x
Annonce
Aarhus

Stjernearkitektur storsælger: Du kan dog stadig få fingre i Jyllands dyreste lejlighed

AARhus når på det højeste op i 20 etager - 65 meter. Bygningen kommer til at rumme godt 250 lejligheder og 65 små »badehuse«, hvor af 21 er fritliggende ud mod promonaden og Bassin 7, mens de øvrige er placeret i høje stueetager i selve AARhus. Visualisering: AARhus.

Bjarke Ingels-byggeriet AARhus på Aarhus Ø går i gang nu. Næsten en tredjedel af boligerne er allerede solgt. Husets - og Jyllands - dyreste lejlighed til 25 mio. kr. er ikke solgt endnu.

Arbejdet er ikke nået længere end til at skrabe asfalten af det gamle kajanlæg ved Bassin 7 på Aarhus Ø, og salget boligerne i milliard-projektet AARhus åbner først officielt nu.

Annonce

Alligevel har der allerede meldt sig købere til omkring 30 procent af byggeriet. Her to og et halvt år før AARhus står færdigt, er der solgt boliger for 360 mio. kr.

Den meget store interesse for byggeriet, hvor priserne på de godt 250 lejligheder svinger fra 2,2 mio. kr. for den billigste til 25 mio. kr. for den dyreste, er der især én god forklaring på.

Den hedder Bjarke Ingels.

En bid af stjernen

Han er tidens absolut største internationale stjerne blandt danske arkitekter og er de senere år brudt igennem med store, spektakulære projekter i New York og andre steder i USA. For et par dage siden kom Bjarke Ingels som eneste dansker med på Time Magazines årlige liste over verdens 100 mest indflydelsesrige mennesker - i selskab med blandt andre Barak Obama, paven og skuespilleren Leonardo DiCaprio.

Det er Bjarke Ingels og hans firma, BIG, der har tegnet AARhus.

»Vi mærker en enorm interesse for AARhus, fordi huset er tegnet af Bjarke Ingels og BIG. Det er jo fantastisk, hvad han har af opgaver rundt om i verden. Folk vil gerne have en bid af det - en bid af BIG,« siger byudvikler Rune Kilden, der sammen med Michael Mortensen fra Casa i Horsens er bygherre på projektet.

Men det er ikke kun navnet, der trækker.

»Det bliver et helt ekstraordinært byggeri, og folk ved godt, at der kommer ikke et mangen til i Aarhus,« siger Rune Kilden.

Toppris: 25 mio. kr.

Det er især de store lejligheder, der fra starten har været rift om, fortæller Johan Nairn, Nybolig Bruuns Bro, der står for salget af AARhus.

»Den dyreste lejlighed, der er solgt foreløbig, koster 17,5 mio. kr.,« siger han.

Nybolig har dog stadig flere af de største og dyreste lejligheder tilbage på hylderne. Blandt andre, hvad der må være Jyllands dyreste lejlighed: Helt oppe i spidsen af det ene af husets to store A'er, 270 kvadratmeter i to etager og med næsten 300 kvadratmeter tagterrasse. Pris 25 mio. kr.

Men er der overhovedet købere til så dyre lejligheder i Aarhus?

»Ja,« siger Johan Nairn og fortsætter:

»Men der er ikke mange. Mit gæt er, at der højst er 100 potentielle købere til en lejlighed i den prisklasse.«

Forældrekøb til to-årig

Han fortæller, at det er folk, der i forvejen bor i store huse, der har købt de dyre lejligheder i AARhus.

»Projektet har vækket et latent behov hos dem. Fordi det er et fantastisk byggeri med den bedste beliggenhed på Aarhus Ø. Og på grund af navnet Bjarke Ingels. Det er et helt unikt hus, han har tegnet. Han kan noget specielt, når han komponerer et byggeri. Der er optimal lys i og udsigt fra boligerne. Det giver en uovertruffen kvalitet,« siger Johan Nairn.

Blandt de mindre boliger - de mindste er på godt 50 kvadratmeter - er flere solgt til unge par eller som forældrekøb.

»Et par har købt lejlighed til deres to-årige barn. Med parkeringsplads endda. De må jo så nok regne med at skulle leje boligen ud, til barnet er klar til at flytte hjemmefra,« siger Johan Nairn og fortsætter:

»Det fede ved huset er mikset af store og mindre lejligheder. Variationen.«

I Ceresbyen har Nybolig solgt boligerne i Ceres Panorma. Her var alle 130 lejligheder revet væk, syv måneder før højhuset er færdigt.

Kommer vi til at se noget lignende i AARhus?

»Det ved jeg ikke. Men jeg er overbevist om, at når huset står færdigt i slutningen af 2018, så er der udsolgt,« siger Johan Nairn.

Stjernernes gensyn

Hvor Isbjerget hidtil har været ikonet på Aarhus Ø, får det nu hård konkurrence fra AARhus.

Belgiske Julien De Smedt - JDS - var sammen med århusianske Cebra Arkitekter hovedarkitekt på Isbjerget. Han og Bjarke Ingels var ikke bare studiekammerater. De to fik sammen gang i arkitektkarrieren gennem deres fælles firma Plot, som de havde i fem år, inden de for 10 år siden gik hver for sig.

Nu mødes de så igen på Aarhus Ø med hver sit spektakulære byggeri næsten side om side.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Kæmpe tak til undervisere og ”forældre-tutorer” for den store indsats

Vores børn og unges trivsel og læring er vigtig. Også selvom vores hverdag er vendt på hovedet. Og vi endnu ikke ved, hvor længe nedlukningen kommer til at vare. Det er imponerende at se den enorme indsats, som de danske gymnasie- og skolelærere lægger for dagen i øjeblikket. Hvordan de engagerer børn og unge. Hvordan de skaber en så normal hverdag, som det overhovedet er muligt. I en unormal tid. På vores lokale gymnasium har lærerne været klar fra første dag. Med virtuel undervisning, virtuelt gruppearbejde og travle skoledage. Med undervisere, der er i hopla. Hvor der er plads til sjov. Alt imens de unge bliver udfordret af ny viden. Det er bare flot. Det samme hører jeg fra flere forældre til børn i fri- og folkeskoler. Der er fuld damp på. Lærerne knokler for at sikre, at børnenes hverdag kører. Selvfølgelig er der skønhedsfejl, plads til forbedring. Men fremfor alt er det utrolig positivt at se, hvordan teknologien bliver brugt. Hvordan alle kaster sig over de nye udfordringer. Men jeg taler også med forældre, der mildt sagt er presset af at være hjælpelærere mange timer hver dag. Samtidig med at de selv skal passe fuldtidsarbejde med opgaver, der skal løses. Virtuelle møder med kollegaer og kunder, der skal holdes. At den nye hverdag kan være svær at få til at gå op. Og det er der vel sådan set ikke noget at sige til. Alle løfter ekstra opgaver i denne tid. Vi må hjælpes ad. Vi må være klar til at trykke på PYT-knappen, de gange hvor vi eller andre ikke kommer i mål, som vi kunne ønske os. Det tror jeg såmænd også, at lærerne i den anden ende er klar over. Men lige nu, midt i den globale sundhedskrise, bør vi trods alt glæde os over, at mange skoler og gymnasier lykkes med at engagere børn, unge og forældre – i et stærkt og nødvendigt samarbejde. Det er sammenhold.

Aarhus

Så klappede fælden: Serie-svindler fanget efter forvirrende løgne i Aarhus

Aarhus

Øllet kunne alligevel blive billigere: Lørdag er de gyldne dråber gratis på Aarhus-værtshus

Annonce