Annonce
Navne

Stjernekokken fra landevejskroen fylder rundt

Kroejer Søren Pedersen, Norsminde Kro, fylder 50 år fredag 30. april. Arkivfoto: Morten Pape
Selv om Søren Pedersen, der driver Norsminde Kro, er blevet mildere med årene, har nordjyden stadig markante meninger om madverdenen. Fredag 30. april fylder han 50.

50 år: Som madanmelder bliver man med mellemrum beskyldt for at være for negativ eller for ikke at vide nok om mad, når man i en anmeldelse har kritiseret en restaurant. Men det hører alligevel til sjældenhederne, at man bliver svinet til af restaurantejeren og kokken, mens man er i gang med madanmeldelsen.

Men det var, hvad denne artikels forfatter oplevede, da jeg tilbage i 2001 for første gang stiftede bekendtskab med kokken Søren Pedersen.

På det tidspunkt drev Søren Pedersen Det Gamle Mejeri på Vilhelmsborg, og allerede den gang havde han meget klare holdninger til mad og ikke mindst madanmeldere. Så da kokken havde serveret en af sine retter, blev den fulgt op af en kommentar om, at madanmeldere var både usaglige og uduelige – i hvert fald hovedparten af dem.

Annonce

Da Søren Pedersen senere på aftenen fik besked om, at jeg var madanmelder for Århus Stiftstidende, virkede han måske nok en smule rystet, men kun et øjeblik, så lød kommentaren:

- Nåhhh, du er fra Stiftstidende. Det var godt. Det er dem fra JP, der er usaglige og uvidende.

Et meget godt billede på, hvilken mand Søren Pedersen er. Altid meget rap i replikken og aldrig bange for at tage en diskussion om mad. Men kommentaren bliver meget ofte fulgt af en meget karakteristiske latter og et stort smil. For selv om dagens 50-års fødselar som sagt meget gerne diskuterer og siger sin mening, så man aldrig er i tvivl om, hvad han mener, så er der heller aldrig langt til smilet.

17 år på kroen

Da Søren Pedersen i nogle år med stor succes havde drevet restauranten på Vilhelmsborg, blev han i 2004 hentet til Norsminde Kro og har været der lige siden.

Det var dog ikke uden protester fra lokalområdet, at han overtog den gamle landevejskro. Den slags "fisefornemme" mad var de lokale ikke meget for. Han fik endda et anonymt brev, der opfordrede stjernekokken til at finde andet arbejde. Men i dag, 17 år senere, er der ingen, som beder Søren Pedersen flytte væk. Tværtimod.

Siden overtagelsen af det konkursramte spisested har han omdannet det til en strålende forretning, der profilerer hele området og sørger for masser af gæster og turister hvert eneste år.

Annonce

Bedre i køkkenet end i skolen

Søren Pedersens skoletid var ”ikke den meste succesrige oplevelse”, som han selv betegner den.

Til gengæld opdagede han hurtigt, at han var mere end almindelig talentfuld i et køkken, og efter læretiden gik turen til restauranter i hovedstaden.

Tiden på Norsminde Kro startede, da en investeringsgruppe kontaktede Pedersen, fordi de var tæt på at tabe mange penge efter at have investeret i kroen.

- De havde hørt, jeg var god til at drive forretning, og så gik jeg i gang. Vi havde en aftale, om at jeg kunne købe kroen af dem, hvis jeg havde lyst, og det gjorde jeg i 2006, har Søren Pedersen tidligere fortalt til Århus Stiftstidende.

I dag driver han både et brasserie og en række festlokaler i stueetagen samt en gourmetrestaurant i kælderen.

Tidligere stod han selv i køkkenet, men slidgigt i begge hænder har betydet, at han i dag bruger mere tid på at planlægge og tilsmage menuerne, end på at tilberede dem. Det har også givet mere tid til at tænke lidt længere frem og produktudvikle tilbuddene på kroen.

Annonce

Ingen stjerner

Søren Pedersen driver også en vinbutik og er blandt andet medejer af Tinghuset Bistro og Vinbar i Odder.

Derudover rejser han ofte meget gerne til Frankrig og Spanien i jagten på inspiration.

Endnu er det ikke blevet til Michelin-stjerner. De fine franske ganer kommer meget nødigt uden for de større byer. Men det er nu ikke noget, der generer Søren Pedersen.

- Det vigtigste er, at gæsterne er glade, og det er de heldigvis. Vi driver ikke en restaurant for at få stjerner – og bestemt ikke for at tilfredsstille madanmeldere, har Søren Pedersen sagt.

Søren Pedersen

  • Født i Hirtshals 1971
  • Udlært kok i 1994 fra Skaga Hotel, Hirtshals
  • Frem til 1997 job i København på bl.a. Kroghs Fiskerestaurant og Kong Hans Kælder
  • Forpagter Det Gamle Mejeri, Vilhelmsborg, 1998-2003
  • Forpagter Norsminde Kro, 2004-2006
  • Ejer Norsminde Kro, 2007-
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Bagud med 18 point fem minutter før tid: Utroligt comeback giver Bakken Bears matchbold

Aarhus

Nyt testcenter åbner i midtbyen

Aarhus For abonnenter

Børnetøj på 63 reoler: Lille Nor bugner af genbrugsguld

Annonce