Annonce
Sport

Stjerner om VM-rute: Vi har aldrig set lignende

Den to kilometer lange rundstrækning bringer løberne igennem en stribe af skarpe sving, bunker af bakker, et øltelt og op og ned ad Moesgaards tag. Foto: Jan Kejser
VM i cross, der skal løbes på og omkring Moesgaard Museum, bliver det hårdeste, der er set i nyere tid. Deltagerne havde fået at vide, at ruten ville være hård, men de er alligevel blevet overrasket.

LØB:- Det er den bedste cross-rute, jeg har set.

Så simpelt kunne Lynn Jennings, der er tidligere tredobbelt verdensmester i cross i årene mellem 1990 og 1992, sige det ved det officielle pressemøde dagen før mesterskabet.

Ruten er da også ganske anderledes end ved de seneste mange mesterskaber. Her har tendensen været, at eksempelvis golfbaner eller andre flade græsområder har dannet rammerne om løbet.

Ved VM i Aarhus kommer det dog til at blive helt anderledes. Der er ikke et fladt stykke på hele ruten. Det går op og ned hele tiden. På intet tidspunkt kan man finde momentum eller få vejret.

Taget på Moesgaard Museum vil også komme til at volde de fleste - både dem, der løber motionsløbet og dem i elitefeltet - problemer. Det har en hældningsprocent på ti og er selvsagt hårdt at løbe op ad. Men fordi det er så stejlt, er det faktisk også svært at løbe ned ad, når man skal give den gas. Og ovenikøbet gror der mos på taget, så det er en smule glat, hvilket bare gør spurten endnu mere spændende.

Annonce

Skarpe sving og masser af mudder

Mange af svingene på ruten kommer i bunden af bakker og er så skarpe, at man skal være en teknisk velbegavet løber, for at kunne skære dem i høj fart.

Som om ruten i sig selv ikke var hård nok, har arrangørerne også valgt at kaste et par sand-, vand- og muddergrave ind for lige at bryde rytmen endnu mere. Og så har vi ikke engang nævnt, at de også skal løbe igennem et øltelt, hvor stemningen formentlig ikke bliver dårlig.

Deltagerne ved pressemødet var alle enige om, at de aldrig havde set en lignende rute.

- Vi (det amerikanske hold, red.) løb ruten torsdag. Den er meget hårdere, end vi forventede, sagde Courtney Frerichs, der er VM sølvvinder i 3000 meter.

Et andet nyskabende element ved dette VM er, at man tillader tilskuerne at komme endnu tættere på løberne, end man tidligere har gjort. Over hele ruten står tilskuere op ad hegnet, og arrangørerne håber, at der kommer en stemning, der minder om den, man kan opleve ved Tour de France eller nogle af de store belgiske cykelløb.

Oplevelser og store øjne

Ifølge direktøren i Dansk Atletik, Jakob Larsen, har det hele tiden været forbundets intention, at det ikke bare skulle producere endnu et mesterskab. Det skulle lave oplevelser. Både til eliteløberne, motionsløberne, tilskuerne og tv-seerne verden over.

- Fra dag ét har det her mesterskab handlet om, at vi skulle have folk til at spærre øjnene op, sagde Jakob Larsen.

- Hvis vi lykkes med at få personer uden for atletikken til at få øjnene op for Cross, så er det en kæmpesucces. Og hvis vi kan få folk til at forstå, at der foregik noget stort herude ved Moesgaard og få dem til at tænke, at når der næste gang kommer et VM i cross, så skal de følge med. Så vil jeg være glad.

Ruten ved VM er en to kilometer lang rundstrækning, der i de fleste konkurrencer skal løbes flere gange. Både dame- og herresenior skal løbe ti kilometer i alt, mens juniorløberne skal løbe henholdsvis seks og otte kilometer. I stafetkonkurrencen løber fire løbere en omgang hver.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Ligaens eneste sjællandske hold kommer på besøg: Århus er storfavoritter

Indland

Henriette Zobel er død 

Annonce