Annonce
Fødselsdage

Stjerne for meget mere end en aften

Eva Marie Saint lod sig ikke hæmme af alderen, da hun sidste år deltog i Oscar-uddelingen. Foto: Carlo Allegri/Scanpix
Eva Marie Saint har spillet sammen med de største i udødelige klassikere og har selv vundet en Oscar og en Emmy. Torsdag 4. juli fylder hun 95 år.

95 Hun har været stjerne i en karriere, der har spændt hen over syv årtier. Hun har vundet en Oscar og en Emmy, har lavet film med Hitchcock og spillet sammen med de største mandlige stjerner fra 1950'erne og 1960'erne. Torsdag 4. juli fylder den amerikanske skuespiller Eva Marie Saint 95 år.

Efter roller i tv-serier og på Broadway slog hun for alvor igennem i 1954 i Elia Kazans legendariske film "I Storbyens havn". Her spillede hun over for Marlon Brando i rollen som søsteren til en havnearbejder, der bliver myrdet i New Yorks hårde havnemiljø, og hvor hun går efter at fælde de skyldige. Den rolle indbragte Eva Marie Saint en Oscar for bedste kvindelige birolle.

I 1959 spillede hun over for Cary Grant i Alfred Hitchcocks forvekslingsthriller "Menneskejagt", der både involverer en udødelig flyjagt og en flugt ned over Mount Rushmore.

Året efter spillede hun over for Paul Newman i det historiske drama "Exodus" om oprettelsen af staten Israel.

Eva Marie Saint har brilleret mest i sine roller som smuk og handlekraftig blondine. Men trods den lange karriere har hun ikke indspillet et væld af film. Hun har indspillet så mange, som hun har haft lyst til, og det vil sige omkring 20.

- Jeg har aldrig været fanget mellem min familie og min karriere. Min familie kommer altid først, har Saint tidligere sagt.

Hun erkendte samtidig med åbne øjne, at hun næppe ville blive en superstjerne, men i hvert fald en stjerne, og det var også alt rigeligt.

I mange år spillede hun med i tv-serier, hvilket hun også høstede en Emmy for i 1990.

I 2006 var hun Supermans mor i "Superman Returns", mens hun i 2014 spillede en kvinde på over 100 år i den romantiske fantasyfilm "Winter's Tale".

- Det fik mig til at føle mig ung, sagde Saint, der dengang selv var tæt på 90.

Eva Marie Saint voksede op i New Jersey og var i 65 år gift med instruktøren Jeffrey Hayden, der døde som 90-årig i 2016. De to arbejdede i deres karrierer blandt andet sammen om tv-serier. Parret har fået to børn.

Annonce
Den amerikanske skuespiller Eva Marie Saint præsenterer Oscar-vinderen for bedste kostume ved showet i Hollywood i marts sidste år. Torsdag 4. juli fylder hun 95 år. Foto: Lucas Jackson/Reuters
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Soloen er i højsædet på Gruppe 38

Leder For abonnenter

Selvfølgelig skal de møde til tiden, men...

En del af børn og unges opdragelse er at lære at møde til aftalt tid. Det handler ikke kun om skolen, men også når man laver aftaler med andre. Vi skal kunne stole på hinanden. Derfor skal unge lære at møde til tiden. Også når de er nået i gymnasiet. At de ikke altid gør det, er en kendt sag. Men der kan være gode forklaringer på, at en elev ikke er til stede, når klokken ringer ind til en times undervisning. Ved dagens begyndelse kan bus eller tog være forsinket, og hvis eleven er taget hjemmefra i passende tid til at nå frem til første time, har det ingen mening, at han eller hun skal have fravær for for sent fremmøde, hvis forklaringen ligger i, at den offentlige transport ikke fungerer som lovet. Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) kommer eleverne i møde, når hun har besluttet at afskaffe den bekendtgørelse om fravær, som den tidligere regering indførte i oktober sidste år. Hun vil lade landets gymnasier og deres lærere vurdere, hvornår en elev skal noteres for fravær. Hun mener, at lærerne fuldt ud er i stand til at vurdere, hvornår der er tale om en elev, som kommer for sent sammen med 300 andre, fordi busserne er forsinkede, og hvornår det handler om elev, der er sløv i optrækket. For de findes også. Der er sikkert også dem, der regner på, om de kan holde sig inden for grænsen for advarsler og lignende og tager sig en ekstra fridag på den konto. For slet ikke at tale om dem, der kan finde på at gå hjem før skoledagen slutter eller dem, der ikke sørger for at være i klassen, når frikvarteret slutter. Her skal gymnasiet og lærerne selvfølgelig gribe ind. Sløvhed, slendrian og ligegyldighed skal ikke tolereres. Men den sunde fornuft skal råde, når en elev, der kommer for sent, har en forklaring, som lyder plausibel. Systemet med at notere fravær bør heller ikke afskaffes, for det giver skolen en mulighed for at gribe ind, hvis en elev har brug for støtte i det faglige eller på trivsel i skolen. Så skal der sættes ind på andre måder, og ikke alle elever er lige åbenmundede om deres eventuelle problemer.

Annonce