Annonce
Livsstil

Stjerner uden stjerner: Der er nul Michelin uden for Aarhus

Århus Stiftstidende har kigget lidt uden for Aarhus for at finde mulige Michelin-stjerne-kandidater. Illustration: Nex

Aarhus har fire Michelin-restauranter. De omkringliggende kommuner har nul, selvom der er flere, som sagtens kunne være med. Men ikke alle er lige interesserede.

MICHELIN: Mandag aften holder en hel del restauratører, turistmedarbejdere og hoteller vejret i Aarhus. Den årlige uddeling af Michelin-stjerner finder sted, og spørgsmålet er, om Aarhus mister en af de fire, byen allerede har, eller om der er status qou. Måske falder der endda endnu en eller flere af, hvilket i høj grad vil gavne ikke blot den enkelte restaurant, men også antallet af turister i byen og dermed en stor del af de forretningsdrivende.

Rundt om Aarhus i Favrskov, Odder, Skanderborg og på Djursland går livet sin vante gang både før og efter uddelingen, for intet tyder på, der falder stjerner af til restauranter i oplandet til Aarhus. Ingen melder om besøg fra Michelin-inspektørerne, og ingen regner med, at Michelin overhovedet bevæger sig uden for Aarhus.

Der findes ellers udmærkede bud som eksempelvis Molskroen ved Ebeltoft, hvor køkkenchef Steffen Villadsen hellere end gerne tager imod en stjerne.

- Jeg tror dog, vi ligger for langt væk, og at vi er lidt for klassiske i stilen til Michelin. Jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg da drømmer om en stjerne, men jeg tager det også helt roligt, for jeg tror ikke på, det bliver i år. Vi mener selv, vi fint kan sammenligne os med Michelin-restauranter, og at vores niveau er lige der, hvor det skal være. Det hører vi også uden undtagelse fra vores gæster, og det er da trods alt det vigtigste, siger Steffen Villadsen.

Annonce

Mit kokkehjerte siger, det vil være fantastisk, men mit forretningshjerte siger nej tak.

Tommy Friis, Fru Larsen, Laurbjerg

Michelin i Aarhus

Flg. har hver én Michelin-stjerne:Domestic

Frederikshøj

Gastromé

Substans

Afsløringen af Michelin Guide Nordic Countries 2018 sker mandag 19. februar fra kl. 17 i København.

Lad dem bare blive i Aarhus

Fru Larsen i Laurbjerg nordvest for Hadsten er som den eneste restaurant i oplandet til Aarhus optaget i Guide Michelin 2017 med en såkaldt Bib Gourmand, der er niveauet lige under en stjerne. Og mere håber indehaver Tommy Friis ikke det bliver til.

- Mit kokkehjerte siger, det vil være fantastisk, men mit forretningshjerte siger nej tak, fordi jeg er bange for, at folk får helt andre forventninger. Det kan godt være, jeg tænker lidt gammeldags, men det går jo meget godt i forvejen uden en stjerne, siger han.

På samme vis siger indehaver af Norsminde Kro syd for Aarhus nej tak til en stjerne.

- Min restaurant i kælderen med 30 pladser er kun en femtedel af hele virksomheden, og jeg er bange for at blive et sted, hvor der ikke er plads til mængderne. Jeg er den syvende ejer på 325 år, og hvis vi lægger det hele an på Michelin-stjerner, får nummer otte det virkelig svært, forklarer Søren Pedersen.

- Jeg har selv været en del af Michelin-gamet førhen, og jeg har stor respekt og forståelse for dem, der kæmper for en stjerne. Men hvis det stadig var en del af min drøm, var jeg ikke flyttet hertil fra København i 1998 for at gøre tingene på min egen måde.

Søren Pedersen forklarer, at der er én bestemt ting, han ikke gør, som ifølge ham er med til, at Guide Michelin ikke kigger mod Norsminde.

- Vi skifter ikke folks serviet, når de går på toilet, som vi ville gøre, hvis vi skulle have en stjerne. Hvis vi gjorde det, var det gæsterne, der skulle betale, og jeg tænker, de overlever fint uden at skulle af med 120 kroner ekstra, lyder det fra kroejeren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hellere nedrivning end alibi-bevaring: Randersvej-eksemplet er komisk

Se nu den stakkels ensomme røde murermestervilla på Kalmargade ved Randersvej. Alene tilbage på en kæmpe byggegrund står den bevaringsværdige villa fra 1933 og vidner om et spøjst forløb fyldt med kompromiser. Hærget, brændt, grafittiovermalet. Fire andre bevaringsværdige bygninger på samme byggegrund måtte lade livet, så omdannelsen af området kunne gå i gang og 171 nye lejligheder og 15 rækkehuse snart kan begynde at vokse op af jorden. Men DEN villa skulle blive, så man ikke fra kommunen gav en bygherre grønt lys til uden videre at fjerne fem boliger, som var udpeget som bevaringsværdige. Men var det nu også den rigtige beslutning? Ingen er i hvert fald særligt tilfredse med resultatet, der er spøjst og en smule fjollet, som formand for foreningen Bykultur Aarhus også tidligere har kaldt det. Den omtalte villa er nemlig bevaringsværdig i kraft af den kontekst, den var opført i. Men når hele konteksten forsvinder, og den i stedet bliver omringet af højt nybyggeri, så er bevaringen decideret komisk. Og nu skal den endda død og pine opføres igen, selvom en brand har spist hele 1. sal, loft og tag og den kommer til at fremstå ny og langt fra original.

Annonce