Annonce
Aarhus

Stigning i smittede: Somalisk forening i chok over corona-tal

Abdirahman M. Iidle, er talsmand for AarhusSomali, der repræsenterer 13 somaliske foreninger i Aarhus. Hen er chokeret over, at smittespredningen pludselig er stor blandt det somaliske mindretal i Aarhus. Arkivfoto: Axel Schütt
Nyheden om, at en stor del af de seneste coronasmittede skal findes blandt det somaliske mindretal i Aarhus, kommer i den grad bag på paraplyorganisationen AarhuSomali.

AARHUS: De nyeste tal for smittespredningen viser, at omkring halvdelen af de seneste døgns coronasmittede Aarhus-borgere har somalisk baggrund.

- Jeg fik et chok, da jeg hørte, hvor udbredt smitten var blandt det somaliske mindretal i Aarhus. Det er meget bekymrende, siger Abdirahman M. Iidle, der er talsmand for paraplyorganisationen AarhuSomali, der tæller 13 foreninger.

Han har svært ved at finde en forklaring på, hvorfor det lige er blandt borgere med somalisk baggrund, at der nu er flere nye smittede.

- Vi har ikke holdt store arrangementer eller Eid-fest. For nyligt har der dog været en stor begravelse af den skuddræbte Abukar Hassan Ali (alias rapperen Shmur, red.). Der var mange mennesker til stede, men ikke kun folk med somalisk baggrund også mange danskere og andre forskellige nationaliteter, understreger Abdirahman M. Iidle.


Det er noget, vi tager meget alvorligt og skal undersøge.

Abdirahman M. Iidle, talsmand for paraplyorganisationen AarhuSomali


Han forklarer, at somaliske borgere, ligesom andre etniske minoriteter, ofte har udsatte jobs som bus- og taxachauffører, sosu-assistenter og rengøringspersonale, hvor de er i kontakt med mange mennesker, men forklarer ikke, hvorfor det lige er nu, at der sker en stigning blandt det somaliske mindretal.

- Derfor er det svært for os, hvad vi skal stille op, men det er noget, vi tager meget alvorligt og skal undersøge, siger Abdirahman M. Iidle, der ikke selv kender ikke selv nogen, som er smittet med corona.

Annonce

Samarbejder med myndighederne

AarhuSomali vil hurtigt muligt holde et krisemøde med repræsentanter for de 13 foreninger, for at snakke om, hvordan situationen skal gribes an.

- Vi vil gerne reagere hurtigt og gøre en aktiv indsats sammen med sundhedsmyndighederne i Aarhus Kommune for at være med til at begrænse smitten i fællesskab. Vi går nu i gang med at kontakte medlemmer og medborgere for at oplyse om, hvor vigtigt det er at holde afstand og vaske hænder, lige som vi gjorde i begyndelsen af corona-pandemien. Det materiale går vi nu ud med igen, siger Abdirahman M. Iidle, der også sidder i Rådet for etniske minoriteter i Integrationsministeriet

Han er bekymret for, at udmeldingen om de nye smittetilfælde kan få negative effekter for det somaliske mindretal i Aarhus.

- Det er ikke godt, at man peger på en gruppe, som i forvejen er udsatte og har haft problemer. Vi er bange for, at der kommer en stigmatisering og følgevirkninger, så folk for eksempel vil være udsatte i forhold til at blive fyret fra deres arbejde, siger Abdirahman M. Iidle.

Ifølge tal fra Aarhus Kommune er der 4724 indbyggere med Somalia som oprindelsesland i Aarhus. Gruppen er den næststørste blandt borgere med ikke vestlig baggrund i Aarhus Kommune.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF For abonnenter

Kommentar: Derfor ligner AGF et hold, der er ved at smide hele sæsonen på gulvet

Annonce