg, er død. Han blev 80 år.

I mere end 50 år var ingeniør-uddannede Benny Frandsen toneangivende indenfor dansk belysningsdesign. Hans ungdomsdrøm var at etablere sig som en anerkendt, international designer, og de første årtier efter starten af Frandsen Belysning i 1968 producerede han næsten udelukkende egne designs. Det førte til en række internationale designpriser, og det lykkedes i ham i 1970'erne og 80'erne at etablere sig på belysningsmarkedet både herhjemme og internationalt med belysningsprodukter, hvor design og kvalitet var i højsædet.

Annonce

Det startede i Skanderborg

Starten på designsuccesen foregik i 1968 i kælderen i privatboligen i Skanderborg og med hustruen Inges lærerløn som garanti for en startkapital. Med etableringen opfyldte han det løfte, han som 14-årig gav sin mor i barndomshjemmet i Troldhede i Vestjylland. Nemlig at han, når han blev stor, ville have sin egen virksomhed.

Efter den første kommercielle succes med Ball-designet, der er solgt i millioner af eksemplarer i forskellige udgaver, etablerede Benny Frandsen sig som en af de første med en virksomhed i industrikvarteret i Skanderborg Øst, men flyttede i 90'erne virksomheden til Brædstrup i forbindelse med en fusion med Friis-koncernen.

Efter tre år købte Benny Frandsen dog sin egen virksomhed tilbage under navnet Frandsen Lighting, og i takt med at kundegrundlaget skiftede fra små detailbutikker og grossister til store indkøbsforeninger, som virksomheden etablerede et tæt samarbejde med, begyndte det at gå stærkt.

Annonce

Det store gennembrud

I 2005 omdannedes Frandsen Lighting til Frandsen Group, der også kom til at omfatte Frandsen Project, der leverer belysningsløsninger til butikker, institutioner og centre, og Verpan, der markedsfører og producerer en række af designeren Verner Pantons produkter. Samtidig blev Benny og Inge Frandsens børn, Pernille og Peter, partnere i virksomheden.

Forretningsmæssigt har en af Benny Frandsens styrker været, at han turde satse i krisetider. Og det helt store internationale gennembrud for Frandsen Group kom i umiddelbar tilknytning til finanskrisen, da han i 2009 byggede et nyt 6000 kvadratmeter stort domicil på Egeskovvej i industrikvarteret nord for Horsens ud til den jyske motorvej.

Ved den lejlighed sagde Benny Frandsen: "Jeg vil ikke tøve med at sige, at det er mit livsværk, der nu er blevet fuldendt".

Etableringen i Horsens blev da også særdeles succesfuld. Virksomheden udviklede sig til at blive en global virksomhed og kunne i de efterfølgende 10 år melde om rekordresultater på alle parametre.

I 2020 solgte familien virksomheden til Bestseller-grundlæggeren Troels Holch Povlsens investeringsselskab Nine United.

Annonce

Respekt og tillid var hans styrke

Benny Frandsen var livet igennem drevet af et usædvanligt og smittende personligt engagement, hvad både medarbejdere, forretningspartnere og kunder kan tale med om.

Hans styrke var ikke mindst, at han i alle relationer var et åbent, engagerende og inkluderende menneske.

Hans styrke var ikke mindst, at han i alle relationer var et åbent, engagerende og inkluderende menneske.

Fra mindeordene

Han elskede holdånden, og hverdagen i virksomheden havde for hans vedkommende ikke udgangspunkt i et direktørkontor eller foran et Excel-ark, men i en konstant og respektfuld dialog og proces med såvel medarbejdere som leverandører, samarbejdspartnere og kunder.

For ham var det altid de menneskelige relationer, der dikterede løsningerne, og hans respekt for og tillid til mennesker kom til udtryk i alle sammenhænge.

Ordentligheden og respektfuldheden havde han lært gennem en kærlig opvækst i barndomshjemmet i Troldhede.

Hans mantra var da også, at succeser skaber man kun gennem teamwork, god arbejdsånd og vilje til løsninger. Og i hverdagen var han som administrerende direktør i Frandsen Group i usædvanlig grad respekteret for sin tillidsskabende og omsorgsfulde måde at lede sin virksomhedsgruppe og dens ca. 80 medarbejdere i Horsens på.

Han havde en sjælden omsorg for hver eneste af dem, kendte deres relationer og familier, deres glæder og bekymringer.

Et konkret resultat af Benny Frandsens forhold til sine medarbejdere var da også, at der i virksomheden har været en række 25- og 40-årsjubilæer.

Da Benny Frandsen i 2018 kunne fejre 50-årsjubilæum som virksomhedsejer, gav han udtryk for, at hans drivkraft livet igennem havde været hans begejstring for design, glæden ved at have med mennesker at gøre og tilfredsstillelsen ved at få ting til at lykkes.

Annonce

Engagementet rakte vidt

Seriøsiteten, ansvarsfuldheden og ikke mindst hans menneskelige egenskaber gjorde da også Benny Frandsen værdsat i belysningsbranchen, hvor han fik status som branchens "grand old man".

Han var medstifter af og formand for Dansk Belysningsforening, DBF, og mangeårigt bestyrelsesmedlem i brancheforeningen FABA.

Også lokalt i Skanderborg, hvor Benny Frandsen hele sit voksne liv boede sammen med sin hustru, Inge, og deres to børn, har hans engagement og initiativrigdom sat sig spor.

Igennem en årrække var han et meget aktivt medlem af både turistforeningen, initiativudvalget, erhvervsrådet, industriforeningen og sponsor og støtte af byens håndboldklub. Og han var en af initiativtagerne til blandt andet byens svømmehal og golfbane - projekter, der med Benny Frandsens egne ord var nogle af "stjernestunderne" i hans lokale engagement.

Benny Frandsen efterlader sig sin hustru, Inge, deres to børn, Peter og Pernille, og fem børnebørn.

"Også lokalt i Skanderborg, hvor Benny Frandsen hele sit voksne liv boede sammen med sin hustru, Inge, og deres to børn, har hans engagement og initiativrigdom sat sig spor. Igennem en årrække var han et meget aktivt medlem af både turistforeningen, initiativudvalget, erhvervsrådet, industriforeningen og sponsor og støtte af byens håndboldklub. Og han var en af initiativtagerne til bl.a. byens svømmehal og golfbane - projekter, der med Benny Frandsens egne ord var nogle af "stjernestunderne" i hans lokale engagement", skriver Stig Andersen i mindeordene. Arkivfoto: Morten Pape
Annonce
Aarhus For abonnenter

Brandmand ramt af kræft og blodpropper: - Det er ufatteligt, at jeg ikke kan blive undersøgt for PFOS-forgiftning

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling For abonnenter

Lokale politikere om forslag om svævebane og rullende fortov på Aarhus Ø: Fint med forskellige input, men ...

AGF For abonnenter

Bagkanten: Vi bliver nødt til at tale lidt om Frederik Brandhof

Sport

Anton, Magnus og Mads er på vej igennem et snævert nåleøje: - Mens vi står i det, kan det være svært at se, hvor stort det her egentlig er

Debat

Jeg har fået en fiks idé: Send stadion ud til motorvejen - med mindre Salling og Lind nedlægger veto

Aarhus

Gratis hvidvin, hummersuppe og torsk: Århusiansk fiskehandler begraver Østersøtorsken

Navne For abonnenter

Folketingspolitiker Camilla Fabricius fylder 50: - Magten, jeg har fået til del af århusianerne, er til låns. Den er vitterligt ikke min

Navne

80 år: Troen er fundamentet for hans tilværelse

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

AGF

Peter er sæsonkortholder i AGF - men blev afvist i døren, da gratister havde fyldt stadion op

Sport

Michael Laudrup løber med hæderen: Kåret som det største danske sportsnavn i 125 år

AGF

AGF svarer på billetkritik: Det var rigtigt at sælge flere billetter end pladser

AGF For abonnenter

Stort portræt: Yann Bissecks potentiale kender ingen grænser, men han forbereder sig allerede på et liv efter fodbolden

Erhverv

Aarhus er trækplaster for udenlandske IT-specialister: Ramon har taget turen fra Brasilien

Annonce